LIČNOST BROJ JEDAN U ŠPANIJI: Nesuđeni Zvezdin fudbaler podržava ukrajinske naciste
Foto: Facebook

Roman Zozulja ne voli Ruse

LIČNOST BROJ JEDAN U ŠPANIJI: Nesuđeni Zvezdin fudbaler podržava ukrajinske naciste

Fudbal -

Bivši fudbaler kijevskog Dinama poručio navijačima Rajo Valjekana koji su sprečili njegov transfer da nije fašista, iako se slikao pored lika Stepana Bandere.

Ukrajinski fudbaler Roman Zozulja je ličnost broj jedan u Španiji.

Momak koji se javno deklarisao kao poštovalac lika i dela pronacističke organizacije Desni sektor dobio je zabranu od navijača Rajo Valjekana, tako da poslednjeg dana prelaznog roka nije uspeo da pređe iz Betisa u taj madridski klub. Roman Zozulja na svojim profilima na društvenim mrežama ima nekoliko fotografija sa ukrajinskom vojskom koja se bori protiv lokalnog stanovništva u Donbasu, regiji koju nastanjuju Rusi, kao i slike gde drži oružje. Pre dve godine na svom tviter nalogu podelio je fotografiju gde pozira pored lika ozloglašenog ukrajinskog naciste Stepana Bandere.

Navijači Rajo Valjekana su mu zbog toga na trening kampu ostavili natpis - "fašistima nije mesto u Raju, već u zatvoru".

Roman Zozulja se oglasio preko španskih medija o svom slučaju koji sada pokušavaju da reše nadležni fudbalski organi.

"Predočeno mi je da imam dve solucije. Ili da igram u Raju, a da mi se garantuje bezbednost, i meni i mojoj porodici, ili da se vratim u Betis, a da ne igram, već samo da treniram. Fudbal je moj život, ali ako moram da biram, naravno da bih izabrao bezbednost porodice" kazao je Ukrajinac za list "As".

Roman Zozulja za sebe kaže da je patriota, a ne fašista, iako podržava Desni sektor, organizaciju koja baštini tradiciju Stepana Bandere, ukrajinskog naciste iz Drugog svetskog rata koji je odgovoran za ubistva na stotine hiljada Rusa, Ukrajinaca i Poljaka.

"Naravno da podržavam ukrajinsku vojsku u sukobu sa pro-ruskim teroristima u Donbasu, ali to nije fašizam. Da se nešto slično dogodi u Španiji, siguran sam da bi španski fudbaleri uradili isto" rekao je Zozulja.

Bivši igrač kijevskog Dinama i Dnjepra kazao je da se ne boji navijača Rajo Valjekana.

"Ne plašim se bilo koga, želeo sam da im objasnim o čemu se radi. Razlika između mene i njih je u tome što ja podržavam moju domovinu, a oni pro-ruske teroriste", rekao je Zozulja.

Zanimljivo je da je Roman Zozulja prošlog leta skoro postao fudbaler Crvene zvezde. Ukrajinac je bio u završnim pregovorima, ali je menadžerska agencija koja ga zastupa tražila bezobrazno visoku platu, pa su crveno-beli odsutali od transfera. S obzirom na tradicionalne i bratske odnose navijača Crvene zvezde Delija sa simpatizerima moskovskog Spartaka Fratrijom, čini se da se Roman Zozulja ne bi dugo zadržao u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track