NOVO PRIZNANJE UEFA: Milan Borjan najbolji golman kompletne Lige Evrope! Zvezdin kapiten ispred Šmajhela i Ospine!
Foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

ispred svih

NOVO PRIZNANJE UEFA: Milan Borjan najbolji golman kompletne Lige Evrope! Zvezdin kapiten ispred Šmajhela i Ospine!

Fudbal -

Nema opuštanja, idemo na pobedu iako je rezultatski nebitan meč, hoćemo da oborimo sve moguće rekorde ove sezone!

Izjava kapitena Milana Borjana na najbolji način oslikava snagu Crvene zvezde koja je još pre sutrašnjeg (21.00) meča u Liberecu obezbedila plasman u narednu fazu Lige Evrope.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

I upravo je Borjan ponovo centralna figura u Evropi pošto je UEFA na svom sajtu javno iznela statistiku koja govori da je on najbolji golman čitave Lige Evrope. Upravo ovo govori algoritam po kome u evropskoj ući fudbala prave proračune uspešnosti fudbalera. Po tom proračunu Zvezdin čuvar mreže je ispred svih, sakupivši 5.263 poena, čemu je najviše doprinela činjenica da je sačuvao gol u poslednje dve utakmice - protiv Genta i Hofenhajma. Osim toga, Borjan je nesavladiv na pet uzastopnih mečeva, ukjučujući i utakmice Supelige.

UEFA top 5 golmana Lige Evrope

1. Milan Borjan (C. zvezda) 5.288 2. Oliver Bauman (Hofenhajm) 5.244 3. Dominik Livaković (Dinamo) 5.049 4. Pau Lopez (Roma) 4.411 5. Kasper Šmajhel (Lester) 4.254

Zanimljiv je i podatak da je Milan Borjan, uprkos svega četiri primljena gola u dosadašnjih pet kola, po ovom proračunu uspešniji čak i od Dinamovog Livakovića - jedinog nesavladivog u Lige Evrope ove sezone! On ima 5.008 poena, nije čak ni drugi, već treceplasirani na listi najboljih golmana. Izmedu Borjana i Livakovića je golman Hofenhajma Oliver Bauman sa 5.214 poena, koji je baš u Zvezdinoj grupi primio samo jedan gol.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Meč u Češkoj - bitka za 570.000 E i UEFA koeficijent

Surašnji meč sa Slovanom u Liberecu nema takmičarski značaj, ali ima finansijski. Pobeda u Ligi Evrope donosi 570.000 evra, a tih pola miliona svakako nisu nezamerivi. Uz to, Zvezda se bori za napredak na UEFA rang-listi, gde bi im nova tri boda popravilo koeficijent i povećao šanse da budu nosioci u plej-ofu za Ligu šampiona naredne sezone.

U top 10 najboljih u svojoj konkurenciji je i štoper Crvene zvezde Nemanja Milunović, koji je na sedmom mestu liste koju predvodi Naco Monreal iz Real Sosijedada.

G. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track