SUKOB MEĐU BRAĆOM Albanija u strahu: Kosovo nam KRADE igrače
Foto: AP

Ko će kome...

SUKOB MEĐU BRAĆOM Albanija u strahu: Kosovo nam KRADE igrače

Fudbal -

Sjajan debitantski nastup fudbalske reprezentacije tzv. Kosova u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine oduševio je mnoge, ali ne i Albaniju.

Kosovo je na gostovanju u Finskoj odigralo nerešeno 1:1 i najavilo da će biti tvrd orah za rivale u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Međutim, oduševljenje ne dele neki bivši reprezentativci Albanije. Rudi Vata, bivši kapiten Albanije, smatra da će Kosovo oslabiti njegov nacionalni tim.

"Stvaranje reprezentacije Kosova znači i slabljenje albanske reprezentacije. Biće presudni pregovori između dva fudbalska saveza. Verujem da će u pregovorima prevladati politika i egoizam", rekao je Vata.

Zabrinuti su i navijači reprezentacije Albanije. Njihova poruka je da Albanija igračima mora da bude prvi izbor, a Kosovo drugi.

"Uvek ćemo nagovarati igrače s Kosova da igraju za Albaniju. Oni u tom slučaju ne predstavljaju samo Kosovo ili samo Albaniju, već celu albansku naciju", poruka je navijača.

Dok FIFA nije priznala Kosovo, igrači iz južne srpske pokrajine nastupali su za Albaniju. Sada se taj odnos menja, pa igrači koji u isto vreme dobiju pozive obe reprezentacije uglavnom odlučuju da igraju za Kosovo.

Kosovo će u četvrtak dočekati reprezentaciju Hrvatske u okviru kvalifikacija za Mundijal u Rusiji 2018. godine.

Kapiten Kosova je Samir Ujkani, golman koji je za Albaniju branio na 20 utakmica i prvi od onih koji su albansku zamenili kosovskom reprezentacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track