Španija i Italija za trofej, slavu i istoriju

Zanimljivosti pred finale

Španija i Italija za trofej, slavu i istoriju

Fudbal -
Španija i Italija su prvi put međusobno u finalu nekog od velikih takmičenja. Furija lovi treću evropsku krunu čime bi dostigli Nemce, a Azuri drugu nakon 1968

Fudbalske reprezentacije Italije i Španije odigraće veečeras poslednji meč na četrnaestom prvenstvu Evrope i odlučiti kome će pripastit titula najbolje ekipe na kontinentu. Evo nekih zanimljivosti vezanih za duel, koji se igra od 20.45 minuta.

Španija i Italija su prvi put međusobno u finalu nekog od velikih takmičenja. Furija lovi treću evropsku krunu čime bi dostigli Nemce, a Azuri drugu nakon 1968.

Španija ima priliku da postane prvi tim koji je dobio tri uzastopna velika takmičenja, a već su sa ovom serijom stigli Nemce koji su nakon EP 1972. i SP 1974. izgubili finale EP 1976. protiv ČSSR.

Obe selekcije nisu izgubile takmičarku utakmicu od 2010, a Italijani na EURU u regularnih 90 minuta čak od 2000. I jedni u drugi su zasluženo u finalu, a selektori Del Boske i Prandeli računaju na sve igrače. Del Boske će verovatno ukazati poverenje Fabregesu što znači da Fernando Tores ostaje na klupi kao i Negredo dok će Prandeli umesto Balzaretija ubaciti Abatea koji je kao i Kasano fit za okršaj u Kijevu.

Sudi Portugalac Pedro Proensa koji je delio pravdu i u finalu Lige šampiona kad su igrali Čelsi i Bajern.

Ukupan skor je 10-12-8 u korist Italije kao i gol razlika 39:30.

U poslednjih 11 mečeva samo jedna pobeda Španije uz po pet remija i trijumfa AzuraItalija je pobedila Španiju 1928. na Olimpijskim igram au Amsterdamu sa 7:1 i to je uz isti rezultat protiv Engleske 1931. najteži poraz Furije u istoriji.

Španija je neporažena u 19 uzastopnih takmičarkih utakmica, a poslednji poraz im je od Švajcarske sa 1:0 na SP 2010.

Španija nije poražena na EURU u 11 uzastopnih mečeva i poslednji neuspeh su doživeli protiv Portugala 2004. (0:1). Furija je račuanjući prijateljske mečeve neporažena u 10 uzastopnih duela (sedam pobeda i tri remija), a poslednji su ih savladali Englezi sa 1:0 i to 12. novembra 2011.

Italija je bez poraza u 15 takmičarkih utakmica u kojima ima skor 10-5-0 (sve pod vodstvom Ćezare Prandelija). Poslednji poraz im je od Slovačke sa 3:2 na SP 2010.

Italija je bez poraza u čak 18 uzastopnih utakmica na EURU. Poslednji poraz u regularnih 90 minuta datira iz 2000. kad ih je Holandija u prvom kolu grupne faze savladala sa 3:0.

Četvrti put na EURU timovi koji su igrali u grupi igraju i finale. Prethodni slučajevi su bili 1988. (Holandija - SSSR), 1992. (Nemačka - češka) i 2004. (Grčka - Portugal)

Španija je na velikim takmičenjima sedam puta stigla do penala i skor im je 4-3, a Italijanima 3-4Iker Kasiljas, Serhio Ramos, Andres Inijesta, Ćavi, Česk Fabregas, David Silva i Fernando Tores su bili starteri u finalu pre četiri godine dok su Ćabi Alonso i Santi Kazorla ušli sa klupe. Svi oni imaju priliku da postanu prvi koji su u istoriji EURA dva puta pobedili u finalu. Nemac Rajner Bonof je bio u timu SR Nemačke koji je 1972. i 1980. osvojio titulu, ali nije igrao

Visente del Boske ima priliku da postane prvi čovek posle Helmuta Šena (1972. i 1974) koji ima svetsku i evropsku titulu, a apsolutno prvi uopšte koji ima tri najveća trofeja jer je dva puta sa Realom osvajao Ligu šampiona

Huan Mata i Fernando Tores su sa Čelsijem ove sezone osvojili Ligu šampiona i ako njihov tim pobedi večeras pridružiće se samo još petorici igrača kojima to pošlo za rukom. To su Luis Suarez (1964, Inter-Španija) i Hans van Brojkelen, Ronald Kuman, Beri van Erle i Žerald Fanenburg (1988, PSV - Holandija)

Đanluiđi Bufon, Andrea Pirlo i Danijele De Rosi su jedini iz sadašnjeg tima Italije, koji su 2006. igrali u finalu SP protiv Francuske

Iker Kasiljas na ovom EURU nije primio gol prvog meča sa Italijom (419 minuta), a Španija nije primila pogodak na čak devet uzastopnih utakmica u nokaut fazi na velikim takmičenjima. Poslednji su im gol dali Francuzi u osmini finala SP 2006.

Sesk Fabregas je protiv Portugala izjednačio rekord EURA po broju ulazaka sa klupe. Sedmi put je bio džoker kao i Holanđanain Aron Vinter.

Italija je dobila samo dve utakmice u regularnih 90 minuta od poslednjih osam

Mario Baloteli je postao tek drugi Italijan nakon Pjerluiđi Kaziragija 1996. koji je postigao dva gola na jednom meču u sklopu EURA i prvi je od Azura koji je na završnom turniru postigao tri gola

Italija nikad na EURU nije postigla gol u produžetku, a igrali su ih sedam puta

Fernando Tores ima priliku da postane prvi fudbaler koji je postigao gol u dva finala EURA.

Najavljeni sastavi

ŠPANIJA: Iker Kasiljas - Arbeola, Pike, Serhio Ramos, Alba - Buskets, Čabi Alonso - David Silva, Ćavi, Inijesta - Fabregas

ITALIJA: Bufon - Abate, Barzalji, Bonući, Kjelini - De Rosi, Markizio, Montolivo, Pirlo - Baloteli, Kasano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track