NIKAD TEŽE U HUMSKOJ: Spasa nam nema, propasti nećemo!
Foto: Dado Đilas

Profesor vladimir Vuletić o posrtanju Partizana

NIKAD TEŽE U HUMSKOJ: Spasa nam nema, propasti nećemo!

Fudbal -

Nakon dvomeča s Bešiktašem crno-beli su ostali bez šanse za promociju na evrosceni, ali još teže će onaj istanbulski poraz pretrpeti klupska blagajna, koja će ostati bez novca od UEFA.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić ističe da je evropska kuća fudbala iz Niona prethodnih deset godina bila najveći klupski sponzor, pored sopstvene omladinske škole.

- Kad je 1914. godine Austrougarska carevina objavila rat Srbiji, Nikolu Pašića je vest zatekla u jednoj niškoj mehani. Videvši telegram i šta se sprema Srbiji, rekao je: "Spasa nam nema, propasti nećemo." Ista priča može se primeniti u slučaju Partizana. Iz ovoga ćemo izaći jači i snažniji, pre svega institucionalno, a mislim da ćemo opstati i finansijski u ovom teškom vremenu. Mislim da nikad teže vreme nije bilo za naš klub.

Da li se odustaje od izgradnje internata?

- Suočavamo se sa ozbiljnim opstrukcijama, koje dolaze iz vrha gradske vlasti. Naime, mi smo korisnici zemljišta sportskog centra zajedno s Teleoptikom u odnosu 70-30. Ne može se legalizovati zemljište ukoliko niste vlasnik, tako da smo mi podneli zahtev za priznavanje svojine na ovoj parceli. Kako bismo skratili proceduru i počeli što pre sa izgradnjom internata pokušali smo da iskoristimo odredbe Zakona o urbanizmu iz prošle godine, tako što bismo prostor gde se parkiraju autobusi preinačili u objekat, a ne u zemljište. Iako smo u prvom momentu dobili zeleno svetlo, u međuvremenu smo odbijeni jer je zatražen urbanistički plan u celini i rečeno nam je da ne možemo iskoristiti tu odredbu Zakona o urbanizmu.

foto: Marina Lopičić

Da li je preterivanje ostanak Ivice Ilieva vezivati za rezultat derbija? - Ivica Iliev je sam najavio povlačenje s funkcije ako ne osvojimo titulu. On je bio direktor kad smo osvojili duplu krunu i kad smo odigrali proleće u Ligi Evrope. Kako sportski sektor uživa potpunu autonomiju u odlučivanju, tako postoji i autonomija odgovornosti.

UEFA nam bila najveći sponzor Šta će teže klub podneti: izgubljenu mogućnost da od UEFA stigne zarada ili izgubljenu sezonu bez mečeva u Evropi? - Mi smo od osam utakmica u Evropi ove sezone samo jednu izgubili, tako da smo i pored ispadanja u kvalifikacijama popravili svoj koeficijent za jedan postotak. Objektivno, da UEFA nije izvršila združeni žreb posle drugog kola, Partizan bi bio, imajući u vidu druge rezultate, u kategoriji povlašćenih klubova i ne bi igrao protiv Bešiktaša i sličnih klubova. Dakle, naš međunarodni položaj nije ugrožen, ali finansijski biće to težak udarac. U poslednjih deset godina UEFA je Partizanov najveći sponzor, pored naše omladinske škole.

Nemamo tako moćne sponzore kao naš rival Šta treba da se desi pa da Partizan dobije generalnog sponzora? - Naš rival je pre šest godina dobio sponzora od kojeg danas ima 4,5 miliona evra godišnje, pri čemu tada nisu igrali u Evropi. Postavlja se pitanje šta je to opredelilo jednu kompaniju koja se ponaša tržišno da sponzoriše nekog ko je tek prošle godine, posle duge pauze, izašao na veliku scenu. Najveći domaći i jedini Partizanov sponzor MTS Telekom na dvogodišnjem nivou sponzoriše nas iznosom od 1,9 miliona evra, dok našem rivalu na godišnjem nivou dodeljuje nešto preko dva miliona evra. Mi nemamo moćna preduzeća iza sebe, tako da se trudimo da ono što dobijemo domaćinski rasporedimo.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track