OPASNO: Veštačka trava na fudbalskim terenima izaziva rak?
Foto: Shutterstock

Sintetička podloga šteti zdravlju fudbalera

OPASNO: Veštačka trava na fudbalskim terenima izaziva rak?

Fudbal -

Više od 30 klubova u Holandiji odlučilo da trenira samo na prirodnoj travi dok se ne dokaže da je sintetička potpuno bezbedna

Fudbalski tereni s veštačkom travom, koji su u poslednje vreme sve popularniji i u Srbiji, opasni su po zdravlje, budući da postoji indicija da izazivaju rak!

I večiti ugroženi... Zvezda i Partizan trenuiraju na veštačkoj travi
I večiti ugroženi... Zvezda i Partizan trenuiraju na veštačkoj travi

Primera radi, Najdžel Miguer tvrdi da je njegov sin Levis, koji je bio golman u akademiji Fudbalskog kluba Lids, oboleo od ove bolesti baš zbog toga što je, zbog pozicije u timu, bio u čestom kontaktu s podlogom. Identične sumnje pojavile su se i u Holandiji, gde je više od 30, mahom nižerazrednih i amaterskih klubova, odlučilo da zatvori vrata svojih veštačkih terena.- Kao toksikolog, ne bih trenirao na tim terenima sve dok se ne dokaže da su bezbedni - kaže profesor Martin van den Berg sa univerziteta u Utrehtu.Ove informacije iznenadile su donedavnog generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije Nebojšu Ivkovića, koji veruje da će se krovna fudbalska organizacija u narednom periodu pozabaviti ovom temom.- Ovi podaci za mene su novost i treba biti oprezan u vezi s tim. FSS je širom Srbije otvorio 12 terena s veštačkom travom, a svi oni imaju sertifikat FIFA i ispunjavaju sve neophodne standarde. Pratićemo instrukcije FIFA i UEFA, informisaćemo se na tu temu, ali zasad nismo imali nikakve pritužbe na kvalitet terena - kaže Ivković.

PartizanVAZURA: NISMO IMALI TAKAV SLUČAJPartizan u svom sportskom centru Teleoptik u Zemunu više od osam godina ima teren s veštačkom travom, a nedavno smo ispod južne tribine na stadionu otvorili još jedno takvo igralište. Dugogodišnja praksa koju imamo sa ovakvom podlogom do sada nije pokazala nikakve probleme, a mi ćemo u budućnosti, baš kao što smo i do sada to radili, pratiti instrukcije FSS i drugih nadležnih, pre svega zdravstvenih institucija - kaže generalni direktor Partizana Miloš Vazura.

Crvena zvezdaMIJAILOVIĆ: PLASTIKA JE SVUDA OKO NASS obzirom na uslove tokom jeseni, prinuđeni smo da treniramo na veštačkim terenima. Sa stanovništva bezbednosti igrači nisu ugroženi jer je kvalitet veštačke trave približan prirodnoj. Sa te strane nemamo loša iskustva, ali ćemo ispratiti sve ono što se dešava u Evropi i ako se naučno dokaže da su veštački tereni štetni, mi ćemo zaštiti naše igrače. Okruženi smo plastikom. Ona je svuda oko nas. Pričalo se proteklih godina i za pet ambalažu i plastične flaše da su štetne, ali proizvođači vode nisu prestali tako da je pakuju - kaže predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović.

K. Radulović - A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track