NEVEROVATAN USPEH SELEKTORA SRBIJE: Tumbina fabrika trenera! Od 50 svojih igrača napravio stručnjake!
Foto: Beta / Branislav Božić

Kakav car

NEVEROVATAN USPEH SELEKTORA SRBIJE: Tumbina fabrika trenera! Od 50 svojih igrača napravio stručnjake!

Fudbal -

Impresivno - Iz Tumbakovićeve škole potiču Veljko Paunović, Aleksandar Stanojević, Mladen Krstajić, Zoran Mirković, Savo Milošević, Slaviša Jokanović, Vuk Rašović i mnogi drugi poznati fudbaleri Partizana!

Više od 50 fudbalera koje je Ljubiša Tumbaković trenirao tokom karijere završili su u trenerskim vodama! Bez dileme - nijedan trener na svetu ne može da se pohvali da je toliko učenika izveo na trenerski put.

Ovo sjajno otkriće delo je Vladislava Vlajića, novinara Sportskog žurnala. Nekolicina Tumbinih đaka ovih godina pravi velike trenerske karijere. Impresivno zvuči podatak da su čak 13 igrača koji su igrali u Partizanu 1992. i 1993. godine postali treneri! Najviše su do sada postigli Savo Milošević, Slaviša Jokanović, Vuk Rašović, Zlatko Zahović, Branko Brnović, Slobodan Krčamarević... Iz sledeće dve generacije po šest igrača se odlučilo za trenerski zanat. Tu je bez dileme prvo ime Veljko Paunović, trener koji je odveo omladince Srbije na krov sveta. Takođe, tu su i dva bivša trenera Partizana - Zoran Mirković i Ivan Tomić.

U narednim godinama nastavila se proizvodnja. Iz Tumbine fabrike izašao je i Mladen Krstajić, zatim Aleksandar Stanojević, Ilija Stolica i mnogi drugi. Neće se sasvim sigurno ovde završiti spisak. Na putu da nastave ovaj niz su Milivoje Ćirković i Danko Lazović. Oni imaju trenerske licence.

Selektor Srbije je na ovaj način u karijeri osim sjajnih rezultata imao i edukativnu ulogu - uticaj na igrače od kojih je nastao veliki broj sjajnih trenera. Svaka čast!

Par­ti­za­no­vi šefovi ŠE­STO­RI­CA VELIČANSTVENIH

Se­le­k­tor Sr­bi­je tre­ni­rao je čak še­st bi­v­ših tre­ne­ra cr­no-be­lih. Reč je o Sla­vi­ši Jo­ka­no­vi­ću, Ale­k­san­dru Sta­no­je­vi­ću, Vu­ku Ra­šo­vi­ću, Iva­nu To­mi­ću, Zo­ra­nu Mi­r­ko­vi­ću i Sa­vi Mi­lo­še­vi­ću. Na­j­ve­ći uspeh ostva­ri­li su Jo­ka­no­vić i Sta­no­je­vić, ko­ji su po dva pu­ta bi­li ša­m­pio­ni Sr­bi­je. Ra­šo­vić se oki­tio jed­nom ti­tu­lom. To­mić i Mi­r­ko­vić ni­su se du­go za­dr­ža­ni na klu­pi cr­no-be­lih, pa ne­ma­ju ni za­pa­že­ni­jih re­zu­l­ta­ta.

Ak­tue­l­ni tre­ner Sa­vo Mi­lo­še­vić ra­di fan­ta­sti­čan po­sao u Hu­m­skoj 1, a tre­nu­t­no je na jed­nom tro­fe­ju - osva­jač Ku­pa Sr­bi­je.

Ovo su Tu­m­bi­ni na­j­bo­lji učenici

Ve­lj­ko Paunović

foto: EPA

• Igrač Par­ti­za­na: 1993-1995. • Na­j­ve­ći tre­ne­r­ski uspeh: Sve­t­ski pr­vak sa omla­di­n­ci­ma Srbije

Sla­vi­ša Jokanović

foto: EPA

• Igrač Par­ti­za­na: 1990-1993. • Na­j­ve­ći tre­ne­r­ski uspe­si: ša­m­pion Sr­bi­je, Kup Sr­bi­je, ula­zak u Pre­mi­jer ligu

Mla­den Krstajić

foto: Beta / Branislav Božić

• Igrač Par­ti­za­na: 1996-2000, 2009-2011. • Na­j­ve­ći tre­ne­r­ski uspeh: se­le­k­tor Sr­bi­je na Svetskom prvenstvu

Ale­k­san­dar Stanojević

foto: @starsport

• Igrač Par­ti­za­na: 1999-2001. • Na­j­ve­ći trenerski uspeh: ša­m­pion Srbije

Sa­vo Milošević

foto: @starsport

• Igrač Par­ti­za­na: 1992-1995. • Na­j­ve­ći tre­ne­r­ski uspe­h: Kup Srbije

NE­KA­DA­ŠNJI TUMBINI IGRA­ČI, DA­NAS TRENERI

1992/93. Go­ran Pandurović Vu­ja­din Stanojković Ne­bo­j­ša Gudelj Sla­vi­ša Jokanović Go­r­dan Petrić Zla­t­ko Zahović Bran­ko Brnović Sa­vo Milošević Slo­bo­dan Krčmarević Pe­tar Vasiljević Al­be­rt Nađ De­jan Rađenović Vuk Rašović

1993/94. Zo­ran Mirković Sa­ša Ćurčić Mi­ro­slav Čermelj Da­r­ko Tešović Ve­lj­ko Paunović Ivan Tomić

1994/95. Igor Taševski Zo­ran Đurić Dra­žen Bolić Geo­r­gi Hristov Vi­k­tor Trenevski Pre­drag Pažin

1995/96. Mla­den Krstajić De­jan Vukićević

1996/97. Si­ni­ša Mulina Zo­l­tan Sabo Lju­bi­ša Ranković

1997/98. Sa­ša Ilić Bran­ko Savić Mi­lan Stojanoski Igor Duljaj

1998/99. Ma­r­jan Gerasimovski Ra­di­ša Ilić Vla­di­mir Ivić Ale­k­san­dar Vuković

2000/01. Ra­do­van Radaković Ale­k­san­dar Stanojević An­dri­ja Delibašić Ale­k­san­dar Nedović Ne­nad Studen Ili­ja Stolica Mi­lo­rad Peković Bra­ni­mir Bajić Đo­r­đe Pantić Danko Lazović Milivoje Ćirković

2002/03. Ne­nad Kutlačić

(Kurir.rs / Miloš Bjelinić / Foto:BETA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track