EKSKLUZIVNO, PIKSI ZA KURIR: Mi smo slučaj ZA POSMATRANJE ako ponovo ne odemo na Euro!
Foto: Saša Pavlić

INTERVJU

EKSKLUZIVNO, PIKSI ZA KURIR: Mi smo slučaj ZA POSMATRANJE ako ponovo ne odemo na Euro!

Fudbal -

Već mi je 55 godina, a ja sam poslednji kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Ovu mogućnost ne smemo da propustimo, jasan je legendarni Dragan Stojković

Dve decenije bez Euro! Što je mnogo, mnogo je... Da smo neka prosečna evropska reprezentacija, pa ajde, ali mi smo država koja ima igrače u najboljim svetskim klubovima, i to godinama.

Poslednji put naš državni tim na Evropskom prvenstvu bio je 2000. godine. Tada je Jugoslaviju sa kapitenskom trakom na predvodio Dragan Stojković. Jedan od najboljih fudbalera u istoriji srpskog fudbala pričao je za Kurir o razlozima za taj neslavan podatak, ali i onome što nam sledi u budućnosti. Proleteše dve decenije od poslednjeg učešća naše reprezentacije na smotri najboljih selekcija Evrope.

- Gledam baš pre neki dan... Već mi je 55 godina, a mi smo i dalje bez plasmana na Evropsko prvenstvo. Previše, mislim na godine bez Eura - uz osmeh je počeo Piksi priču za Kurir.

foto: Starsport©

Pa, da li je došlo vreme da odemo na EP?

- Mi smo slučaj za posmatranje ako ne odemo na Evropsko prvenstvo ovog puta! Ni u snu ne smemo da pomislimo da nećemo pobediti Škotsku i plasirati se na Euro. Dobili smo ovu drugu šansu kroz Ligu nacija, otvorila nam se ova mogućnost, potrebno je sada da je iskoristimo. Ako sada to ne uradimo, onda stvarno... Ni u snu, ponavljam.

Šta kažete o Škotima?

- Imali su neke dobre rezultate, sigurno da oni imaju neki određeni kvalitet, nema potcenjivanja, ali opet kažem, naša pobeda ne sme da dođe uopšte u pitanje. Nisu oni tim koji sme da napravi problem Srbiji.

Da li je recept ona igra protiv Norveške?

- Delovalo je sve jako dobro, baš sam pričao za neke strane medije. Ukazala mi se šansa da nas konačno pohvalim. Važno je da ne ostane sve na onoj jednoj utakmici, moramo da nastavimo tako.

foto: Profimedia

A, na Euro - Engleska, Hrvatska i Češka. Baš lepa grupa?

- Čekajte, polako. Prvo da skočimo, pa ćemo onda reći hop. Uopšte ne treba razmišljati o tome, već samo o pobedi nad Škotima.

Sve to stoji, ali, realno, Srbiji je mesto na Evropskom prvenstvu. Bilo nam je i prethodnih godina, zar ne?

- Da nam je bilo mesto tamo - plasirali bi se. Dakle, nismo zaslužili, čim nas nije bilo.

Čini se da je nama i sam plasman na Euro veliki uspeh.

- Ne znam zašto se tako postavljaju stvari. Dokle ćemo više da se pitamo da l' nam je tamo mesto i da li je to uspeh? Mi treba da idemo na Euro da napravimo neki rezultat, a ne samo da se plasiramo. I na ovaj i na svaki sledeći Euro.

Večito imamo vrhunske igrače, a gotovo nikada tim. To nije od juče, traje već godinama. Da li imate neko objašnjenje toga fenomena Srbije?

- Nije reprezentacija samo tim i igrači, već kompletna organizacija. Svi ti ljudi su deo tima i imaju uticaj na konačan ishod. Reprezentativci gledaju, slušaju, čitaju šta se dešava... Ne ostaju oni imuni na sve to. Da bi se došlo do rezultata, potreban je sistem u kojem će svako raditi svoj posao, gde neće da bude stvari koje remete ekipu, gde nam se neće dešavati sve ovo iz prošlosti. Mi imamo taj problem godinama i zato ni nemamo uspeha.

Šta biste poručili našim igračima pred meč protiv Škotske?

- Igrajte isto kao protiv Norveške, a nemoj da igrate onako kao protiv Mađarske, i onda neće da bude problema.

Nisam uspeo da nabavim karte za Novaka

Stojković boravi u Parizu, pa je to bila prilika da ga upitamo da l' je gledao Novaka...

- Pratio sam mečeve na televiziji, nisam bio na samom stadionu - priča nam Stojković.

Razlog?

- Nisam uspeo da nabavim ulaznice.

Čekajte, vi niste uspeli da dođete do karata?

- Verovatno sam malo nesposoban čim nisam nabavio ulaznice. Teško se dolazilo do karata, verovatno je to bilo moguće samo ličnim kontaktima, a nisam čovek koji voli da se nameće na taj način, da zove porodicu Đoković za ulaznice.

Kurir sport / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track