SRBIJA ČEKA RONALDA NA PUTU DO MUNDIJALA: Samo pobednik ide u Katar! Portugalija, Irska, Luksemburg i Azerbejdžan rivali Orlovima
Foto: Profimedia/@starsport

Kristijano ponovo u Srbiji

SRBIJA ČEKA RONALDA NA PUTU DO MUNDIJALA: Samo pobednik ide u Katar! Portugalija, Irska, Luksemburg i Azerbejdžan rivali Orlovima

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u grupi A a za rivale će imati selekcije Portugalije, Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana.

Srbija u šest utakmica nema pobedu protiv Portugalije, ostvarila je tri remija i tri poraza. Ima pozitivan bilans sa Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom.

Kvalifikacije počinju u martu naredne godine, a završavaju se u novembru. Dodatni plej-of će biti održan u martu 2022. godine, osam meseci pre starta Svetskog prvenstva.

foto: Printskrin

Pobednici grupa plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a 10 drugoplasiranih ekipa igraće u baražu. U baražu će biti i dve najbolje ekipe iz Lige nacija koje prethodno nisu uspele da se direktno plasiraju na Mundijal ili izbore mesto u baražu. Baraž će se igrati u martu 2022. godine.

Na turniru će učestvovati 32 ekipe, od kojih 13 iz Evrope.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

SASTAVI GRUPA

GRUPA A: Portugalija, SRBIJA, Irska, Luksemburg, Azerbejdžan.

GRUPA B: Španija, Švedska, Grčka, Gruzija, Kosovo.

GRUPA C: Italija, Švajcarska, Severna Irska, Bugarska,, Litvanija.

GRUPA D: Francuska, Ukrajina, Finska, BiH, Kazahstan.

GRUPA E: Belgija, Vels, Češka, Belorusija, Estonija.

GRUPA F: Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Farska Ostrva, Moldavija.

GRUPA G: Holandija, Turska, Norveška, Crna Gora, Letonija, Gibraltar.

GRUPA H: Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Kipar, Malta.

GRUPA I: Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andora, San Marino.

GRUPA J: Nemačka, Rumunija, Island, Severna Makedonija, Jermenija, Lihtenštajn.

foto: Printskrin

RASPORED UTAKMICA

Utakmica 1: 24–25 Mart 2021

Utakmica 2: 27–28 Mart 2021

Utakmica 3: 30–31 Mart 2021

Utakmica 4: 1–2 Septembar 2021

Utakmica 5: 4–5 Septembar 2021

Utakmica 6: 7–8 Septembar 2021

Utakmica 7: 8–9 Oktobar 2021

Utakmica 8: 11–12 Oktobar 2021

Utakmica 9: 11–13 Novembar 2021

Utakmica 10: 14–16 Novembar 2021

Plej-of: 24, 25, 28, 29 Mart 2022

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O KVALIFIKACIJAMA

Fudbalska reprezentacija Srbije saznaće večeras na žrebu koji počinje u 18 sati u Cirihu imena rival u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Virus Kovid-19 poremetio je život na planeti, pa će i ove kvalifikacije biti odigrane po ubrzanom ritmu, odnosno svaka reprezentacija će u tri ili četiri "prozora" odigrati po tri utakmice. Kvalifikacije počinju u martu naredne godine i trajaće do novembra, a start Svetskog prvenstva je zakazan za 21. novembar 2022. godine.

A put do Katara biće paklen.

Plasman na Svetsko prvenstvo izboriće 13 selekcija iz Evrope. Kvalifikacije će imati 10 grupa, a direktan plasman na svetski šampionat ostvariće samo pobednici.

Priliku da se plasiraju na završnicu imaće i drugoplasirane ekipe iz grupa, koje će zajedno sa još dva nacionalna tima iz Lige nacija igrati baraž. Tih 12 reprezentacija će biti podeljeno u tri plej-of grupe po četiri, koje će se igrati na po nokaut sistemu i tri pobednika na jednu utakmicu će nastupiti u Kataru.

Jasno je da Srbija neće moći za rivale da ima selekcije Švajcarske, Velsa, Poljske, Švedske, Austrije, Ukrajine, Slovačke, Turske i Rumunije. Ovih deset selekcija nalazi se u drugom šeširu.

U prvom šeširu se nalaze fudbalske "ajkule": Belgija, Francuska, Engleske, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka i Holandija.

Treći šešir ni po čemu ne zaostaje za drugim. Tu su: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

U četvrtom šeširu su pretežno naše komšije: BiH, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg.

Peti šešir čine: Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija i Andora.

U šestom šeširu su oni najslabiji: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Iz UEFA su unapred poručili da će Francuska, Belgija, Italija i Španija, kao finalisti Lige nacija igrati u grupama sa pet ekipa.

UEFA je pred večerašnji žreb vodila računa i o osetljivim političkim pitanjima, pa je naglasila da sigurno u istoj grupi neće moći da se nađu Srbija i takozvano Kosovo, Bosna i Hercegovina i takozvano Kosovo, Rusija i takozvano Kosovo ili Rusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Azerbejdžan i Jermenija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track