USRED NATO BOMBARDOVANJA PARTIZAN UGOSTIO AEK! Da se ne zaboravi: Dan kada su Grci i Srbi tražili da se zaustavi rat! VIDEO
Foto: FK Partizan

Više od igre

USRED NATO BOMBARDOVANJA PARTIZAN UGOSTIO AEK! Da se ne zaboravi: Dan kada su Grci i Srbi tražili da se zaustavi rat! VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan, 7. aprila, na veliki hrišćanski praznik Blagovesti 1999. god. u Beogradu je odigrana prva međunarodna utakmica u ratnim uslovima.

Partizan je bio prvi naš klub koji je odigrao jednu takvu utakmicu. Gost crno-belih bio je atinski AEK. Dolaskom u Beograd, Grci su želeli da stanu uz našu zemlju i narod i time iskažu solidarnost.

Utakmica je privukla veliku pažnju javnosti. Ni sirene za vazdušnu opasnost nisu sprečile da na stadion Partizana dođe 15 000 gledalaca. Uprkos celoj situaciji, goste iz Atine koje je predvodio trener Oleg Blohin slavni ruski internacionalac, nije ništa sprečilo da sa sobom dovedu i navijače. U brojnoj delegaciji, nalazili su se grčki parlamentarci i vodeće političke ličnosti.

Ovu priliku da dođe u Beograd iskoristio je i stari Manolis Glezos, koji je 1941. godine prkosno skinuo fašističku zastavu sa Akropolja.

Fudbaleri oba kluba izašli su na teren noseći veliki transparent, na kome je pisalo: „NATO prekini rat, prekini bombardovanje!“

Susret je odigran više radi prijateljstva i protesta zbog zločinačke agresije na našu zemlju, nego nadigravanja i taktičkog nadmudrivanja. U izuzetno fer i koreknoj atmosferi nije napravljen ni jedan faul, niti dodeljen žuti karton. Pogotkom Kežmana u 13. minutu Partizan je došao u vođstvo od 1:0, a u 26. minutu, golom Zugulisa AEK je izjednačio na 1:1. Od strane grčkih navijača čuli su se povici: „Napred Partizan!“, dok su navijači crno-belih uzvikivali: „AEK, AEK!“ U nastavku utakmice, igra je bila nebitna.

Igralo se do 60. minuta, kada je meč prekinut dogovorom navijača oba kluba, kako bi iskazali svoj protest protiv agresije na Jugoslaviju. Ulaskom u teren,navijači su se izmešali sa igračima, noseći zastave Grčke, Srbije i Jugoslavije. Kako oba naroda veže pravoslavna vera, primetan je bio veliki transparent koji su doneli gostujući navijači, a na kome je pisalo: „Grčka, Srbija, pravoslavlje.“ Usledile su i razmene klupskih znamenja. Susret je vodio beogradski arbitar Dejan Delević.

Fudbaleri su na svoji crno-belim i žuto-crnim dresovima, nosili zalepljene simbolične mete koje su bile aktuelne tih dana agresije.

Ovom utakmicom, Partizan i AEK su sklopili pobratimstvo, čime je samo potvrđeno prijateljstvo dva naroda, započeto još u vreme Prvog svetskog rata.

AEK (skraćeno od Konstatinopoljsko sportsko društvo) višestruki je šampion Grčke i osvajač nacionalnog Kupa. Osnovan je 1924. godine u Istanbulu, odnosno Konstantinopolju kako ga Grci i danas zovu. Vrlo brzo po osnivanju, preselio se u Atinu. Dve godine pre, u Atinu su se preselili Apolon i Panionios iz Smirne zbog grčko-turskog rata. Amblem AEK-a je staro vizantijsko obeležje, crni dvoglavi orao na žutoj podlozi.

Bio je to dan u kojem je prikazano nešto više od igre. Dan kada se igralo protiv rata - kada se igralo za mir.

Saša R. Petrović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track