(VIDEO) DAN KADA JE ZVEZDA PRVI PUT POBEDILA BAJERN: Marakana je htela da ekspolodira, dok Henes nije srušio snove 90.000 navijača
Foto: Printscreen

ISTORIJA SPORTA

(VIDEO) DAN KADA JE ZVEZDA PRVI PUT POBEDILA BAJERN: Marakana je htela da ekspolodira, dok Henes nije srušio snove 90.000 navijača

Fudbal -

Crvena zvezda je 1979. godine dogurala do finala Kupa fudbalskog UEFA i verovalo se da i u narednoj može do sličnih rezultata i uspeha.

U prva dva kola pomenutog takmičenja savladani su Galatasaraj i Kar Cajs Jena i sve je ukazivalo na to da puleni trenera Branka Stankovića mogu da ostvare zacrtano. Usledio je dvomeč sa minhenskim Bajernom, klubom koji je u tom momentu predstavljao najtežeg rivala za crveno-bele.

Prva utakmica odmine finala Kupa UEFA odigrana je u prestonici Bavarske, a Bajern je lako stigao do trijumfa od 2:0 koji nije ostavljao previše nade ekipi Crvene zvezde.

Navijači, njih 90.000 je tog 12. decembra 1979. napunilo "Marakanu". Dušan Savić je već u četvrtom minutu doneo prednost crveno-belima, a zatim je Vladimir Petrović Pižon anulirao prednost Bajerna iz prve utakmice.

Kada je u 50. minutu Srebrenko Repčić postigao i treći gol, malo ko je očekivao da Crvena zvezda neće uspeti da prođe u četvrtfinale.

Crvena zvezda je međutim na bolan način naučila lekciju u nemačkoj upornosti jer je za samo četiri minuta primila dva gola od Ulija Henesa i tako završila učešće u osmini finala Kupa UEFA u sezoni 1979/1980.

Ostaće upamćeno da je Crvena zvezda tada prvi put u istoriji savladala minhenski Bajern, ali da je sve do 1991. godine čekala na momenat kada će se Bavarcima osvetiti za bolnu eliminaciju. Te, 1991. baš kao i 12 godina ranije u timu iz Nemačke bio je defanzivac Klaus Augentaler.

Kurir sport, Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: OVO JE SRAMOTA FSS PRED DERBI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track