(KURIR TV) SRBIJA NA PRAGU MUNDIJALA: Orlovi slavili u Irskoj golom Kolarova, za plasman neophodna još tri boda
Foto: Reuters

KVALIFIKACIJE ZA SP

(KURIR TV) SRBIJA NA PRAGU MUNDIJALA: Orlovi slavili u Irskoj golom Kolarova, za plasman neophodna još tri boda

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je u Dablinu Irsku 1:0 (0:0) u 8. kolu grupe D kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, čime je načinila ogroman korak ka Mundijalu.

1 / 21 Foto: Kurir sport/Kole Petrovski

Gol odluke postigao je Aleksandar Kolarov u 55. minutu utakmice, kada je sjajnu akciju u kojoj su učestvovali Matić, Tadić i Kostić završio tako što je poslao loptu pod prešku gola Iraca

Srbija je dva meča pre kraja prva na tabeli, ima 18 bodova, četiri više od Velsa, a pet od Iraca, koji su treći, a čekaju je još dueli sa Austrijom u Beču (6. oktobar) i Gruzijom u Beogradu (9. oktobar) iz kojih joj za prvu poziciju trebaju tri boda.

foto: Reuters

Prvo uzbuđenje desilo se već posle 120 sekundi igre, kada je posle dobrog prodora Rukavine, Matič probao šut, ali je izblokiran, a u nastavku akcije lopta nije išla u gol Iraca.

U 10. minutu mreža golmana Stojkovića se zatresla, ali pogodak nije priznat pošto je naša odbrana u ofsajdu uhvatila Dafija. Četiri minuta kasnije stigli smo do gola rivala, ali je akcija Aleksandra Mitrovića završila kornerom. Dva ubacivanja Milivojevića sa strane nisu bila nikakva opasnost za gol.

U 20. minutu kontra Iraca završila se tako što je Long dobro namučio Stojkovića. Lopta je išla pod prečku, ali je golman Srbije rukom prebacio preko prečke u korner. Stojković je zatim i nakon udarca iz ugla uspešno intervenisao. Narednih pet minuta Irci su bili agilniji, lopta je kružila oko našeg kaznenog prostora, ali su izabranici selektora Muslina delovali vrlo organizovano.

foto: Reuters

U 28. minutu Kolarov je probao iz slobodnog udarca. Udaljenost je bila oko 35 metara pa opasnosti po gol Iraca nije bilo. Ona je došla pet minuta kasnije kada je Tadić proigrao Kostića, ovaj na petercu našao Mitrovića, ali je udarac napadača Njukasla golman Irske odbranio.

Tri minuta pre isteka prvog dela meča Kostić je lepo prošao po levoj strani na suprotnom delu terena video je i proigrao Rukavinu, ali je ovaj loše šutirao. To je bilo sve što smo videli u prvih 45. minuta igre na stadionu u Dablinu.

U prvim sekundama nastavka meča Tadić je primio loptu, uspeo da prevari čuvara, ali je njegov udarac golman Iraca zaustavio bez problema.

Deset minuta kasnije sjajna i duga akcija Srbije. Matić je video Tadića, ovaj uposlio Kostića koji je video da sa desne strane prilazi Kolarov, koji je prihvatio loptu, a zatim je zakucao u gol Iraca.

foto: Reuters

U 68. minutu Srbija je ostala sa desetoricom fudbalera, pošto je posle prekršaja isključen Maksinović, koji je bio poslednji igrač naše odbrane. Irci iz prekida koji je izveo Brejdi nisu uradili ništa konkretno. Nekoliko minuta kasanije, zbog jačanja odbrane izašao je Filip Kostić, a ušao Stefan Mitrović.

U 77. minutu Irci su tražili penal, kada je Jagoš Vuković intervenisao u kaznenom prostoru našeg tima. Sudije su procenile da je srpski defanzivac igrao glavom i da nije bilo ništa sporno.

Do kraja meča, naš tim se veoma organizovano branio i uspeo da napravi ogroman korak ka planetarnom šampionatu u Rusiji. U 86. minutu Stojković je odlično intervenisao posle šuta Martija, koji se našao u prilici.

U četiri minuta igre do devedesetog i pet nadoknadse vremena uspeli smo da se odbranimo i ostvarimo veliki trijumf.

GRUPA D

8. kolo

Republika Irska - Srbija 0:1 (0:0)

Moldavija - Vels 0:2 (0:0)

Austrija - Gruzija 1:1 (0:1)

Tabela

1. Srbija 8 5 3 0 17:7 18

2. Vels 8 3 5 0 12:5 14

3. Republika Irska 8 3 4 1 9:6 13 4. Austrija 8 2 3 3 10:10 9

Tok meča:

86. minut- KAKVA ŠANSA ZA IRSKU - Marti je šutirao ka golu Srbije, ali ga je blokirao Ivanović koji mu je 'vratio' loptu, pa je udarac osujetila odlična odbrana Stojkovića

77. minut - Brejdi je bio u prilici da izjednači, napravila se gužva u šesnaestercu, ali je lopta na kraju završila preko gola

68. minut - CRVENI KARTON ZA MAKSIMOVIĆA! Srbija ostaje sa desetoricom igrača

55. minut - GOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLL Matić - Tadić - Kostić - KOLAROV JE ZAKUCAO IRCE! Sjajna akcija Srbije, odlična dodavanja fanstastičnim pogotkom krunisao je Aleksandar Kolarov koji je 'zakucao' loptu u mrežu Iraca

46. minut - ŠANSA ZA SRBIJU NA STATU DRUGOG DELA IGRE Tadić je bio sam pred golom domaćina, ali je uputio slab udarac koji je Redolf lako odbranio

21.50 - Počelo je drugo poluvreme!

1. poluvreme

42. minut - ODLIČNA ŠANSA ZA SRBIJU: Kostić je poslao sjajnu loptu za Rukavinu koji se nalazio na desetak metara od gola domaćina, šutirao je jako, ali je lopta otišla preko gola

33. minut - KAKVU JE ŠANSU PROPUSTIO MITROVIĆ! Tadić za Kostića koji je prosledio lepu loptu za Mitrovića na samo nekoliko metara od gola, ali ništa od gola! Mitrović je uputio slab šut koji nije bio strašna prepreka za golmana Rendolfa

20. minut - IRSKA U PRILICI - Lang se dokopao lopte, sa oko 20 metara sa leve strane uputio snažan šut, ali je Vladimir Stojković odlično odbranio

18. minut - Stojković je opet siguran na golu Srbije! Irska je bila u sjajnoj prilici da postigne gol, Hulahan je snažno šutirao, ali samo do našeg golmana

14. minut - PRILIKA ZA SRBIJU - Mitrović je bio u kaznenom prostoru,vodio loptu ka golu, ali je odbrana Irske uspela da izbaci loptu van terena. Korner izvodi Milivojević, ali bez opasnosti po gol domaćina

12. minut - ŠANSA ZA IRSKU - Brejdi je poslao snažan šut ka golu Srbije, ali direktno u ruke Stojkoviću

10. minut - PONIŠTEN GOL ZA IRCE - Kao što je selektor Muslin i najavio pre meča Irska je sjajna u prekidima. Posle kornera, lopta je došla do Dafija koji ju je plasirao direktno u mrežu golmana Stojkovića. Međutim Dafi je bio u ofsajdu!

2. minut - Prva prilika za Srbiju! Rukavina je uputio sjajan šut ka Matiću koji sa 20-tak metara nije uspeo da postigne pogodak. Jagoš Vukovć se takođe dokopao lopte, ali je bio neprecizan

foto: Kurir sport/Kole Petrovski

20.45 - Meč je počeo!

SASTAVI

IRSKA - SRBIJA

Stadion: Aviva Sudija: Cunejt Čakir iz Turske

R. IRSKA: Rendolf, Dafi, Klark, Vord, Kristi, Mejler, Brejdi, Hulahan, Meklin, Long, Volters

SRBIJA: Stojković, Maksimović, Vuković, Ivanović, Kolarov, Rukavina, Milivojević, Matić, Tadić, Kostić, Mitrović

20:40 - Predsednik Irske pozdravio fudbalere pre utakmice u Dablinu

Pre početka utakmice reprezentacija Irske i Srbije u Dablinu, sa igračima na terenu pozdravio se predsednik Irske Majkl Higins, kao i predsednici dva fudbalska saveza.

20:10 - Stadion u Dablinu se polako puni

Navijči polako pristižu na stadion, a među gledaocima biće i dosta Srba koji su proputovali hiljade kilometara kako bi ispratili meč Irske i Srbije

17:57 - Orlovi u Dablinu nisu sami!

Nekoliko navijača Srbije došlo je do hotela reprezentativaca kako bi im pružili podršku pred meč sa Irskom

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin pred put u Irsku rekao je da će njegova ekipa dati sve od sebe da pobedi selekciju Irske, pošto bi je ta tri boda ozbiljno približila plasmanu na Svetsko prvenstvo 2018. godine.

"U dobrom smo periodu, a poslednja utakmica je pokazala da smo u dobroj formi. Nema povredjenih igrača, Antonio Rukavina se oporavio i konkuriše za mesto u timu. Znamo da će biti vrlo teško, to je za njih možda poslednja šansa, ali i za nas je vrlo važna utakmica. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe jer ovde praktično možemo da rešimo plasman u Rusiju. Ako osvojimo bod držali bismo ih na dva boda razlike, ali bi nam se druge ekipe približile. Ne kažem da remi ne bi bio dobar, ali pobeda bi nas ozbiljno približila Rusiji", rekao je Muslin.

foto: Dado Đilas

Srbija je u subotu u Beogradu pobedila Moldaviju sa 3:0 i prva je na tabeli sa 15 bodova. Irska ima dva manje na drugom mestu, a Vels na trećem ima 11 bodova. Austrija ima osam, Gruzija četiri, a poslednjeplasirana Moldavija ima dva boda.

Reprezentativac Srbije Nemanja Gudelj rekao je da očekuje tešku utakmicu, ali da bi njegova ekipa pobedom "90 odsto" obezbedila plasman na Mundijal. "Znamo kako oni žele da igraju, ali idemo na pobedu. Atmosfera je dobra, odigrali smo profesionalno protiv Moldavije i pobedom u Irskoj možemo 90 odsto da se plasiramo. Svaka ekipa želi da ode na Svetsko prvenstvo, oni znaju da im je ovo možda poslednja šansa, jer ako izgube teško da će da budu prvi u grupi. Oni imaju svoj cilj, moraju da dobiju, a to će možda za nas biti lakše. Ali, znamo i mi šta hoćemo, daćemo sve od sebe. Znamo da su prekidi njihova jača strana, oni su tu jaki, jedino tako mogu da budu opasni. Spremili smo se na to", rekao je Gudelj.

foto: Dado Đilas

kurir.rs / kurir sport

foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track