UBICA DEČIJEG LICA ĆE NAPASTI SRBIJU: Životna priča Erlinga Halanda! Orlovi, ne piše vam se dobro! VIDEO
Foto: AP Martin Meissner

NORVEŽANIN JE

UBICA DEČIJEG LICA ĆE NAPASTI SRBIJU: Životna priča Erlinga Halanda! Orlovi, ne piše vam se dobro! VIDEO

Fudbal -

Burusija je savladala PSŽ 2:1 u prvom meču osmine finala Lige šampiona, a meč u Dortumndu obeležio je mladi Erling Haland sa dva gola, što je dodatna opasnost za reprezentaciju Srbije, a pred meč baraža za odlazak na EURO 2020, koji će izabranici selektora Tumbakovića igrati 26. marta.

Čovek kome se predviđa blistava budućnost, rođen u Lidsu 2000. godine u vreme dok je njegov otac Alf-Inge nosio dres Lids Junajteda u koji je došao sedam godina ranije iz norveškog Brinea.

Haland je, međutim, imao problema i sa levim kolenom, problema koji nisu povezani sa crvenim kartonom „veznjaka“ Mančestera. Nakon veoma uspešne karijere, Alf-Inge je odlučio da se zajedno sa porodicom vrati kući u Norvešku.

Takk for 12 fine år i Bryne FK ❤

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Haland stariji, koji je karijeru prekinuo u 30. godini zbog povrede, hrabrio je sina Erlinga da se bavi sportom i da se pridruži Brineovoj omladinskoj školi.

- Prvi put sam video Erlinga kada je imao pet godina i kada se pridružio treningu u zatvorenom, sa godinu dana starijom generacijom. Njegova prva dva kontakta sa loptom završena su golovima. Od prvog trenutka je bio veoma, veoma dobar, iako nikada ranije nije igrao u klubu - kaže trener mlađih selekcija u Brineu Alf Ingve Berntsen.

- Tada, 2005. godine, klub je izgradio zatvoren teren sa travom koji je uvek bio otvoren tokom vikenda. Erling i još 20-tak dečaka uvek su se vikendom sastajali na terenu i igrali fudbal satima. Bio je niži od ostalih jer je bio godinu dana mlađi. Ali, to mu nije smetalo da postiže golove.

Halandov prvi susret sa internacionalnim fudbalom dogodio se sa reprezentacijom Norveške do 15 godina starosti, i to tokom sezone 2015/16 u kojoj je ostavio impresivan utisak u rezervnom sastavu Brinea za koji je postigao 18 golova u 14 utakmica.

3-0 mod Latvia ?? #2assist

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

U maju 2016. Gaut Larsen, trener Brinea, dobio je otkaz, a Berntsen je unapređen u privremenog šefa stručnog štaba. Nakon što je blisko sarađivao sa Erlingom u mlađim kategorijama, Berntsen mu je pružio priliku da započne utakmicu u seniorskom timu iako je imao svega 15 godina. Iako nije postigao gol u prvoj sezoni u ekipi Brinea, na kraju je, ipak, prešao u Molde koji je predvodio legenda norveškog fudbala Ole Gunar Solsker.

?

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Molde je bio klub u kojem bi Haland brzo mogao da se probije do prvog tima i nastavi da napreduje.

- Interesovanje skauta iz inostranstva počelo je čim je Haland odigrao prve utakmice za norvešku reprezentaciju do 15 godina za koju je postigao i gol - prisetio se Berntsen.

Haland je prvu sezonu u Moldeu završio sa četiri postignuta gola u svim takmičenjima, ali je sledeće sezone protiv lidera lige Brana na samo jednoj utakmici četiri puta zatresao mrežu. Haland je postigao sve golove u impresivnoj pobedi od 4:0, iako je imao svega 17 godina. Pola godine kasnije prešao je u Salcburg.

Sezonu 2017/18 završio je sa 12 golova u 25 utakmica. Bilo je potrebno određeno vreme da se Haland izbori za mesto u timu Salcburga. Munas Dabur je bio njihova prva zvezda u napadu u sezoni 2018/19. Neverovatan učinak Izraelca od 37 golova u 48 utakmica značio je da ga je nemoguće istisnuti iz ekipe. Haland je odigrao samo pet utakmica pre nego što je otputovao u Poljsku na Svetsko prvenstvo za igrače ispod 20 godina. Tamo je ispisao istoriju postigavši devet golova u pobedi Norveške od 12:0 nad Hondurasom, završivši kao najbolji strelac turnira.

Kada se vratio u Salzburg, trener Marko Roze prešao je u Borusiju iz Menhengladbaha, a američki menadžer Džesi Marš seo je na klupu Red-Bula. Odmah je postavio Halanda kao prvog napadača nakon odlaska Dabura, i za to ga je Haland nagradio postigavši šest golova u prve četiri utakmice.

Odličan početak sezone u Salcburgu nije prošao nezapaženo u njegovoj domovini, i Haland je prebačen u seniorski sastav Norveške. Debitovao je u septembru 2019. godine. Deset dana kasnije debitovao je u Ligi šampiona. Nakon što je postigao het-trik protiv Genka, Haland je postigao pogodak i u sledeće četiri utakmice grupne faze i tako je postao prvi tinejdžer i tek peti igrač ikada koji je postigao gol u pet uzastopnih mečeva Lige šampiona.

Putovanja sa Salcburgom su dodatno ojačala njegov međunarodni ugled, ali su mu i dala više vremena za lični i profesionalni razvoj. Saigrač iz Red-Bul Salcburga Makmilijan Vober priseća se kako je Haland tokom putovanja učio umesto da se zabavlja.

Do zimske pauze, 19-godišnjak je postigao 28 golova na 22 utakmice u svim takmičenjima za Red-Bul, zabeleživši pet het-trikova.

Borusija iz Dortmunda je aktivirala klauzulu u ugovoru od 20 miliona evra, pobedivši Junajted i Lajpcig nakon što su se predstavnici sva tri kluba susreli sa Halandovim ocem i agentom Minom Raiolom.

- Erling još uvek uči. Voli da postiže golove, ali je poboljšao igru u polju. Za njega je prilika da igra najvažnija u ovom trenutku - kaže Alf-Inge Haland.

Halandova priča u Dortmundu počela je najneverovatnijim debijem protiv Augsburga. Borusija je gubila 3:1, a trener Lisjen Favr u igru je poslao tinejdžera sa klupe. Zbog toga je nagrađen 22-minutnim het-trikom koji mu je na kraju obezbedio pobedu od 5:3.

Nedelju dana kasnije Haland je ponovo utakmicu započeo na klupi, zbog još uvek nedovoljne fizičke pripremljenosti, ali ni to nije zaustavilo talas golova jer je Haland i protiv Kelna, ušavši sa klupe, dva puta zatresao mrežu.

Od dolaska u Nemačku, Haland je postigao devet golova u šest utakmica za Dortmund i sada je redovni starter u srcu napada.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track