UPOZNAJTE OMONIJU NAREDNOG ZVEZDINOG RIVALA: Višestruki šampion Kipra izbacio oba protivnika u produžecima! VIDEO
Foto: FK Crvena Zvezda

KVALIFIKACIJE ZA LS

UPOZNAJTE OMONIJU NAREDNOG ZVEZDINOG RIVALA: Višestruki šampion Kipra izbacio oba protivnika u produžecima! VIDEO

Fudbal -

Crvena zvezda će u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona gostovati kiparskom šampionu - Omoniji, u meču koji će biti odigran 15. ili 16. septembra.

Omonija je takođe, kao i Zvezda, krenula od prvog kola kvalifikacija. Uspeli su da eliminišu Ararat na gostujućem terenu, ali tek posle produžetaka. Meč u Jermeniiji je u korist našeg sledećeg rivala uspeo da reši iskusni Tiago sigurnom realizacijom u 94. minutu.

Ni u drugom kolu nisu uspeli da obezbede prolazak posle 90. minuta, iako su imali igrača više, pa je i utakmica u Varšavi, protiv Legije, ušla u produžetak.

Ponovo su fudbaleri Omonije bili pribraniji od rivala i ovog puta postigli dva pogotka i prošli dalje. Prvi je mrežu poljskog tima pogodio tridesetpetogodišnji Đordi Gomez, kapiten ekipe, fudbaler stasao u Espanjolovoj školi fudbala, a potom je to ponovo učinio dve godine mlađi Tiago, čime smo i dobili odgovor od koga preti najveća opasnost srpskom predstavniku. Ni Omonija, kao ni Crvena zvezda nije primila pogodak u prva dva kola, tako da nas očekuje i susret dveju sigurnih odbrana.

Kiparsko prvenstvo je nedavno startovalo, a do sada su odigrana svega dva kola. Omonija je prvo remizirala sa Pafosom (2:2, oba pogotka postigao Erik Bauteak), a potom i savladala 1:0 Karmiotisu pogotkom defanzivca Janisa Kusulosa.

Prošle sezone je rival Zvezde uspeo da osvoji titulu na osnovu boljeg međusobnog skora sa Anotorzisom. Oba tima su završila 22. kola sa 43 osvojena boda, ali je Omonijina pobeda iz 26. januara od 1:0, nakon što je u oktobru prošle godine bilo 0:0, bila zlata vredna za tim iz Nikozije. Zanimljivo da je jedini pogodak na tom meču postigao Mihal Duriš, tako što je poslao loptu u sopstvenu mrežu. On je tada bio fudbaler Anotorzisa, ali danas je fudbaler Omonije. Usled pandemije korona virusa nije odigran plej-of, tako da je titula na osnovu plasmana posle regularnog dela sezone pripala Omoniji. Prvi strelac tima iz Nikozije prošle sezone u ligi je bio Met Derbišajer, iskusni napadač koji je postigao 12 pogodaka, ali je tokom leta pojačao australijski Makartur, tako da će Omonija u meču protiv Crvene zvezde biti bez pomoći prekaljenog strelca i bivšeg mladog reprezentativca Engleske.

foto: Starsport©

Omonija je drugi najtrofejniji tim na Kipru sa 21 titulom, što je za sedam manje od vodećeg Apoela. Nacionalni kup su osvajali u 14 navrata, a sa klupe ih predvodi Hening Berg, bivši fudbaler koji je skupio 100 nastupa za reprezentaciju Norveške. Utakmice kao domaćini igraju na „GSP stadionu“ u Nikoziji koji može da primi 23 hiljade navijača, ali susret između Omonije i Crvene zvezde će, kao i svi ostali, biti odigran bez prisustva publike.

Crvena zvezda i Omonija su se dva puta saatajali u okviru evropskih kvalifikacija i u oba navrata crveno-beki su bili bolji.

Prvo je to bilo u sezonu 2001/02 u kvalifikacijama za najelitnije evropsko takmičenje. U prvom duelu u Nikoziji je bilo 1:1 (pogodak postigao Mihajlo Pjanović), a potom smo ih savladali 2:1 u Beogradu golovima Lea Lerinca i Milenka Aćimovića.

Drugi put je to bilo u sezoni 2012/13 u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U oba meča je rezultat bio 0:0, ali je Crvena zvezda prošla usled boljeg izvođenja jedanaesteraca. Za naš tim su sa bele tačke pogađali Miloš Dimitrijević, Luka Milivojević, Nikola Maksimović, Luka Milunović i Srđan Mijailović, promašio je Filip Kasalica, a junak meča bio je Boban Bajković koji je prvo odbranio penal Savu Pavićeviću, a onda i odlučujući Danijelsonu, u šestoj seriji.

Susret između Omonije i Crvene zvezde biće na programu 15. ili 16. septembra.

Igra se samo jedan meč, a pobednik iz tog duela će imati priliku da nastavi put ka Ligi šampiona, dok će poraženi morati da se zadovolji nastavkom kvalifikacija u Ligi Evrope.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track