Španci u polufinalu EP

Španci u polufinalu EP

Fudbal -
Junak trijumfa bio je Ćabi Alonso, koji je na svojoj jubilarnoj 100. utakmici za reprezentaciju postigao oba gola, prvi u 19, a drugi u 90+1. minutu iz penala

DONJECK - Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u polufinale prvenstva Evrope, pošto je u subotu veče u Donjecku savladala selekciju Francuske sa 2:0 (1:0).

Junak trijumfa bio je Ćabi Alonso, koji je na svojoj jubilarnoj 100. utakmici za reprezentaciju postigao oba gola, prvi u 19, a drugi u 90+1. minutu iz penala.

Španija će u polufinalu 27. juna, takođe u Donjecku igrati protiv selekcije Portugalije.

Španija nema nameru da preda evropsku krunu. "Crvena furija" je prvi put u istoriji na velikim takmičenjima savladala Francusku (posle pet poraza i remija) i opravdala ulogu favorita, ne samo u četvrtfinalnom duelu, nego i na celom turniru.

Selektor Visente Del Boske ponovo je izveo formaciju sa "lažnom devetkom" u liku Seska Fabregasa i opet mu se isplatilo.

Bedem Francuza srušen je već u 19. minutu kada je Andres Inijesta sjajno na levoj strani "izbacio" Đordija Albu, koji je uputio odličan centaršut na drugu stativu, gde je Ćabi Alonso glavom poslao loptu u mrežu Uga Lorisa.

Posle toga sve je bilo znatno lakše za zvaničnog evropskog i svetskog šampiona, koji je, gotovo da se to može reći rutinski priveo meč kraju.

Istina, Francuzi su na početku drugog dela i sredinom tog perioda igre nešto više vremena proveli na polovini Španaca, ali nisu uspeli ozbiljnije da zaprete Ikeru Kasiljasu.

U poslednjim trenucima meča "rezervista" Pedro Rodrigez iznudio je penal (srušio ga Entoni Revelje), a Ćabi Alonso realizovao najstrožu kaznu i odveo Španiju u polufinale, gde joj je po svemu i mesto.

Sledeći izazov za vladare kontinenta i planete biće Portugalija predvođena najboljim igračem Evrope i zvezdom španskog Reala Kristijanom Ronaldom.

Utakmica je odigrana pred 47.000 gledalaca na stadionu "Donbas arena" u Donjecku, a sudio je Italijan Nikola Ricoli.

Žuti kartoni: Alonso (Španija), Kabaj, Menez (Francuska).

Španija: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Buskets, Alonso, Ćavi, Inijesta (od 84. Kazorla), David Silva (od 65. Pedro), Fabregas (od 67. Tores).

Francuska: Loris, Revelje, Rami, Košelni, Kliši, Kabaj, Debuši (od 64. Menez), Mvila (od 79. Žiru), Maluda (od 65. Nasri), Riberi, Benzema.

Del Boske: Španci nam nisu stvorili nijednu šansu

Selektor fudbalske reprezentacije Španije Visente Del Boske rekao je da je trijumf njegovog tima protiv Francuske apsolutno zaslužen.

"Rezultat je apsolutno zaslužen i slika onog što se dešavalo na terenu. Francuzi nam nisu stvorili nijednu šansu i zasluženo idemo u polufinale", rekao je Del Boske.

On je dodao da trijumf ipak nije ostvaren lako, kao što to možda izgledalo.

"Držali smo utakmicu pod kontrolom tokom njenog većeg dela, a to nije lako, jer zahteva maksimalnu koncentaraciju svih igrača", istakao je on.

Selektor Francuske Loran Blan rekao je da ne zna da li je četvrtfinale realan domet ovog tima, ali da zna da u polufinale ide onaj tim koji je to zaslužio.

"Francuska neće biti u polufinalu i to je realnost. Međutim, moram da kažem da su momci dali sve od sebe, da su dobrim delom sproveli planirano na terenu, ali, nažalost protiv jake Španije to nije bilo dovoljno.

Žao mi je zbog prvog primljenog gola, jer da smo do poluvremena ostali na 0:0, kao što smo planirali uveren sam da bismo u nastavku imali šanse", poručio je Blan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja