GROBARI NE ZABORAVLJAJU BRANU: Poginuo je na demonstracijama 9. marta, a evo kako ga navijači i dan danas pamte! Da se naježiš
Foto: Printscreen

GROBARI NE ZABORAVLJAJU BRANU: Poginuo je na demonstracijama 9. marta, a evo kako ga navijači i dan danas pamte! Da se naježiš

Fudbal -

Navijači Partizana obeležili su 30 godina od pogibije Branivoja Brane Milinovića.

Grobari su u blizini mesta gde je Brana poginuo na današnji dan tokom čuvenih demonstracija 9. marta 1991. godine još pre 3 godine nacrtali mural.

Tada 17-godinji Branivoje bio je među demonstrantima kod "Londona" tokom protesta koje je organizovao SPO pod sloganom "Miting protiv petokraket" kad je na njih otvorena vatra sa ugla Kneza Miloša i Admirala Geprata. Jedan od pet pogođenih bio je Milinović, ali je on jedini podlegao.

- 9. Mart 1991. 15:55 - Grupa od pedesetak milicionara stacioniranih na uglu ulica Admirala Geprata i Kneza Miloša poteže automatsko oružje i puca rafalnim i pojedinačnim hicima prema demonstrantima kod "Londona".

Pogođeno je pet građana. Jedan od njih, sedamnaestogodišnji Branivoje Milinović, zadobio je smrtonosnu prostrelnu ranu.

,,Voleo je pank, Irsku, Alana Forda, Vrisak Generacije, The Pogues, Partizan, Grobarstvo, svoj šmekerski izbledeli sivi 501, knjige, basket, pisanje pesama, istoriju, porodični odlazak biciklama na Adu nedeljom ili jamb, vopi, svoj kraj, ljude, gigantskog Irskog centarfora Tonija Kaskarina čijim je sličicama sa SP-a 1990-te izlepio gotovo cela vrata lokalne birtije.

Bio je dobar, pošten, iz fine porodice, pun ideala, alternativac i buntovnik, kao i nadprosečno inteligentan. Naravno, i klinac. To i velika pamet koju je posedovao nikako nije moglo da mu pomogne u vremenu koje je dolazilo. Zato je, valjda, i "prvi pao".

Kao da je znao da mora da pročita knjiga, posluša muzike, odgleda predstava, pogleda PFC-a u 17 godina svoga života jer će mu pećinska gamad oduzeti budućnost..

Nikad prežaljen! Nikola

Na mestu gde su ga ubili (današnji Irish pub) svake godine 9.Marta u njegovu čast se pušta The Pogues.

Branivoje Milinović (1974-1991) R.I.P.

P.S. Da se ne zaboravi i NIKAD NE OPROSTI... - Piše na stranici Grobarski treš romantizam.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track