(VIDEO) SUDIJA FAZLAGIĆ O ČUVENOM FINALU KUPA 1991: Hajdukovci su psovali Prosinečkog!
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

Fudbaler Zvezde bio meta sunarodnika

(VIDEO) SUDIJA FAZLAGIĆ O ČUVENOM FINALU KUPA 1991: Hajdukovci su psovali Prosinečkog!

Fudbal -

Mržnja Bosanski arbitar otkriva da je fudbaler Zvezde kao Hrvat stalno bio meta sunarodnika, posebno trenera Josipa Skoblara

Poslednjih dana dosta se priča o regionalnoj fudbalskoj ligi na prostoru SFRJ, a sudija Adem Fazlagić podseća kakva je atmosfera bila na stadionima pred raspad zajedničke države.

Rat na terenu... Miše čupa Mihu, Prosinečki ga brani
Rat na terenu... Miše čupa Mihu, Prosinečki ga brani

Čuveni arbitar iz ere jugoslovenskog fudbala Adem Fazlagić pamtiće se po briljantnom suđenju širom SFRJ, ali i po tome što nije upotrebio pištaljku 13. maja 1990. na neodigranoj utakmici Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru i što je bio akter čuvenog finala Kupa Crvena zvezda - Hajduk (0:1) 8. maja 1991. godine.

Fajt... Fazlagić, Mihajlović i Štimac
Fajt... Fazlagić, Mihajlović i Štimac

Na svojoj poslednjoj utakmici u sudijskoj karijeri Bosanac je morao da pokaže dva crvena kartona - Mihajloviću i Štimcu. Incidentu je prethodio oštar start Mihajlovića u 70. minutu nad jednim od protivničkih fudbalera, nakon čega je nastao metež, udaranje, a onda je Ante Miše počupao Sinišu Mihajlovića za kosu.- Iskreno, u gužvi nisam video ko koga udara. Njih dvojica su bili najgori u svemu dotad i zato sam ih isključio. Prethodno mi je Mili Hadžiabdić (Hajduk) kazao da dobro pazim koga ću isključiti. Možda je zanimljivo da sam bio stvarno dobar prijatelj i s Mihajlovićem i sa Štimcem. Mihajlovića sam vozio na okupljanje A reprezentacije dok je još bio igrač Vojvodine - otkrio je Fazlagić.

Bošnjak na centruPAKAO NA MAKSIMIRUFazlagić je kao jedan od najboljih sudija u SFRJ dobijao najteže mečeve, a on sam kaže da je poslednjih godina zbog nacionalnosti bio poželjan u sudarima srpskih i hrvatskih klubova. S pištaljkom u ruci čekao je na početak utakmice 13. maja 1990. na Maksimiru, ali je zbog masovne tuče navijača dva kluba nije upotrebio.- Tih poslednjih nekoliko godina kao Bošnjaka stalno su me tražili hrvatski i srpski klubovi da delegiram na njihovim utakmicama. Tako je bilo i pred meč u Zagrebu, koji nikad nije ni započeo - priča Fazlagić.

DomaćinARKAN NIJE VOLEO ŠEŠELJAAdem Fazlagić otkriva da mu je domaćin na utakmicama u Beogradu bio Željko Ražnatović Arkan, u vreme pred raspad SFRJ, vođa navijača Crvene zvezde:- Arkan je u to vreme bio treći čovek kluba, posle Dragana Džajića i Vladimira Cvetkovića. Upoznao sam ga u pozitivnom svetlu. Naime, pre utakmice Radnički - Crvena zvezda kazao mi je da neće dozvoliti Šešeljevim četnicima, koji su najavili dolazak, da uđu na stadion. I nisu ušli. Već mesec dana nakon toga imao sam sasvim drugačiju sliku o njemu.

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track