U SLAVU PREDAKA Džaja, Pižon,  Dule i Kule na Krfu igraju fudbal povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta!
Foto: Profimedia

humana misija

U SLAVU PREDAKA Džaja, Pižon, Dule i Kule na Krfu igraju fudbal povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta!

Fudbal -

Legende Crvene zvezde obeležavaju vek od Prvog svetskog rata, pa će u Grčkoj odigrati revijalnu utakmicu protiv stanovnika tog grada

Legende Crvene zvezde Dušan Savić, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Miloš Šestić, Jovan Kule Aćimović, Stanislav Karasi i ostali biće učesnici revijalne fudbalske utakmice sa veteranima grčkog kluba Kerkira, 27. septembra u 20.00 časova u Grčkoj. Povod je obeležavanje 100 godina od proboja Solunskog fronta u okviru projekta "Stopama naših predaka".

foto: Dragana Udovičić

Grci su utakmicu u svojim medijima i na ostrvu Krf najavili kao prvo gostovanje evropskog i svetskog šampiona na Krfu. Srpski fudbaleri će dan kasnije 28. septembra, prisustvovati državnom obeležavanju proboja Solunskog fronta na ostrvu Vidu, gde će biti i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, ministar vojske Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

foto: Privatna Arhiva

Ceo projekat je urađen sa blagoslovom patrijarha Irineja, a u njemu učestvuje i preko 350 dece iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore. Za vreme boravka na Krfu deca će izučavati istoriju na mestima na kojima se ona dogodila pre jednog veka. Obići će ostrvo Vido, Plavu grobnicu, istorijski muzej "Srpska kuća", spomenik Drinskoj diviziji u Agios Mateosu, spomenik u luci Guvija na mestu gde se iskrcala srpska vojska 1916. godine, mesto gde se nalazio hotel "Bela Venecija" u kome je od 1916. godine do 1918. godine bilo sedište Srpske Vlade, Kralja i Narodne banke.

Svetla tradicija

Stikić: Prvi meč pre 102 godine na Veliki četvrtak

Vođa projekta "Stopama naših predaka" Dimitrije Stikić otkriva zanimljive detalje tokom boravka srpskih vojnika na Krfu, pred proboj Solunskog fronta: - Obnavljamo jednu veliku tradiciju, staru 102 godine. Malo ljudi zna da su Srbi i Grci na Krfu na Veliki četvrtak 1916. godine odigrali fudbalsku utakmicu. Bilo je 4:0 za srpski tim koji su činili naši vojnici. Ovim putem želimo da podsetimo na naše pretke i da svake godine igramo fudbalsku utakmicu.

Drinska divizija

Dule Savić: Ponosan na dedu Solunca

Dušan Savić u izjavi za Kurir kaže da je srećan i ponosan što dolazi na Krf. - Ja sam samo jedan od zvezdaša koji ide. Kod mene je poseban slučaj jer je moj deda Ilija Savić bio solunski borac. Bio je vojnik Drinske divizije prvog poziva, ranjen u proboju Solunskog fronta. Tada je srpska pešadija išla brže od francuske konjice i to je ostalo zapisano u istoriji. Prvi put idem na Krf i drago mi je da ću moći da vidim sva mesta gde je bio moj deda iz Valjeva, gde je radio i hranio srpsku vojsku jer je bio pekar. Drago mi je i što je Crvena zvezda deo projekta - otkrio je Savić.

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track