POTEZIMA NA TERENU JE ZNAO DA RASPAMETI SVAKOG PROTIVNIKA: Danas radi kao ŠOFER, a niko se ni ne seća da je nekada igrao fudbal
Foto: EPA

NA DANAŠNJI DAN

POTEZIMA NA TERENU JE ZNAO DA RASPAMETI SVAKOG PROTIVNIKA: Danas radi kao ŠOFER, a niko se ni ne seća da je nekada igrao fudbal

Fudbal -

Na današnji dan 1975. godine rođen je rumunski fudbaler Dumitru Mitu.

Mitu je rođen u Bukureštu ali je odrastao u obližnjem selu Dobroieštiju gde je otac radio kao krčmar a majka kao prodavačica u kiosku. Fudbal je počeo da igra šest godina u omladinskom pogonu kluba Faur Bukurešt sa periferije glavnog rumunskog grada. Kasnije je igrao i za juniore i prvi tim Faura.

Kao senior, Mitu je jednu sezonu nastupao za Faur iz Bukurešta koji je tada bio u rumunskoj drugoj ligi, a 1992. godine potpisao je za Steauu. U konkurenciji odličnih fudbalera mladi Mitu nije mogao da igra u prvoj postavi pa je prosleđen u Farul Konstantu.

Novi Mituov klub postao je UTA Arad koji je tada bio drugoligaš te imao ambiciju da se plasira u prvu ligu. Dumitru Mitu je 1995. godine sa klubom potpisao jednogodišnji ugovor vredan 10.000 američkih dolara. Posle jedne sezone u UTA Aradu, dolazi do iznenađujućeg preokreta u njegovoj karijeri.

Kako je njegov klub tada učestvovao na jednom turniru u Temišvaru na kojem je gostovao i Osijek, a čelnici hrvatskog kluba zapazili su njegov raskošan talenat.

Tada je ekipa za koju je Mitu igrao osvojila turnir, a mladi Rumun je postigao tri gola na dve utakmice.

Dumitru Mitu je za Osijek nastupao šest godina, a u 160 prvenstvenih nastupa postigao 26 golova. U sezoni 1998/99 sa Osijekom je osvojio hrvatski kup.

Posle toga, Mitu 2002. prelazi u Dinamo Zagreb sa kojim u dve sezone osvaja po jedno prvenstvo (2003.) i Kup (2004.) te dva Superkupa (2002. i 2003.).

Mitu onda prelazi u grčki Panatinaikos u kojem je malo igrao. Zbog toga je u drugoj polovini 2005. godine bio na pozajmici u Rijeci s kojom je tada osvojio hrvatski kup. Sezonu 200./06 Mitu provodi igrajući ponovo u zagrebačkom Dinamu sa kojim je osvojio svou drugu titulu šampiona države.

DANAS ŠOFERIRA

"Radim kao vozač u firmi svog prijatelja. Vozim sve što treba, ponekad i hitnu pomoć na utakmicama jednog ženskog kluba", otkrio je nedavno Mitu za hrvatske medije.

Dumitru Mitu
foto: EPA

Posle toga usledio je Mituov konačan odlazak iz Hrvatske i povratak u domovinu gde sa Klužom potpisuje ugovor od 70.000 dolara po sezoni. Za klub je odigrao samo 12 utakmica i postigao jedan gol zbog čega ga Kluž šalje na pozajmicu u Unireu i odlučuje da raskine ugovor sa njim.

Kao slobodan igrač, Mitu je trenirao Aradi, a pred kraj karijere kratko je igrao u Kini u klubovima Đingdao Zhongneng i Čangčun Jatai. Poslednju profesionalnu sezonu u karijeri (2008/09) Mitu je proveo igrajući za Arad.

Dumitru Mitu osim rumunskog ima i hrvatsko državljanstvo koje je stekao 2003. godine posle sedam godina igranja u Hrvatskoj. Razlog zbog čega je zatražio državljanstvo je mogućnost igranja u hrvatskoj reprezentaciji budući da ga je tadašnji selektor Oto Barić spominjao kao potencijalnog reprezentativca.

Na kraju, Mitu nije igrao ni za rumunsku, ni za hrvatsku reprezentaciju.

Dumitru Mitu
foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track