Najnovije vesti

VELIKI GUBICI ZBOG KORONE: Evropski fudbalski klubovi očekuju gubitak od četiri milijarde evra (FOTO)
Foto: Profimedia

GLOBALNA PANDEMIJA

VELIKI GUBICI ZBOG KORONE: Evropski fudbalski klubovi očekuju gubitak od četiri milijarde evra (FOTO)

Fudbal

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde evra zbog pandemije korona virusa, navodi se u studiji koju je objavilo Evropsko udruženje klubova (ECA).

ECA procenjuje da se klubovi iz 55 zemalja suočavaju sa gubitkom od 1,6 milijardi evra ove sezone i 2,4 milijarde evra u sezoni 2020/2021. U analizu nije uključena moguća zarada od transfera.

"Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj kovid-19 na evropske klubove već seizmički šok", naveo je izvršni direktor ECA Čarli Maršal.

Predsednik ECA Andrea Anjeli, koji je i predsednik Juventusa, nazvao je pandemiju "pravom egzistencijalnom smetnjom" fudbalskoj industriji.

Andrea Anjeli
Andrea Anjelifoto: Profimedia

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) izdvojila je stotine miliona dolara iz svojih finansijskih rezervi za davanje bespovratnih i beskamatnih zajmova federacijama članicama, koje mogu da odluče da ulože u klupski fudbal.

Pandemija je uticala i na ugovore emitera širom sveta, ali i na igranje utakmica pred praznim tribinama, što je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najbogatijih - Engleska, Francuska, Nemačka, Italija i Španija, klubovi se ove sezone suočavaju sa gubitkom od 400 miliona evra zbog nemogućnosti da prodaju ulaznice, a naredne sezone i sa gubitkom od 1,1 milijardi evra.

"Finansijski uticaj ne prestaje kada se utakmice i takmičenja nastave. Umesto toga, nastaviće se i naredne sezone i moramo preduzeti mere da stvorimo održiviju fudbalsku industriju na duži rok", naveo je Maršal.

foto: Profimedia

Potrošnja 60 odsto prihoda na plate obično se smatra uravnoteženim merilom za vrhunske klubove.

ECA, koja ima 246 članova, predvidja da će taj odnos porasti od 59,6 odsto prošle sezone u pet najjačih liga na 69,3 odsto naredne sezone.

ECA predvidja da u niže rangiranim ligama može da se poveća broj klubova koji troše na plate više od svog ukupnog prihoda.

"Predstojeći prelazni rok pružiće nam naredni nagoveštaj ekonomske situacije i zdravstveno stanje fudbala, ali sada bi trebalo uzeti vremena da se ispitaju temeljnije strukture operativnih troškova", rekao je Maršal.

(Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...