MIHI I TOTIJU JE BIO KAO OTAC, DULE SAVIĆ JE SINU DAO IME PO NJEMU: Veliki Boškov je ostavio neizbrisiv trag u fudbalu
Foto: AP/Giorgio Benvenuti, Printscreen

Tužna godišnjica

MIHI I TOTIJU JE BIO KAO OTAC, DULE SAVIĆ JE SINU DAO IME PO NJEMU: Veliki Boškov je ostavio neizbrisiv trag u fudbalu

Fudbal -

Proslavljeni srpski stručnjak Vujadin Boškov napustio nas je pre tačno šest godina.

Boškov je preminuo u Novom Sadu u 83. godini, a sahranjen je na lokalnom groblju u Begeču.

Vujadin Boškov je rođen 16. 05. 1931. u Begeču, selu nadomak Novog Sada. Ceo svoj život posvetio je stvari koju je uz porodicu najviše voleo, fudbalu. Dres Vojvodine nosio je od 1946. do 1960. Potom ga je put fudbalskog profesionalca vodio u Sampdoriju i švajcarski Jang Bojs.

Kao igrač je odigrao 57 utakmica za jugoslovensku reprezentaciju.

Vujadin Boškov je bio veliki fudbaler, a još veći je bio kao trener. Smatra se začetnikom modernih shvatanja i pogleda na fudbal kao igru i biznis. Vojvodina, Jang Bojs, Den Hag, Fejenord, Saragosa, Real Madrid, Sporting Hihon, Askoli, Sampdorija, Roma, Napoli, Servet, Ženeva i Peruđa su timovi na čijoj klupi je kao šef stručnog štaba sedeo Vujke. Uz to, još četiri puta bio je selektor ili član selektorske komisije reprezentacije Jugoslavije.

Sa Realom je osvojio špansko prvenstvo u sezoni 1979/1980, a 1981. je u finalu Kupa šampiona je izgubio od Liverpula (0:1 u Parizu), a sa Sampdorijom je izgubio finale Lige šampiona 1992 (od Barselone 0:1, na Vembliju). Sa timom iz Đenove je osvojio Kup pobednika kupova 1989/1990, osvojio je titulu u Seriji A sa njom 1991, dva tamošnja Kupa (1988. i 1989.) i Superkup (1991), sa Realom je uzeo dva Kupa kralja, a sa Den Hagom, davne 1975, Kup Holandije.

Među trofejima koje je osvojio je i prva Vojvodinina titula šampiona Jugoslavije, u sezoni 1965/1966, a u njegovu čast, i uz njegov vizionarski duh, došlo je do izgradnje fudbalskog trening centra, prvog objekta takve vrste na Balkanu. Taj centar, dom svih generacija fudbalera Vojvodine, sa ponosom nosi njegovo ime.

Tokom trenerske karijere stvorio je mnogo igrača, od kojih je svakako najpoznatiji Frančesko Toti, koji je debitovao za Romu pod palicom slavnog srpskog stručnjaka. Boškov je imao i veliki uticaj na karijeru Siniše Mihajlovića.

"On je za mene bio kao otac. Bio je učitelj, primer, na fudbalskom terenu ali i u životu. Bio je jedan od ljudi koje su svi voleli i sada kada je otišao, ostavio je veliki trag. Zajedno smo prošli kroz mnogo toga i to će zauvek ostati sa mnom. Vujadin će ostati jedinstven, ostaće srpska fudbalska legenda i mit za svakog navijača Sampdorije" rekao je Mihajlović jednom prilikom.

O kakvom se čoveku radi, govori i činjenica da je legendarni napadač Crvene zvezde Dušan Savić sinu dao ime Vujadin, upravo po Boškovu.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track