ČUDO SE DOGODILO NA ENFILDU! MESI NA KOLENIMA: Desetkovani Liverpul uništio Barselonu i plasirao se u finale Lige šampiona (VIDEO)
Foto: EPA/PETER POWELL

ORIGI I VAJNALDUM DVOSTRUKI STRELCI

ČUDO SE DOGODILO NA ENFILDU! MESI NA KOLENIMA: Desetkovani Liverpul uništio Barselonu i plasirao se u finale Lige šampiona (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Liverpula deklasirali su Barselonu 4:0 (1:0) na "Enfildu" u revanšu polufinala Lige šampiona i, posle poraza na "Nou Kampu" od 0:3, plasirali se u finale!

Čudo se dogodilo! Crveni Jirgena Klopa, iako bez najboljih igrača, uspeli su da anuliraju ogroman minus iz prvog meča i pred svojim navijačima naprave spektakularan preokret!

Liverpul će 1. juna na stadionu Atletiko Madrida "Vanda Metropolitano" igrati u finalu sa boljim iz dvomeča između Ajaksa i Totenhema, koji revanš u Amsterdamu igraju u sredu uveče (u Londonu bilo 0:1).

Barselonu je zadesila ista sudbina kao prošle sezone u četvrtfinalu, kada je na "Nou Kampu" protiv Rome takođe stekla tri gola prednosti (4:1), ali je ipak eliminisana, jer je u Rimu izgubila 0:3!

Heroji "Enfilda" su dvostruki strelci Divok Origi i Žoržinjo Vajnaldum, ali i Trent Aleksander-Arnold koji je kod četvrtog gola asistirao na neverovatan način.

Klop nije mogao da računa na Mohameda Salaha, Roberta Firmina i Nabija Keitu, ali je i tako desetkovan sastav od starta pritiskao Barsu, što mu se isplatilo već u sedmom minutu, kada se Origi našao u pravo vreme na pravom mestu - 1:0.

U nastavku meča vodila se žestoka borba, šansi je bilo na obe strane, a naorčito povoljne su imali gosti. Međutim, golova u prvom poluvremenu više nije bilo.

Na startu drugog poluvremena u igru je ušao Vajnaldum, umesto povređenog Endrjua Robertsona. To je bila istorijska odluka Klopa.

Holanđanin je načinio blickrig i pogocima u 54. i 56. minutu, posle centaršuteva Aleksander-Arnolda i Šaćirija, u potpunosti anulirao "minus" svoje ekipe - 3:0.

Usledio je period mirnije igre, jer nijednima ni drugima nije bilo do rizika.

A onda su u 79. minutu Aleksander-Arnold i Origi izveli nešto što se malo kad može videti i na malom fudbalu. Bek Liverpula je "na foru" izveo korner, dok su igrači Barselone pred golom "spavali", belgijski napadač se odlično snašao i poslao loptu u mrežu - 4:0.

Malo je reći da je tada "Enfild" eksplodirao!

Barselona, pa i Lionel Mesi, ostali su na kolenima do kraja. Nisu imali ni hrabrosti ni snage da tako grogirani pokušaju da uzvrate udarac.

Liverpul će deveti put u istoriji igrati u finalu, s namerom da osvoji šestu titulu. Barselona svakako ostaje na pet naslova prvaka Evrope...

TOK MEČA:

KRAJ - 4:0!

85. minut - Origi ne može više, menja ga Gomez.

80. minut - Poslednji pokušaj Valverdea - Malkolm umesto Rakitića.

79. minut - LIVERPUL - BARSELONA 4:0 - ORIGI! I dok su fudbaleri Barselone "spavali", Aleksander-Arnold je na brzinu izveo korner, a Origi poslao loptu u mrežu. Posle Vajnalduma, i Origi je upisao drugi pogodak večeras.

75. minut - Artur je zamenio Vidala.

68. minut - Šansa za Mesija! Argentinac je izašao sam pred Alisona Bekera, doduše iskosa sa desne strane, a Brazilac je sjajno odbranio njegov šut.

66. minut - Žuti karton za Matipa zbog faula nad Mesijem.

60. minut - Prva izmena kod gostiju, Semedo je zamenio Kutinja.

ENFILD JE EKSPLODIRAO!

foto: EPA/PETER POWELL

56. minut - LIVERPUL - BARSELONA 3:0 - VAJNALDUM! Šaćiri je centrirao se leve strane, Vajnaldum je skočio i glavom poslao loptu u mrežu.

54. minut - LIVERPUL - BARSELONA 2:0 - VAJNALDUM! Aleksander-Arnold je centrirao sa desnog krila, lopta je zakačila Rakitića, na nju je natrčao Vajnaldum i sa desetak metara savladao Ter Štegena.

53. minut - Žuti karton za Rakitića zbog igranja rukom.

51. minut - Šanse se ređaju kao na traci, sada je Luis Suarez šutirao iz odlične pozicije, ali je Alison Beker sjajno reagovao. Golmani su fantastični večeras.

51. minut - Posle kornera strašan potez Van Dajka, šutirao je petom, ali je Ter Štegen odlično intervenisao.

50. minut - Vajnaldum je sjajno uposlio Manea, koji je krenuo ka Ter Štegenu, ali je Serđi Roberto sjajno reagovao.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Klop je izvršio prvu izmenu, umesto Robertsona, u igri je Vajnaldum.

Predsednik Barselone Đozep Bartomeu položio je cveće na "Enfildu" u Memorijalnom centru posvećenom nastradilma u tragediji na "Hilsborou" u Šefildu

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 1:0

45+4. minut - Posle kornera Liverpula, kontra Barse, Mesi je fantastično proigrao Albu, koji je imao zicer, ali mu je odbranio Alison Beker.

45+3. minut - Još jedan pokušaj Mesija sa distance i ponovo za malo neprecizno.

45+1. minut - Žuti karton za Busketsa zbog prekršaja nad Fabinjom.

43. minut - Šut Robertsona, ali je domaćin dobio samo korner.

29. minut - Sudar Albe i Lenglea, obojica su ostala na zemlji, ali je meč ubrzo nastavljen.

26. minut - Strašna utakmica! Ritam je žestok...

23. minut - Ponovo preti Liverpul, nezgodan šut Robertsona, brani Ter Štegen.

Firmino nervozan na tribinama

18. minut - Opalio je Mesi iz daljine - za malo pored gola.

18. minut - Nova šansa za Barselonu! Mesi je namestio priliku Kutinju, čiji šut je Alison Beker odbranio.

foto: EPA/NEIL HALL

16. minut - Šansa za Barselonu! Alba je bio u sjajnoj poziciji za šut, ali je ipak proigrao Mesija, koji je želeo da prevari čuvara pre udarca, pa je izgubio loptu.

14. minut - Prva dobra akcija gostiju, Alba je dao "povratnu", Mesi šutirao, a Alison Beker poslao loptu u korner.

10. minut - Mane posle duela sa Serđi Robertom pada u kaznenom prostoru, Čakir pokazuje da se igra nastavi.

7. minut - LIVERPUL - BARSELONA 1:0 - ORIGI! Pogrešio je Alba, Mane je loptu prosledio do Hendersona, koji je šutirao, Ter Štegen je odbranio, a Origi je bio na pravom mestu i nije mu bilo teško da zatrese mrežu i "zapali" Enfild.

5. minut - Od starta je jasno da Liverpul želi da nametne što žešći ritam igre, dok Barselona, logično, želi da umrtvi utakmicu.

2. minut - Mesi se buni kod Čakira, jer ga je Robertson udario u glavu, ali turski sudija to nije video, pa je Škot prošao bez kazne.

1. minut - Prva pretnja domaćina! Henderson nije stigao do lopte pred golom Barselone, već ju je Alba poslao u korner.

1. minut - Utakmica je počela.

SASTAVI:

Kao što je poznato, trener Liverpula Jirgen Klop ne može da računa na povređene Salaha, Firmina i Keitu. Nemac je napravio četiri izmene u odnosu na prvi meč, dok njegov kolega Ernesto Valverde nije menjao ništa.

20:47 - Ovacije za Salaha! Pogledajte majicu u kojoj je došao na utakmicu

20:36 - Domaći navijači se zagrevaju

20:35 - Utakmicu sude Turci na čelu sa Džunejtom Čakirom

20:33 - Igrači se zagrevaju, tribine se pune

20:27 - Za uspomenu

20:21 - Bruster čeka šansu da debituje!

Rijan Bruster ima 19 godina i nikada nije igrao za prvi tim Liverpula. Možda mu se večeras posreći da debituje, jer mu je Jirgen Klop namenio mesto na klupi. Igra na poziciji napadača...

20:11 - Navijači Liverpula veruju u čudo! Evo kako su dočekali svoje ljubimce na "Enfildu"

20:06 - Suarez: Ako dam gol, neću slaviti!

Luis Suarez izjavio je da, u slučaju da postigne gol protiv Liverpula na Enfildu, neće slaviti gol iz poštovanja prema bivšem klubu.

Urugvajac bi tako napravio zaokret jer je u prvom meču polufinala Lige šampiona na Nou Kampu burno slavio gol, zbog čega je dobio kritike dela javnosti.

"Neću slaviti ukoliko dam gol na Enfildu. Nisam slavio ni kada sam u dresu Ajaksa bio strelac protiv Groningena u sličnoj situaciji. Povratak na 'Enfild' je veoma poseban za mene i zahvalan sam Liverpulu na svemu što je uradio za mene", rekao je Suarez.

foto: EPA/PETER POWELL

19:51 - Fudbaleri Liverpula stižu na "Enfild"

19:37 - Ovako se crveni bodre pred "nemoguću misiju"

19:35 - Barsini navijači tokom dana u Liverpulu

19:31 - Tribine čekaju navijače...

19:18 - Pogledajte atraktivne poteze iz prvog meča

19:15 - Polazak na "Enfild"

Pobednik ovog dvomeča igraće 1. juna na stadionu Atletiko Madrida "Vanda Metropolitano" sa boljim iz duela Ajaks - Totenhem, koji revanš igraju u sredu u Amsterdamu, posle mininalne pobede "kopljanika" u Londonu.

Barselona je nadomak finala, iako, po prikazanom na terenu, Liverpul nije zaslužio tako ubedljiv poraz na "Nou Kampu". Ekipa trenera Jirgena Klopa imala je veći posed lopte, inicijativu, stvara šanse... Međutim, Barsa ima Lionela Mesija. Argentinac je sa dva pogotka (75. i 82. minut) svom timu stvorio ogroman kapital. Prethodno, prvi gol na utakmici postigao je Luis Suarez (26. minut).

Na kraju, u sudijskoj nadoknadi vremena, kada su gosti krenuli na sve ili ništa ne bi li postigli makar jedan gol, Barsa je imala dve, tri prilike da rivalu sa Ostrva nanese katastrofu.

Na sve to, Liverpul večeras igra bez Roberta Firmina, Nabija Keite i Mohameda Salaha, povređenog u subotu na prvenstvenom meču sa Njukaslom.

Međutim, trener Barselone Ernesto Valverde podseća da je njegov tim prošle sezone u četvrtfinalu kod kuće pobedio Romu 4:1, ali u revanšu na "Olimpiku" izgubio 0:3 i završio takmičenje.

"Prošle godine smo eliminisani iako smo i tada imali tri gola prednosti posle prve utakmice. Ovaj dvomeč je i dalje otvoren, a Liverpul će nam sigurno otežati posao u revanšu. U dobroj smo poziciji, ali još ništa nije gotovo", oprezan je Valverde.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track