Španija odbranila titulu!

Španija odbranila titulu!

Fudbal -
"Furija" je prva ekipa koja je zaredom osvojila tri trofeja na velikim takmičenjima i jedini tim koji je odbranio naslov šampiona Evrope. Golove su postigli David Silva, Đordi Alba, Fernando Tores i Huan Mata
1 / 7

KIJEV - Španci ušli u istoriju!

Fudbalska reprezentacija Španije odbranila je titulu prvaka Evrope, pošto je u nedelju veče u finalu kontinentalnog šampionata u Kijevu ubedljivo savladala Italiju sa 4:0 (2:0).

Španski igrači trijumfom definitivno su se popeli na "fudbalski Olimp" i postali jedna od najboljih ekipa u istoriji sporta.

"Furija" je prva ekipa koja je zaredom osvojila tri trofeja na velikim takmičenjima i jedini tim koji je odbranio naslov šampiona Evrope.

Momci koje predvodi Visente del Boske pokazali su da im klasičan napadač nije ni potreban kako bi pokorili celu Evropu, a ovaj put ulogu "lažne" devetke ponovo je preuzeo Sesk Fabregas.

Gotovo neverovatno zvuči podatak da je ovo Špancima prva pobeda nad Italijanima na nekom velikom takmičenju u regularnom toku.

Ništa od toga, međutim, nije smetalo igračima Španije koji kao da su ubacili u brzinu više u odnosu na partije koje su pružili u prvom delu.

Počelo je odlično za Špance, pošto su u 14. minutu iskoristili nesmotrenost italijanske odbrane, Fabregas je proigrao Davida Silvu koji je glavom zatresao mrežu.

Nakon primljenog gola, Azuri su krenuli snažno u napad, namučili Ikera Kasiljasa sa nekoliko šuteva iz daljine, ali je golman Reala bio siguran.

U završnici prvog poluvremena "furija" je ponovo napala i naterala Bufona da izvadi loptu iz mreže. Alba i Ćavi su majstorski odigrali dupli pas, a levi bek je rutinski savladao Bufona i postigao svoj prvi gol u dresu reprezentacije.

Kraj nade za italijanske navijače "najavio" je rezervista Antonio di Natale sa dva kolosalna promašaja na početku drugog poluvremena.

Kada je u 59. minutu Tijago Mota, samo par minuta nakon ulaska na teren, povredio koleno, bilo je jasno da je sve gotovo, jer selektor Ćezare Prandeli više nije imao prava na izmene i Azuri su ostali sa 10 igrača.

Do kraja meča Španci su demonstrirali kako to izgleda kada "sakrijete" loptu protivniku i prepoznatljivom tika-taka igrom stigli do novog trofeja.

Potpuno dominaciju na terenu ekipa Španije krunisala je sa još dva gola, a oba su postigli rezervisti Fernando Tores i Huan Mata. Ovaj drugi do večeras nije odigrao nijedan minut na upravo završenom EP.

Fudbaleri Španije su na tribinama imali i VIP klub navijača, pošto su im podršku pružili teniser Rafael Nadal, vozač Formule 1 Fernando Alonso, košarkaš Pau Gasol, operski pevač Plasido Domingo, princ Filip i princeza Leticija i premijer Marijano Rahoj.

Utakmica je odigrana pred 60.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Kijevu, a sudio je Portugalac Pedro Proensa.

Strelci: Silva (14. minut), Alba (41), Tores (84), Mata (88).

Žuti kartoni: Pike (Španija), Barzalji (Italija).

ŠPANIJA: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Buskets, Ćabi Alonso, Ćavi, Injesta (Injesta 85"), Silva (Pedro 59"), Fabregas (Tores 75).

ITALIJA: Bufon, Abate, Barzalji, Bonući, Kjelini (Barzalji 21"), Pirlo, Markizio, De Rosi, Montolivo (Mota 57"), Kasano (Di Natale 46"), Baloteli-

Bufon: Skidamo kapu Špancima

Kapiten Italije Đanluiđi Bufon izjavio je posle da je njegova ekipa to lako prihvatila jer ništa nije mogla da uradi pošto se sastala s timom neprocenjive vrednosti.

"Ništa nije moglo da se uradi, skidam im kapu. Bili su superiorni i zbog toga smo lakše prihvatili poraz jer smo se suočili sa snažnom sila kakva je Španija. Ovo je bio odličan turnir, bilo je lepo iskustvo.

Jasno je da želite da ga osvojite kada ste već došli do finala, ali smo sesuočili sa ekipom neprocenjive vrednosti", rekao je Bufon posle utakmice u Kijevu.

Del Boske: Ovo je za istoriju

Selektor fudbalske reprezentacije Španije Visente del Boske rekao je da je odbranom titule šampiona Evrope njegova ekipa napravila istorijski podvig.

"Osvojiti tri važne titule zaredom je ogroman uspeh, moram da čestitam svim igračima. Moj glavni zadatak sa ovom ekipom nije bio osvajanje svih ovih trofeja, već sam želeo da ih naučim, da ih spremim za budućnost", rekao je Del Boske novinarima u Kijevu.

Kao i u svim prethodnim mečevima, Španija je i finale počela bez klasičnog napadača.

"Uopšte se nisam plašio zbog te činjenice. Znao sam da će momci odigrati najbolje što umeju. Italija se pokazala kao veliki rival, koji polako sazreva", objasnio je Del Boske.

On je prvi trener u istoriji fudbala koji je osvojio titule prvaka Evrope u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji, kao i naslov svetskog šampiona.

Odmah po završetku utakmice u Kijevu, ekipi su se na terenu pridružili napadač David Vilja i defanzivac Karlos Pujol, koji su propustili EP zbog povreda.

"To je bilo za očekivati. Došli su ovde da budu sa nama i da nas bodre. Ovu titulu posvećujem španskom fudbalu i mojoj porodici", zaključio je Del Boske.

Strelac drugog gola za Španiju Đordi Alba rekao je da još ne može da veruje kakav uspeh je ostvarila ekipa.

"Večeras smo svi zajedno ušli u istoriji. U ovom trenutku nisam svestan onoga što smo uradili. Verujem da će biti potrebno vreme da kako bi sve "leglo" u glavi. Pre utakmice sam rekao prijateljima i porodici da ću postići gol i pokazalo se da sam bio u pravu", rekao je Alba.

Prandeli: Španci su bili svežiji

Selektor Italije Čezare Prandeli rekao je da su protivnički fudbaleri bili svežiji od njegovih od početka utakmice.

"Bilo je teško, odmah na početku utakmice se moglo videti koliko su Španci svežiji od nas. Ove nedelje smo koristili mnogo energije i nismo imali vremena da se oporavimo, tako da kada gubiš sa 2:0 protiv takvih igrača teško je vratiti se u meč.

Nismo imali pogrešan pristup, jer smo shvatili da su oni fizički na totalno drugom nivou", rekao je Prandeli posle utakmice na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

On je istakao da je šampionat u Poljskoj i Ukrajini bio izuzetan za njegovu ekipu. "Ovo je bio izuzetan turnir i želim da pohvalim moje momke za ono što su uradili tokom Evropskog prvenstva. Moramo da nastavimo da napredujemo kao ekipa i svakako pokušamo da za ovakve turnire bolje tempiramo formu i oporavimo se posle napornih sezona", kazao je Prandeli.

Svi prvaci

1960. godine - ŠSR

1964. - Španija

1968. - Italija

1972. - Nemačka

1976. - Čehoslovačka

1980. - Nemačka

1984. - Francuska

1988. - Holandija

1992. - Danska

1996. - Nemačka

2000. - Francuska

2004. - Grčka

2008. - Španija

2012. - Španija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track