IZ SVETSKE VESLAČKE FEDERACIJE: Jevremović na važnim svetskim veslačkim skupovima u Londonu
Foto: Veslački Savez Srbije

SRBIJA IMALA PREDSTAVNIKA

IZ SVETSKE VESLAČKE FEDERACIJE: Jevremović na važnim svetskim veslačkim skupovima u Londonu

Ostali sportovi -

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović od 7. do 10. decembra 2017. učestvovao na događajima Svetske veslačke federacije

Prestonica Velike Britanije je od 7. do 10. decembra 2017. bila centar svetskog veslanja budući da su tu održani važni skupovi krovne organizacije ovog sporta – Svetske veslačke federacije. Srbiju je na događajima u Londonu predstavljao generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, ujedno član borda European rowing, koji i dalje funkcioniše pod okriljem FISA.

– U četvrtak je održana Generalna skupština European rowing na kojoj je promenjen statut čime se i zvanično krenulo u svojevrsnu tranziciju i osnivanje Evropske veslačke konfederacije što je planirano za kraj naredne godine. Cilj ovoga je da evropsko veslanje postane mnogo nezavisnije od FISA i da mnogo samostalnije donosi odluke vezane za razvoj, afirmaciju i budućnost ovog sporta na Starom kontinentu. Takođe, Generalna skupština European rowing promenila je i pravila i uskladila program evropskih prvenstva za seniore sa novim programom olimpijskih igara po kojem će od Igara u Tokiju 2020. biti izjednačen broj muških i ženskih disciplina. S tim u vezi na šampionatima Starog kontinenta veslaće se sve discipline novog olimpijskog programa, kao i skif za lake veslače i četverac skul za lake veslače i to i u ženskoj i u muškoj konkurenciji – kazao je Jevremović.

Dan kasnije generlani sekretar VSS je učestvovao na sastanku Komisije FISA za svetske kupove budući da je Beograd bio domaćin ove regate 2017, a biće i 2018.

– Na ovom sastanku analizirana je organizacija ovogodišnjih svetskih kupova, a naš Savez i zemlja su za regatu na Adi Ciganliji ocenjeni najvišim ocenama, ujedno dobili snažnu podršku za Svetski kup na Savskom jezeru dogodine. Takođe, u ime naše zemlje i Saveza izrazio sam zainteresovanost za organizaciju Svetskog kupa 2020. uz koji će istovremeno biti održana i Evropska kvalifikaciona regata za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Zbog izuzetne važnosti biće mnogo kandidata, a ja se nadam da će naša kandidatura, kao i uvek, biti temeljno i dobro pripremljena i da ćemo biti među favoritima za organizacuju ove dve regate – smatra Jevremović.

Istog dana u večernjim časovima u Londonu je održana Gala večera FISA na kojoj su proglašene laureati za 2017. Švajcarskinja Dženin Gmelin članica je najboljeg ženskog čamca – skifa , dok je za najbolji muški čamac proglašen osmerac Nemačke u sastavu Johanes Wajsenfeld, Feliks Vimberger, Maksimilijan Planer, Torben Johanesen, Jakob Šnajder, Malte Jakšik, Ričard Šmid, Hanes Okik, kormilar Martin Zauer.

Francuz Aleksis Besanon je proglašen za trenera godine, dok je u kategoriji para-veslanje dobitnik priznanja Norvežanin Birgit Skarsten. Nagradu za najboljeg administratora u svetskom veslanju dobio je Australijanac Džon Bultbi. Nakon impresivne Gale večere FISA u subotu i nedelju na „meniju“ su bile mnogobrojni sastanci raznih komisija Svetske veslačke federacije na kojima je Jevremović imao veliki broj značajnih sastanaka sa predstavnicima mnogih nacionalnih federacija i čelnicima FISA.

kurir.rs / kurir sport

foto: Veslački savez Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: OVO JE SRAMOTA FSS PRED DERBI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track