SAVO MILOŠEVIĆ ORGANIZATOR: Na Zlatiboru spajamo kulturu i fudbal
Foto: Beta

OD 5. DO 10. JUNA

SAVO MILOŠEVIĆ ORGANIZATOR: Na Zlatiboru spajamo kulturu i fudbal

Fudbal -

Bliži se početak prvog po redu Kupa prijateljstva evropskih klubova, međunarodnog fudbalskog turnira za igrače do 18 godina.

Turnir će biti održan na Zlatiboru od 5. do 10. juna, a takođe je vredno istaći da će na istom mestu u toku turnira biti održan i 7. Međunarodni festival sportskog filma (7-10. jun), pa će tako svi gosti Kupa prijateljstva evropskih klubova imati priliku da uživaju i u dodatnom, veoma interesantnom sadržaju.

Tim povodom, organizovana je zajednička konferencija za medije na kojoj je ispred Kupa prijateljstva evropskih klubova govorio i njegov idejni tvorac, proslavljeni fudbaler i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Savo Milošević.

– Jako mi je drago što ćemo na Zlatiboru uspeti da spojimo kulturu i sport, dve delatnosti koje bi trebalo da budu od fundamentalnog značaja za psihofizički razvoj svakog deteta. Uprave preko te dve delatnosti možemo da stvaramo jedan pravi sistem vrednosti i tako usmerimo decu na pravi put. Zbog toga, mislim da Kup prijateljstva evropskih klubova predstavlja jednu veoma značajnu manifestaciju, čija je poruka zapravo mnogo važnija od samog takmičenja. A poruka turnira je jasna: Mi želimo da omogućimo mladim igračima da se druže, razmenjuju iskustva i stvore prijateljstva za čitav život. Zato sam presrećan što ćemo ugostiti toliki broj mladih ljudi ove godine na Zlatiboru i želeo bih da se zahvalim svima koji su prepoznali značaj turnira i koji su nam pomogli da realizujemo ceo projekat – rekao je Milošević i potom dodao:

– Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve ljubitelje fudbala da dođu na Zlatibor od 5. do 10. juna, jer zaista verujem da će imati šta da vide. A, već sada sa ponosom mogu da najavim da će premijernom izdanju Kupa prijateljstva evropskih klubova prisustvovati i veliki broj fudbalskih legendi iz celog regiona, kao što su Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević, Branko Brnović, Vladimir Petrović Pižon i mnogi drugi – konstatovao je Milošević.

Takođe, prisutnima se obratio i Igor Miklja, generalni direktor Kupa prijateljstva evropskih klubova.

– Sve je počelo pre četiri godine, kada je grupa entuzijasta rešila da organizuje turnir za najbolje klubove iz našeg regiona. Tako je nastao Turnir prijateljstva, koji je vremenom izrastao u prestižno takmičenje i koji je iz godine u godinu postajao sve popularniji. Zato smo ove godine odlučili da napravimo sledeći korak, da organizujemo prvi Kup prijateljstva evropskih klubova i podignemo lestvicu na još jedan viši nivo. Sam turnir je doživeo nekoliko bitnih promena, podignuta je starosna granica, pa će tako pravo učešća ove godine mati igrači do 18 godina. Takođe, smanjili smo broj klubova iz regiona na deset, s tim da se radi o najboljim fudbalskim klubovima sa naših prostora, a imam veliko zadovoljstvo da potvrdim učešće i šest novih ekipa – iz italijanske Serije A nam dolaze Torino, Udineze i SPAL, iz Španije stiže Espanjol, iz Turske dolazi Fenerbahče, dok je poslednji učesnik mađarski predstavnik Videoton. Kao što možete da vidite, imaćemo veoma jak sastav klubova i garantujem vam da u celom regionu ne postoji jači fudbalski turnir za ovaj uzrast. A ovo je tek početak.

Podsetimo, na Kupu prijateljstva evropskih klubova će učestvovati ukupno 16 ekipa, od kojih deset velikana iz našeg regiona – Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina (Srbija), Dinamo, Osijek (Hrvatska), Željezničar, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Budućnost (Crna Gora), Vardar (Makedonija) i Olimpija (Slovenija), kao i renomirani gosti iz nekih od najjačih evropskih liga – Fenerbahče (Turska), Espanjol (Španija), Udineze, Torino, SPAL (Italija) i Videoton (Mađarska).

(ecfc.rs, Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track