MLADA POLITIČARKA IZ CRNE GORE PODIGLA REGION NA NOGE PRED MEČ SA SRBIJOM Sviđalo vam se to ili ne: Mi nismo komšije, mi smo braća, mi smo sestre!
Foto: Printskrin

Crna Gora i Srbija – to je jedna familija

MLADA POLITIČARKA IZ CRNE GORE PODIGLA REGION NA NOGE PRED MEČ SA SRBIJOM Sviđalo vam se to ili ne: Mi nismo komšije, mi smo braća, mi smo sestre!

Fudbal -

Prva zvanična utakmica fudbalskih reprezentacija Srbije i Crne Gore privlači veliku pažnju javnosti u regionu.

Duel "Orlova" i "Sokolova" biće odigran u četvrtak od 20.45 časova u Podgorici u okviru 3. kola Lige nacija.

Iz UEFA je ona okarakterisana kao "utakmica visokog rizika", što je podstaklo mladu političarku iz Crne Gore Milicu Tomašević, sekretara Izvršnog odbora Nove srpske demokratije, da kolumnu posveti pomenutoj utakmici.

"Sutrašnji dan, kada se igra utakmica reprezentacija dva bratska naroda – Crne Gore i Srbije, za Podgoricu bi trebao da predstavlja praznik fudbala. Umesto toga, suočavamo se sa pojmom "utakmice visokog rizika". Zašto "visokog" rizika? Zašto "rizika" uopšte? I na koncu, rizika od čega? Prvo, ako imamo u vidu sad već čuvenu "podelu karata podobnima" odnosno nedostupnost ulaznica za "nepodobne", zbog čega postoji bojazan da se bilo šta ružno može dogoditi na tribinama među istomišljenicima?"

Tomašević ističe da delovi crnogorskog režima pokušavaju da stvore veštačku tenziju pred utakmicu, a sve u službi "agresivne propagande protiv srpskog naroda".

"Podgoricom uveliko kruži šaljiva opaska – da je Srbima u Crnoj Gori lakše doći do karata za meč Južna Koreja – Urugvaj, nego Crna Gora i Srbija. Ostaje nam, dakle, da pretpostavimo da režim vidi visoki rizik u mogućnosti da prisutnima prorade emocije tokom slušanja himne "Bože, pravde", što i nije toliko nerealno, ako imamo u vidu da su se mnogi od onih koji će prisustvovati meču, ne tako davno zaklinjali u srpski grb i himnu Srbije. Dok partijske ponude nisu uradile svoje... Drugo, racionalan čovjek se mora zapitati – zbog čega se insistira na podeli karata odnosno iz kojeg razloga su 44 aktivista DPS-a dobili po stotinu ulaznica za zadatkom da ih podele "najvatrenijim" navijačima crnogorske reprezentacije? Da li se to režim boji, da bi puštanjem svih karata u prodaju, došlo do svojevrsne podgoričke skupštine pod Goricom? Da bismo nešto razumeli moramo videti odakle to potiče i čemu služi.

Očigledno je da ovakve i slične sintagme potiču iz namera djelova režima da stvore veštačku tenziju pred sutrašnji meč. I još je očiglednije, da je podizanje tenzija pred meč u službi agresivne propagande protiv srpskog naroda, koja ova jeseni hvata veliki zalet."

Kao pozitivan primer, Milica Tomašević ističe nedavni događaj kada su mladi košarkaši Crne Gore bodrili srpske košarkaše u finalu Evropskog prvenstva.

"Da li ste nekada čuli da se meč između reprezentacija Češke i Slovačke (nekad jedinstvene Čehoslovačke) nazivao utakmicom visokog rizika, ili u bilo kojem sličnom primeru?

No, nije neophodno tražiti primere u uporednom iskustvu, dovoljno je da se setimo scena sa finala Evropskog prvenstva za mlade košarkaše, kada su mladi košarkaši Srbije uspeh proslavili prvo sa onima koji su najvatrenije navijali za njih – mladim košarkašima Crne Gore. To je stvarnost odnosa između naroda. Priča o utakmici visokog rizika je stvarnost koju samo oni opterećni mržnjom, žele da nametnu. Ili su i sami svesni svoje srbofobije, pa meč i posmatraju na ovaj način. Ako je to sa njima slučaj, sa nama nije.

S obzirom na to da svaki navijač mora priložiti identifikacioni dokument pri ulasku na stadion, možda bi bilo jednostavnije da su aktivistima režimskih partija koji određuju kome će dati ulaznicu, podelili po jedan sprej sa izbora, pa da se očitavanjem na ulazu zna i ko je "siguran glas". A možda ne bi bilo loše za svaki slučaj, da sve one Srbe koji su učestvovali u osnivanju "Varvara" i koji su danas sastavni deo ove navijačke grupe, režim privede, da im se ne omakne navijanje za Srbiju?"

Tomašević se pita i zašto predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević ćuti.

"Istorija sportskih mečeva i trofeja reprezentacije zajedničke države veoma je sadržajna i bogata. A broj onih koji su branili boje zajedničke reprezentacije – ogroman. Jedan od njih je današnji predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević, koji je zbog svojih fudbalskih veština, nazvan genije, i koji je na terenu proslavio srpski i crnogorski fudbal. On danas na sve ovo – ćuti. Za razliku od njega, stadion u Beogradu, nije ćutao kada je Savićević izašao na teren na nedavnom meču Crvena Zvezda – Napoli. Aplaudirao mu je. To je putokaz i mera naših odnosa. Mi nismo komšije, mi smo braća, mi smo sestre.

Crna Gora i Srbija – to je jedna familija."

Kurir sport

Foto: Printskrin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track