PRVO MESTO U GRUPI ILI KROZ PAKAO DO SVETSKOG PRVENSTVA: Format kvalifikacija za Mundijal nikoga ne ostavlja bezbrižnim
Foto: Dado Đilas

matematika

PRVO MESTO U GRUPI ILI KROZ PAKAO DO SVETSKOG PRVENSTVA: Format kvalifikacija za Mundijal nikoga ne ostavlja bezbrižnim

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedom je započela kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i sprema se za duel sa Portugalom.

Duel koji bi mogao da bude od velike važnosti za plasman na Mundijal, ukoliko oba nacionalna tima budu pobeđivala realno slabije rivale u grupi.

Od velike važnosti biće osvojiti prvo mesto u grupi jer će u suprotnom put do Katara i najveće fudbalske smotre na svetu, biti pakleno težak.

Katar 2022, Mundijal 2022, žreb, boginja, trofej
foto: Profimedia/@starsport

Propozicije su jasne, iz Evrope će na Svetskom prvenstvu učestvovati 13 reprezentacija, a direktan plasman obezbediće samo pobednici 10 kvalifikacionih grupa. Drugoplasirane reprezentacije će morati da prođu "pakao" da bi se dočepale Mundijala.

Tu na red dolazi i Liga nacija iz koje će se dve najbolje reprezentacije, a da nisu na prva dva mesta svojih grupa u kvalifikacijama, priključiti takozvanom plej-ofu.

Liga nacija, Slaviša Kokeza, žreb
foto: Printskrin

Dakle, u martu naredne godine, 12 reprezentacija boriće se za preostala tri mesta u Kataru. I to tako što će biti podeljene na tri turnira sa po četiri učesnika. Igraće se mini polufinala i finala na svakom turniru, a samo pobednici će se naći na spisku učesnika Svetskog prvenstva.

Dragan Stojković Piksi, Piksi
foto: Starsport©

Deluje komplikovano i za shvatiti, a kako li će tek biti izboriti plasman kroz ovu vrstu dodatnih kvalifikacijama? Nadamo se da Orlovi pod komandom Dragana Stojkovića neće morati da prolaze kroz tu gunuglu. Verujemo da će do Mundijala preko prvog mesta u grupi.

Zato, momci, pobedite Portugal!

Hrvatska je loše krenula u kvalifikacije za SP, izgubila je od Slovenije, pa danas (18.00) mora da savlada Kipar u Zagrebu. Kvota na čistog keca je 1,20, a na Hendikep pobedu (sa dva ili više golova razlike) 1,47. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Hrvatska - Kipar.

(Gojko Filipović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track