ZA JEDNE SAM MAĐIJA, ZA DRUGE MAFIJA Zvezdan Terzić: Partizanom se ne bavimo, on je u rangu Radničkog, Vojvodine i ostalih!
Foto: Zorana Jevtić

o mnogim temama

ZA JEDNE SAM MAĐIJA, ZA DRUGE MAFIJA Zvezdan Terzić: Partizanom se ne bavimo, on je u rangu Radničkog, Vojvodine i ostalih!

Fudbal -

Generalni direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić je govoreći o nizu tema istakao da bi "neki čelnik Bajerna pobegao sa Marakane posle tri dana".

''Rukovođenje Zvezdom ima svoje specifičnosti, jer se kroz Zvezdu prelamaju mnogi interesi. Tu teško možete da dovedete čoveka sa najboljeg univerziteta i da on funkcioniše u ovom nesređenom sistemu. Da dovedete nekog čelnika Bajerna, on bi pobegao posle tri dana. Imate rashode, prihode sigurne nemate. Moraš da se navikneš da kasni plata po 3-4 meseca...Ako ne poznajete fudbal, ne možete da vodite fudbalski klub. Pogotovo što u fudbalu odlučuju detalji. Ako pogrešite u izboru trenera ili pojačanja, a za to vam treba Božiji dar kako će se ko uklopiti, a to se ne uči iz knjiga, nemate šta da tražite. Morate da poznajete osnove biznisa i ekonomije. Morate da budete svesni značaja Zvezde za narod u Srbiji'', poručio je Zvezdan Terzić, gostujući u emisiji “Šta sam tebi i ko sam sebi”

Nekadašnji predsednik FSS je ponovio da je regionalna liga jedno od rešenja koje može da pomogne klubovima iz ovog dela Evrope da se primaknu top nivou.

''Jedino dugoročno rešenje su regionalne lige, da bismo bili konkurentni, i da bismo mogli da dovedemo ne zvezde poput Ibrahimovića i Bekama, ali svakako neke kvalitetne igrače. Govorim o ligi sa Slovacima, Česima, Mađarima, Rumunima. Svi imamo iste probleme, a to je malo novca za televizijska prava''.

Intervju se nastavio poređenjem fudbala sa drugim sportovima, posebno košarkom:

''Košarku volim, volim i da igram basket i veliki sam navijač Zvezde, ali ne može se porediti. Fudbal je ozbiljan biznis, igra se u svim zemljama sveta. Košarka se igra u otprilike četiri zemlje Evrope. I u Zvezdi i Partizanu ogroman broj igrača su stranci. Zvezda u fudbalu sa 25-30 miliona budžeta ne može da parira evropskim klubovima koji imaju skoro 50 puta više. U košarci nemate toliko veliku razliku. Sa tim parama iz košarke, u fudbalu ne možete da priđete ni Ligi Evrope”.

foto: Zorana Jevtić

Voditelj je primetio da za Terzića kažu da je lukav i da jedno priča, a drugo radi.

''Mnogo sam vremena proveo na uilici sa ljudima svakakvog kova, nije svaka priča za svakoga ista - jedna je za popa, druga za lopova. Moraš nekada i da pričaš na drugačiji način da bi opstao u surovom sistemu u kom egzistiramo, ali savetujem sve da poštuju datu reč'', istakao je Terzić.

Naročito je Zvezdin čelnik ponosan na svoje obrazovanje:

''Završio sam državni Ekonomski fakultet dok sam bio igrač i posle Velibora Vasovića sam bio prvi fudbaler koji sam završio fakultet. Generalno, škola mi je išla i baš sam ponosan na tu diplomu Ekonomskog fakulteta''.

Neki smatraju da "Zvezdan Terzić na apsolutistički način vodi Crvenu zvezdu.

''Ja mislim da imam Božiji dar da saslušam sve saradnike, ali i da presečem i kažem biće ovako. Ja sam donosilac odluka, spreman sam da snosim posledice donete odluke. Pokušavam da se okružim pametnijim ljudima, ne volim klimoglavce, više volim da učim od drugih. Moj najveći kvalitet je dobra procena igrača. Najviše bih voleo da radim ono što najbolje znam. Imam odličnog sportskog direktora, ali sve što sam u životu napravio, napravio sam kroz dobru procenu igrača .OFK Beograd sam ni iz čega doveo na evropsku scenu, posle mog odlaska sve se srušilo”.

On je ponovio da Crvena zvezda ne sme da živi u prošlosti.

“Moramo da pratimo koje su tendencije i da se njima prilagođavamo. Možemo da pričamo o Bariju i drugim uspesima, ali tada novac nije toliko činio svoje. Primera radi, igraju Mančester siti i Mančester junajted, na terenu 22 stranca, a Englezi izmislili fudbal. Zamislite sada kako bi izgledala liga samo Srbije da se svi igrači mlađi od 28 godina vrate u Srbiju, to bi prštalo od kvaliteta. Ali, najveći izvori prihoda su nam transferi i prodaje talentovanih igrača'', istakao je prvi čovek crveno-belih.

foto: @starsport

Voditelj emisije je pročitao Terziću rezultate ankete gde ga jedni opsiju kao mađioničara, a drugi mafijaša.

“Generalno, mi smo polarizovano društvo uvek bili i bićemo. Tako da i ovde rezultate te ankete treba gledati kroz prizmu da li su zvezdaši ili partizanovci. Ja sam svestan da ljudi kad me komentarišu, ne znam zbog čega, nisu ravnodušni. Jedni me baš vole, drugi me baš ne vole. Ja sam toga svestan. Zavisi iz kog ugla sagledavaju, da Ii iz ugla Zvezde, iz ugla Partizana, ugla muškarca ili manjeg muškarca, žene… Svestan sam da je ili Terza mađija ili Terza mafija”.

Osvrnuo se Terzić i na odnose sa najvećim rivalom:

“Veliki je rivalitet između Zvezde i Partizana, ali često neke stvari iskoče iz kontrole. Oni misle da je Zvezda uzročnik toga, a mi smo ubeđeni da su oni uzročnik. Ali, što bismo se mi bavili njima? Uzeli smo tri titule zaredom, 100 bodova ispred njih, što bismo se mi bavili njima? Oni se bore u rangu sa Radničkim, Vojvodinom i ostalima”.

Kurir sport / K1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track