JERMENI I AZERI SE MRZE MOŽDA KAO U SFRJ: Bivši napadač Zvezde o sukobima oko Nagorno - Karabaha
Foto: Profimedia

JERMENI I AZERI SE MRZE MOŽDA KAO U SFRJ: Bivši napadač Zvezde o sukobima oko Nagorno - Karabaha

Fudbal -

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana oko regije Nagorno-Karabah i dalje traje, a bivši fudbaler Crvene zvezde Branimir Subašić, koji je pored Nefčija tokom šest godina u Azerbejdžanu igrao i za Gabalu, Hazar i Karabag, pojašnjava kako sve izgleda sa druge strane.

“Sporni region Nagorno-Karabah je kroz istoriju pripadao Jermenima. Ipak, tamo posle Prvog svetskog rata, Staljin je taj posed dodelio Azerbejdžanu i od tada se Nagorno-Karabah smatra azerbejdžanskom zemljom. Jermeni sa time ne mogu da se pomire. Otuda je tamo zapaljiva atmosfera sve vreme, pogotovo kad je posle došlo i do cepanja Sovjetskog Saveza. Oni se mrze oduvek. To je tolika mržnja da ja nisam mogao da verujem. Nešto neverovatno i neopisivo, koliko se oni ne podnose. Mislim da toga nema nigde u svetu.

Ubeđen! U tolikoj meri ne. Sa ovim što se tamo dešava možda možemo da poredimo ono što je bilo na prostoru bivše Jugoslavije. Narodi su živeli zajedno, pili kafe, družili se i onda odjednom udario drug na druga... Ista situacija sa Jermenima i Azerima. Recimo, u jednom period je nekih 200.000 Jermena proterano iz Bakua. Dakle, oni su živeli tamo, radili, sve je bilo u redu i onda je to počelo. Sa druge strane, čak milion Azera je proterano iz Karabaha...”.

foto: Profimedia

Subašić kaže da nije iznenađen onim što se dešava.

“Samo se čekalo kada će da bukne. Kakvo je stanje dovoljno opisuje to što u Azerbejdžan ne možete da uđete sa jermenskim pasošem. Velike su tenzije već dugo. Ne znam ko je koga prvi napao sada u ovom poslednjem sukobu, ali osećali su se nemiri u vazduhu”.

Bivši napadač Crvene zvezde, je i dalje u kontaktu sa prijateljima iz Azerbejdžana.

“Čujem se sa prijateljima redovno. To su sve ljudi iz fudbala, sa kojima sam nekada igrao ili sarađivao. Nije dobra situacija. Rat nikome nije dobro doneo. Svi žele da se to što pre završi. Nadam se i da hoće uskoro”.

Kurir sport / Sport klub

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track