GOREĆE MARAKANA: Sprema se huliganski pir na večitom derbiju
Foto: Dado Đilas

Zvezda čeka Partizan

GOREĆE MARAKANA: Sprema se huliganski pir na večitom derbiju

Fudbal -

Crvena zvezda neće uklanjati stolice sa južne tribine, gde je na prethodnim mečevima s Partizanom uvek izbijao požar. Zabranjeni prete sa istoka stadiona

Čelnici Crvene zvezde odlučili su da ne skidaju stolice sa južne tribine, gde će u subotu biti navijači Partizana. Pripadnici grupe Zabranjeni i na ovom derbiju biće smešteni na istočnoj tribini, a ako se ovome doda i podatak da u Beograd uveliko stižu bratski navijači Partizana i Zvezde iz inostranstva, ne može izostati strah od novih nereda i divljanja na tribinama.

Na Marakani preduzimaju dosad neviđene bezbednosne mere kako se ne bi ponovile mučne scene s prethodnih derbija, kada su gorele stolice, lomljen inventar i pucale lobanje.

- Ljudi zaduženi za bezbednost u Crvenoj zvezdi, predvođeni direktorom stadiona Miloradom Ćorovićem, dali su predlog policiji kako da se brzo i efikasno ugasi eventualni požar na stadionu. Vatrogasne brigade biće smeštene na stadionu, ali i na ulazima. Prvi put će vatra biti gašena odozgo nadole, i to mlazevima na beton, čime se bezbednost gledalaca neće dovoditi u pitanje.

Što se tiče stolica na južnoj tribini, njihovim višegodišnjim skidanjem i postavljanjem uništili smo beton. Prošle godine smo sanirali taj problem i postavili nove stolice. One neće biti skidane, kao do sada, jer bi nas to skupo koštalo. Naime, demontaža iznosi evro po stolici, koliko i montaža. Kad sve to pomnožite sa 13.000, koliko ima stolica na južnoj tribini, dobijete brojku od koje boli glava. Zvezda je posle svakog derbija imala veću štetu nego profit. Želimo samo da se primenjuje zakon iz 2003. i da jedini koji su do sada hapšeni ne budu samo naši funkcioneri - poručuju iz Zvezde.

NovitetREDARI MOGU DA PRIVODEIstočna tribina je proteklih godina bila pravo borilište, iako je namenjena porodicama. Na derbijima su tu bili pripadnici grupe Zabranjeni, koji su u svađi sa ostalim grupama Grobara.- Ovaj put imamo novitet. Redari su licencirani i dobili su novu ulogu, tako da po zakonu imaju pravo na upotrebu sile i vezivanje. Uz njih će biti kordoni Žandarmerije, sve kako propisuje zakon - poručuju iz Zvezde.

Najezda huliganaDOLAZE RUSI, ENGLEZI, GRCI...Dolazak na 153. večiti derbi, koji će biti igran u subotu od 18.00 sati na stadionu Crvene zvezde, najavili su i mnogi strani huligani. Prema saznanjima Kurira, derbi će gledati ruski, engleski, grčki, poljski i nemački navijači koji su u dobrim odnosima sa Delijama i Grobarima. Poznato je da su stranci učestvovali u tučama na 144. i 149 derbiju.

Istorija Tamna strana derbija na Marakanina 145. večitom derbiju 2013. Grobari zapalili južnu tribinu, koja je gorela desetak minutana tom derbiju su navijači Partizana pokazivali zadnjicu policiji i sprečavali vatrogasce da ugase požarna 148. derbiju 2015. došle je do velike tuče Delija i Grobara, bilo je dosta razlupanih glava i krvi svuda po stadionunajviše tuča bilo je na istočnoj tribini,gde su se Zabranjeni sukobili sa navijačima Crvene zvezdeposle toga je usledio stampedo na severu, pa je morala žestoko da interveniše Žandarmerijaslična dešavanja bila su i na 151. derbiju prošlog proleća, na istočnoj i severnoj tribini

Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track