TUMBINO PISMO FSS-U I NOVOM SELEKTORU: Mitrović predvodnik, u Jovića je vredelo ulagati, Sergej osporavan i precenjivan (FOTO)
Foto: Beta/Branislav Božić

POTPUNO OTVORENO

TUMBINO PISMO FSS-U I NOVOM SELEKTORU: Mitrović predvodnik, u Jovića je vredelo ulagati, Sergej osporavan i precenjivan (FOTO)

Fudbal -

Ljubiša Tumbaković je posle poraza od Škotske otišao sa mesta selektora fudbalske reprezentacije Srbije, ali je u kancelariji ostavio opširan izveštaj u kojem je, između ostalog, pisao i o svim reprezenativcima.

Taj izveštaj je i neka vrsta dobronamernih saveta budućem selektoru, a u njemu je ponaosob pisao o svaom igraču koji nosi dres nacionalnog tima.

Koristeći utakmicu sa Škotskom bivši selektor je podvukao nužnost „stvaranja svesti o sopstvenim vrednostima, baziranim na realnim činjenicama“. Uz jasan predlog:

„Posebnu pažnju u sledećem periodu treba posvetiti selektiranju reprezentativaca sa iskustvom i karakterom za „igranje pod pritiskom“.

Autoritet selektora, potencira crnim slovima Ljubiša Tumbaković, mora da bude stub u planiranju narednih izazova.

„Autoritet trenera stiče se znanjem, iskustvom i odnosima, a treba da bude podržan od strane rukovodstva saveza. Nikako da u javnost izlaze informacije „iz neimenovanih izvora iz FSS“. Potrebno je sistemsko stvaranje autoriteta selektora… Baš kao i lidera generacije.“

U finišu izveštaja, Tumbaković se dotakao i javne tajne – nezadovoljstva inkorporiranjem pojedinih ljudi unutar stručnog štaba, na insistiranje pojedinih reprezentativaca. Kasnije, taj problem dobijao je veće dimenzije, generisao i mnoge nuspojave neželjenog sadržaja i od grudve snega dobio snagu lavine. Selektor za anomaliju nazvanu „paralelan stručni štab“ predlaže konkretan lek:

„Svi članovi stručnog štaba imaju odgovornost prema selektoru, koji je odgovoran za rezultate!“

Model Nemanje Gudelja

Celokupan izveštaj, smešten u „trezor FSS“, sa jasnom potkom i poentom, jedanaesti selektor Srbije, zaokružio je konkretnim imenovanjem desetorice pojedinaca sa „ispoljenim visokim stepenom pripreme“. Uz svakog od njih, iz takozvane mlađe garde reprezentativaca, Tumbaković je stavio po nekoliko rečenica, konkretnih razloga podrške i razloga „verovanja“. Prvi na spisku, namerno ili slučajno, našao se Nemanja Gudelj:

Nemanja Gudelj
Nemanja Gudeljfoto: Dado Đilas

„Profesionalnim odnosom i sportskim vaspitanjem nameće se kao jedan od čvrstih modela srpskog reprezentativca. U situaciji da podjednako kvalitetno igra na više pozicija.“

Aleksandra Mitrovića vidi kao predvodnika novog talasa.

„Bez obzira što nije uspeo da pruži očekivano, odnosom prema reprezentaciji ispoljava karakteristike koje bi mogle da okarakterišu da poseduje ličnost u stanju da prevodi nove generacije.“

Sledi Predrag Rajković, u „čiju stabilnost na golu bi valjalo ulagati.“

Iza Luke Jovića je teška godina u profesionalnom smislu. Novembarskim okupljanjem pokazao je da je vredelo ulagati u njega, kao i da je za ovog mladog igrača Reala iz Madrida imalo smisla učiniti sve pedagoške mere kako bi ostao deo reprezentacije Srbije“, napisao je Ljubiša Tumbaković pred kraj novembra 2020.

Ljubisa Tumbakovic, Luka Jovic
foto: EPA/YURI KOCHETKOV, Profimedia

Mihailo Ristić je zaslužio pohvale za učinak u duelima sa Odegardom i Underom, posebno posle asistencije u duelu sa Turskom.

Sergej osporavan i precenjivan

„Sergej Milinković-Savić je često osporavan i precenjivan. „Uživa“ u igri, potezima pravi razliku u odnosu na ostale igrače savremenog fudbala. Potezima protiv Norveške i Turske potvrdio je vrednost.“

Uz pohvale Nemanji Radonjiću i opšte razumevanje zbog problema sa povredom, podrška Dušanu Vlahoviću, „budućnosti reprezentacije“, sada već bivši selektor Srbije, ostavio je nasledniku poseban elaborat od Filipu Đuričiću i Darku Lazoviću:

„Prvi je periodično pozivan u reprezentaciju… Direktnošću i konkrentnošću nedostajao je timu. Lazović je iskusan igrač, nedostajao je ekipi. U narednom periodu može na visokom nivou da odigra utakmice, u interesu tima u celini.“

(Kurir sport, Sportklub)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track