(VIDEO) SLAVNI DANI ZVEZDINE PROŠLOSTI: Enfild se klanjao crveno-belima posle pobede u Liverpulu
Foto: Printskrin

Jedna od najvećih pobeda u istoriji kluba

(VIDEO) SLAVNI DANI ZVEZDINE PROŠLOSTI: Enfild se klanjao crveno-belima posle pobede u Liverpulu

Fudbal -

Jedna od najvećih pobeda u istoriji Crvene zvezde ostvarena je na današnji dan 1973. godine. Crveno-beli su 6. novembra u revanšu osmine finala Kupa šampiona savladali Liverpul na Enfild roudu sa 2:1 i naneli prvi poraz slavnom engleskom klubu na njegovom stadionu u evropskim takmičenjima!

Crvena zvezda je, predvođena trenerom Miljanom Miljanićem, u prvoj utakmici, odigranoj 24. oktobra na "Marakani" slavila sa 2:1, golovima Slobodana Jankovića i Vladislava Blekija Bogićevića, a jedini gol za goste bio je delo Krisa Lavlera.

Liverpul je tada sa klupe predvodio slavni Bil Šenkli, koji je podstaknut porazom u ovom dvomeču, na kraju sezone napustio klub. Umesto njega na klupu je seo Bob Pejsli, koji je preslikao igru Miljanićeve Zvezde i u narednom periodu Liverpul vinuo u evropske visine. Liverpul je do tada krasio tipičan engleski stil igre koji se zasnivao na dugim loptama, a posle ove utakmice Pejsli je primenio jugoslovenski stil igre kratkih pasova.

"Redsi" su 6. novembra 1973. godine bili aktuelni šampioni Engleske i osvajači Kupa UEFA za prethodnu sezonu.O samoj utakmici najviše govori čuvena rečenica komentatora utakmice: "Liverpul ne može ni loptu da osvoji, a kamoli da organizuje napad."

Dodatni problem po crveno-bele bilo je odsustvo Dragana Džajića. Međutim, briljirao je na toj utakmici Vladimir Petrović Pižon.

Crvena zvezda je povela fenomenalnim pogotkom centarfora Vojina Lazarevića u 60. minutu. To je bio jedan od najlepših golova ikad viđenih na "Enfildu". Izjednačio je defanzivac Kris Lavler u 84. minutu, da bi još jednim sjajnim pogotkom, iz slobodnog udarca, Slobodan Žuća Janković u 90. minutu doneo pobedu beogradskom timu i prvi poraz Liverpulu na svom stadionu u Evropskim takmičenjima!

Liverpul – Crvena zvezda 1:2 (0:0) – prvi meč 1:2

LIVERPUL, 6.novembar 1973. godine. Stadion: „Enfild Roud“.Sudija: Rudi Glokner (Nemačka).

Strelci: 0:1 – Lazarević (Crvena zvezda) 60. minut, 1:1 – Lavler (Liverpul) 84. minut, 1:2 – Janković (Crvena zvezda) 90. minut.

LIVERPUL: Clemence, Hughes, Lawler, Lindsay, Lloyd, Thompson, MC Loughlin (Hall), Callahan, Heighway (Boersma), Toshack, Keagen. Manager: Bill Shankley.

CRVENA ZVEZDA: O. Petrović, Jovanović, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Baralić, Janković, Karasi, Lazarević, Aćimović, V. Petrović. Trener: Miljan Miljanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track