JEDINI TRODIMENZIONALNI SPORT: Podvodni hokej HIT u svetu, a pravila će vas IZNENADITI

Ostali sportovi -

Podvodni hokej je jedini trodimenzionalni sport na svetu, a u Srbiju je kao sport stigao tek 1994. godine iako se u svetu već igra pola godine.

U našu zemlju ga je dovela sadašnja predstavnica saveza Božana Ostojić, kada je umesto suvenira iz Afrike, donela pak i palice. "Podvodni hokej se igra isključivo u bazenu jer je potrebno čvrsto dno. Igra se na dnu i na dah. Sve vreme morate da idete na površinu i uzmete vazduh. Igrate koliko možete da ostanete pod vodom i posle toga morate da izronite i uzmete vazduh", objasnila je Ostojićeva.

"U zavisnosti od nivoa takmičenja, kada je u pitanju svetsko prvenstvo, evropsko prvenstvo gde striktno postoji muška i ženska konkurencija, a na manjim kupovima, može da se meša", rekla je predsednica saveza. "Ekipu broji 10 članova, koji igraju, i dve rezerve, u slučaju povreda jer sport može biti veoma grub.Ekipe bez iskustva i koji nemaju veštinu igraju veoma grubo. Sport je stvarno predivan iako je veoma naporno fizički. Utakmica traje 15 minuta, igra 10 protiv 10, nema golmana, ali postoji gol. Gol je širok tri metra, a pak je težak 1,2 kilograma., koji mora da se ubaci u gol", objasnila je Ostojićeva u jutarnjem programu Dobro jutro - Sapara i Dea.

"Ne morate da budete profesionalni ronilac, ali treba da imate savladanu tehniku plivanja i da budete dobro utrenirani. Poslednjih godina, otkako snimaju kamere, sport meže i da se prati. I sudija je na dah, a sad se raspravlja da li sudijama treba da se dozvoli da nose bocu", rekla je Ostojićeva.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

"Naša najlepša devojka je dobila palicu u arkadu dok je sudija izronio", ispričala je Ostojićeva. Iako je sport veoma grub, nemaju kacige ni zaštitnu opremu, ono u čemu uskoče u bazen jesu peraja, rukavica da zaštite ruku, palica od 40 cm, pak od olova, maska za oči...

Igralište je 25 sa 15 metara, a dubina je dva do četri metra.

Reprezentacija Srbije je već osvojila jednu medalju na internacionalnim takmičenjima, a na evropskom prvenstvu očekuju jednu od medalja na Evropskom prvenstvu 2017. godine, koje se održava u Mađarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track