KAO OSAMDESETIH: Krv huligana opet teče Engleskom
Foto: Reuters

Novi rat na Ostrvu zbog fudbala

KAO OSAMDESETIH: Krv huligana opet teče Engleskom

Fudbal -

Navijačke bande klubova Premijer lige sve češće se obračunavaju s rivalskim grupama na stadionu, a poslednji incident u nizu dogodio se na meču Vest Hem - Čelsi

Engleski sistem za borbu protiv huligana nalazi se pred kolapsom.Sve što je osmislila pokojna britanska premijerka Margaret Tačer i sve što su kao država primenili da bi suzbili divljanje navijačkih bandi polako pada u vodu, jer Englezi se biju na stadionima gde stignu. Kao nekada.

Mančesterski derbi... Sitijevci demolirali Junajtedov WC
Mančesterski derbi... Sitijevci demolirali Junajtedov WC

Za svega sedam dana na nekoliko ostrvskih adresa huligani su uspeli da skrenu pažnju na sebe. Najviše krvi proliveno je na Olimpijskom stadionu u Londonu, gde je došlo do „bliskog susreta“ Vest Hemovih i Čelsijevih razbijača. Scene kao s početka osamdesetih, iz zlatnog doba engleskog huliganizma, skandalizovale su ne samo aktere utakmice i javnost već su naterale i članove kabineta britanske premijerke Tereze Mej da se oglase.- Fudbal i vlasti su ekstremno naporno radili prethodnih 30 godina da bi se suzbila ovakva vrsta ponašanja. Niko ne želi da ponovo vidi mračne dane sedamdesetih i osamdesetih godina - rekla je ministarka sporta Trejsi Krauč.Osim pesnica, dve grupe su se obračunavale i odvaljenim sedištima, flašama i drugim tupim predmetima. Samo nekoliko dana kasnije, ekstremisti Mančester sitija demolirali su toalete na rivalskom Old Trafordu nakon kup meča s Mančester junajtedom. Taj detalj nije ni ušao u izveštaje policajaca, koji su zvanično saopštili da nije bilo nijednog incidenta, dok su u slučaju nedeljnog derbija u Birmingemu bili otvoreniji. Priznali su da je 14 huligana Aston Vile i Birmingema uhapšeno, a da se red održavao pomoću dronova s kamerama i nekoliko stotina specijalno obučenih policajaca koji su se za ovu priliku pripremali nekoliko meseci.

Nema mira ni u PoljskojDOBACIVALI SE BAKLJAMAPoljski huligani ne miruju, uprkos sve strožim odredbama krivičnog zakona u njihovoj zemlji. Nedavno su se ultrasi Legije u Madridu tukli sa španskim specijalcima pred meč Lige šampiona sa Realom, a juče su bili na delu u Gdinji. Na stadionu su se tokom utakmice gađali bakljama s gostima iz Gdanjska, tako da je fokus ostalih gledalaca bio usmeren ka tribinama, a ne ka terenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track