SVI VOLE MALOG STANOJA: Ovako je nastao jedan od omiljenih likova priče o uspehu fudbalera Jugoslavije u Montevideu
Foto: Printscreen

prirastao za srce

SVI VOLE MALOG STANOJA: Ovako je nastao jedan od omiljenih likova priče o uspehu fudbalera Jugoslavije u Montevideu

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije osvojila je treće mesto na prvom Svetskom prvenstvu, koje je 1930. godine igrano u Urugvaju.

Veličanstvena priča iz Montevidea zabeležana je u knjizi Vladimira Stankovića, kasnije ekranizovana u filmovima i seriji Dragana Bjelogrlića.

Gledaocima je za srce posebno prirastao lik malog Stanoja, siročeta sa beogradske Čubure. Imao je problema sa nogom i kretao se noseći štaku, a posebno je bio vezana za Aleksandra Tirnanića.

Mnogi će biti razočarani istinom o liku koji je tumačio glumac Predrag Vasić. Stanoje je izmišljen lik, nastao po ideji scenariste Srđana Dragojevića.

Dragojević je smatrao da u priči treba da postoji siroče sa Čubure i osimislio je lik Stanoja.

Pažljiviji pratioci priče, primetiće da na jednoj od slika ekipe, postoji dete sa šajkačom, koje neodoljivo podseća na Stanoja. Slika je istinita, ali nije nastala u Montevideu, već u Marseju, gde se ekipa ukrcala na brod, kojim je otišla za Urugvaj.

Sudar divova večeras (21.00) u Madridu - Real je u krizi, a Siti u šoku zbog odluke UEFA da ih izbaci iz Lige šampiona na dve godine. Građani će, dakle, sledeću šansu za juriš na trofej prvaka Evrope imati verovatno tek 2023. godine. Kec je 2,75, iks 3,35, dvojka 2,55, a 3+ 1,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real Madrid - Mančester Siti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track