UEFA protiv odluke o Kosovu

UEFA protiv odluke o Kosovu

Fudbal -
UEFA u dvadesetčetvoročlanom Izvršnom birou FIFA ima osam predstavnika i nijedan od njih nije glasao da se Kosovu dozvoli igranje prijateljskih utakmica, a predsednik Evropske kuće fudbala Mišel Platini se tome direktno suprotstavio

BUDIMPEŠTA - Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odlučila je većinom glasova da dozvoli svojim članicama da igraju prijateljske utakmice sa tzv. reprezentacijom Kosova, uprkos tome što je Evropska fudbalska unija (UEFA) bila protiv takve odluke.

UEFA u dvadesetčetvoročlanom Izvršnom birou FIFA ima osam predstavnika i nijedan od njih nije glasao da se Kosovu dozvoli igranje prijateljskih utakmica, a predsednik Evropske kuće fudbala Mišel Platini se tome direktno suprotstavio.

"Radi se o isključivo političkom pitanju, a današnja odluka je i u suprotnosti sa statutom UEFA", rekao je Platini.

Uprkos takvom stavu UEFA, koja bi trebalo da bude matična organizacija Fudbalskom savezu Kosova, Izvršni biro FIFA je usvojio odluku, na preporuku predsednika Sepa Blatera.

Blater je prihvatio poziv Platinija da u sredu obrazloži svoj stav i današnju odluku članicama UEFA. Taj sastanak su danas tražili i čelnici Fudbalskog saveza Srbije.

Međutim, pedsednik FIFA je i pre tog sastanka jasno stavio do znanja da se nada da će današnja odluka "ubrzati nastojanje Kosova da postane punopravni član FIFA i UEFA",

U prethodih nekoliko godina i FIFA i UEFA su više puta odbacivale zahteve Kosova da bude primljeno u članstvo, zbog toga što nije član Ujedinjenih nacija, što je prema statutima obe organizacije osnovni peduslov.

Obraćajući se danas članovima Izvršnog biroa, Blater je rekao da je došlo vreme da se takva rigidna politika promeni.

"Za mene je to veoma važno, pre svega sa spotske tačke gledišta", rekao je Blater.

"Naš zadatak nije da branimo da se igra fudbal, već da toj igri svuda otvorimo vrata", istakao je predsednik FIFA i dodao da najveći otpor prijemu Kosova u FIFA dolazi iz Evrope, iako su 22 od 27 članica Evropske unije priznale novu državu.

"Mislim da je ovo što smo danas odlučilo logično, a radi se i o solidarnosti u fudbalu. Pustimo ih da igraju", rekao je Blater na sednici Izvršnog biroa, prenosi AP.

Generalni sekretar FIFA Džerom Valke odbacio je primedbu Platinja da je doneta politička odluka.

"Mi smo samo priznali da je to država u kojoj se igra fudbal", rekao je Valke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track