KLUB BEZ ISTORIJE, ALI SA PUNO AMBICIJE: Evo ko je zapravo Nordsjeland, budući protivnik Partizana i prvi ispit za Batu Mirkovića (VIDEO)
Foto: Nordsjeland FC

SVE DO DETALJA

KLUB BEZ ISTORIJE, ALI SA PUNO AMBICIJE: Evo ko je zapravo Nordsjeland, budući protivnik Partizana i prvi ispit za Batu Mirkovića (VIDEO)

Fudbal -

Prošao je beogradski Partizan i drugu prepreku u Evrokupovima u vidu litvanskog Trakaija, ali ni uprava ni navijači nisu bili zadovoljni igrom od početka sezone pa će Miroslava Đukića zameniti legendardni Zoran Bata Mirković i pokušati da popravi igru tima u nastavku borbi na svim frontovima!

Sledeći rival Partizana na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope je danski predstavnik Nordsjiland.

Nordsjiland je klub koji sjajno igra ove sezone još od pripremnog perioda i uspeli su da povežu 12 mečeva bez poraza, računajući prijateljske mečeve, prvenstvo i kvalifikacije za Ligu Evrope. U prijateljskim mečevima ostvarilis su sve pobede, protiv nimalo slabih rivala, najpre je pao domaći tim Nijkobing 4:0, potom Norčeping 3:1, Paok 2:1, Beršot 3:2, Ajaks 3:1. U domaćem šampionatu odigrali su dva remija sa Ejsbergom 1:1 i Arhusom 1:1, dok su savladali novi tim u ligi Vendsjele 3:0. U kvalifikacijama za Ligu Evrope, izbacili su severnoirski Kliftonvil (dve pobede 1:0 na strani i 2:1 na domaćem terenu), dok su protiv švedskog AIK-a slavili u oba meča 1:0.

ISTORIJA: Klub je osnovan 1991.godine pod imenom Farum koje je nosio do 2003.kada je ime promenjeno u Nordsjiland. Najveći uspeh kluba je šampionska titula iz sezone 11/12, kao i drugo mesto sezonu kasnije. Osvojili su i dva Kupa Danske 2009/10 i 2010/11.

PRETHONDA UČEŠĆA U EVROPI: Najveći uspeh klub je imao u sezoni 2012/13 kada je igrao grupnu fazu Lige šampiona, ali je u grupi sa Čelzijem, Juventusom i Šahtarom zabeležio svega 1 remi (1:1 sa Juventusom) uz 5 poraza. Prethondno učešće završavali su već u prvoj rundi kvalifikacija, u 2013/14 ispali su u prvom kolu kvalifikacija za LŠ, porazi 1:0 i 5:0 od Zenita, potom su igrali u kvalifikacijama za LE i tu doživeli poraz od švedskog Elfsborga (poraz na domaćem terenu 1:0, i na gostovanju 1:1)

STADION: Nordsjeland igra na stadionu Right to Dream u gradu Farum, stadion prima 10.300 ljudi, ali je samo 9.800 mesta sedeće. Mlađe selekcije Danske reprezenetacije koriste ovaj stadion za svoje mečeve, a prosečna poseta po sezonama ne prelazi 5.500 hiljada ljudi, a često je i dosta manja.

TRENER TIMA: Tim Nordsjelanda predvodi domaći stručnjak Kasper Hjulmand, koji ima 46 godina i on je trener koji je napravio najveći uspeh kada je ovojena titula 2011-12. Svoju trenersku karijeru počeo je u redovima Lingbija gde je radio u periodu 1998-2008, a u sezoni 2006/07 uspeo je da uvede ovaj klub u Prvu ligu. Potom preuzima Nordsjeland gde prihvata filozofiju kluba da razvija mlade igrače i pravi najveće rezultate u istoriji kluba, da bi 2014-te godine preuzeo nemački Majnc, nasledivši trenera Tuhela, odličan početak sezone u Bundesligi, pratilo je ispadanje od grčkog Asterasa u Ligi Evrope, ali je posle početnih partija krenula serija loših rezultata, da bi sve kulminiralo porazom od Borusije Dortmund u februaru 2015-te 4:2, kada Hjulmand dobija otkaz, a već naredne godine ponovo preuzima ekipu Nordsjelanda.

Tim Nordsjelanda najčešće igra u formacijama 4-2-3-1 i 4-3-3, sa dosta visokim presingom igrača koji neretko ide sve do kaznenog prostora rivala. U napadu se igra dosta zasniva na igri po krilnim pozicijama ili na ubacivanju igrača iz drugog plana iza leđa odbrane rivala, što je i osnovni način postizanja golova Nordsjelanda ove sezone.

Ono što je vrlo specifično to je da su oni klub koji dosta pažnje posvećuje radu sa mlađim kategorijama, a svi najbolji igrači vrlo rano (17,18 godina) dobijaju šansu u startnih 11, trenutan prosek celog godina tima je 21,3 , što pokazuje tu činjenicu, mada je prosek i manji ako se pogledaju igrači koji počinju mečeve.

Na poziciji golmana je nekadašnji mladi reprezentativac Danske, Nikolaj Larsen koji je šansu na golu dobio ove sezone posle odlaska islanđanina Runarsona u redove francuskog Dižona.

Što se tiče defanzivne linije tima, ona je možda šansa beogradskog tima, ne zbog nedostatka kvaliteta, već zbog manjka iskustva igrača, naročito u evro utakmicama. Igrač koji će sigurno igrati na mestu desnog beka je Karlo Bartolec (23 godine) iz Hrvatske, koji se često pojavljuje u napadu svog tima, prošlu sezonu završio je sa učinom 4 gola i 9 asistencije. Suprotna strana rezervisana je za 21-godišnjeg Mads Pedersena, člana mlade selekcije Danske i igrača kojem će ovo biti treća sezona u prvom timu, tu je i Kliton Antvi, momak od 18 godina, stigao ove sezone iz Gane, gde Nordsjeland ima filijalu u vidu tima Right to Dream. Pozicije štopera igraće neko od sledećih igrača koji se često rotiraju, to su norvežanin Urlik Jansen (22 godine), ponikao u Lionu, potom 21 godišnji Skovgard, dve sezone standaradni igrač tima, a tu je i 19godišnji Nelson, koji je već sakupio preko 50 nastupa za seniorski tim Nordsjelanda, a član je i Danske selekcije do 21 godine.

Vezni red trenutno je veoma hendikepiran odsustvom ,,desetke“ tima, 22 godišnjeg Matijasa Jensena, verovatno najboljeg igrača tima, koji je prošle sezone na 35 mečeva postigao 12 golova uz 10 asistencija, a odličan je bio i sezonu pre, pravi organizator igre od koga sve kreće, a često se i završava. Ostatak igrača u veznom redu su mladi igrači, od kojih su neki tek ove sezone prebačeni iz omladinaca, poput 18-godišnjeg Damsgarda koji je odigrao sve mečeve ove godine i zabeležio već 3 asistencije, potom 17-godišnjeg Jakuba Kristijansena, 18-godišnjeg Nilas Struk Jakobsena i 19-godišnjeg Kofoed Andersena.

Igrač koji je eksplodirao na početku ove sezone je još jedan omladinac koji je sada priključen timu, visoki krilni napadač Andras Skov Olsen (18 godina), strelac već 4 gola za tim. Najskuniji igrač tima, 27-godišnji Mikel Rigard Jansen takođe igra u napadu i on je zamenik kapitena u odsustvu Janesena, ovo će mu biti druga sezona u klubu. Tu je i brzonogi napadač iz Gane, Godsvaj Donjah, koji je sezonu 16/17 odigrao odlično i na 30 mečeva postigao 10 golova uz 5 asistencija, da bi prošle sezone odigrao svega 12 mečeva, ali uz odličan učinak 6 golova i 2 asistencije. Ove godine ponovo često dobija šansu i dosta lako ulazi u šanse, problem je čini se slabija realzacija na kojoj mora da radi. Treba spomenuti i odličnog Matiasa Rasmusena.

Ono što valja napomenuti to je da je najbolji strelac tima prošle sezone Marcondes (17 golova u prvom delu sezone), napustio klub još zimus potpisavši za Brentford. Drugi strelac tima, ganac Asante (16 golova) prešao je u Al Džaziru. Dok je treći strelac Jensen povređen, po procenama do polovine avgusta. Otišao je i prvi golman Runarson (u Dižon).

Mlad, talentovan i poletan tim Nordsjelanda koji ima dugodišnji sistem na čelu sa istim trenerom, svakako će predstavljati ozbiljan izazov za Partizan, ali neće biti nepremostiva prepreka, ukoliko se tim dobro analizira i onemogući da dominira igrom svojim stilom.

Partizan je u poslednjoj proveri pred meč sa Nordsjelandom odigrao bez golova na svom stadionu sa ekipom Mladosti iz Lučana, a ekipu je sa klupe predvodio Žarko Lazetić, inače budući pomoćni trener Bate Mirkovića.

Celo prvo poluvreme praktično igralo se na polovini Mladosti, gostujuća ekipa je tek u nekoliko navrata kretala u napad, ali crno-beli nisu uspeli ozbiljnije da zaprete.

Redom su šutirali Milan Smiljanić, Danilo Pantić, Marko Janković, Sejduba Suma, a možda i najbolju priliku za Partizan u prvom delu propustio je Rikardo Gomeš u 35. minutu.

U drugom poluvremenu se igralo za nijansu brže, Mladost je bila "vidljivija" na terenu, ali je ponovo Partizan imao dosta više lopte u svom posedu.

Crno-beli i ;pored toga ;nisu imali jasnu ideju u napadu, redjali su se šutevi, ali bez velike opasnosti po gol Mladosti koja je uspela da se odbrani i osvoji bod u Humskoj.

Fudbaleri Partizana sa terena su ispraćeni velikim zvižducima, a sa istočne, južne i zapadne tribine navijači su vikali "uprava napolje".

Loša uvertira za jedan od najvažnijih mečeva u sezoni crno-belih, ali iskreno se nadamo da će Bata Mirković svojom energijom i znanjem doneti preko potrebnu promenu u redove srpskog vicešampiona.

Kurir sport

Foto: Nordjseland.FC

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track