PRVA VISOKA POBEDA U DUELU VEČITIH: Partizan je tukao Zvezdu sa 6:1 (VIDEO)
Foto: Arhiv Jugoslavije

NA DANAŠNJI DAN

PRVA VISOKA POBEDA U DUELU VEČITIH: Partizan je tukao Zvezdu sa 6:1 (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan 17. juna 1951. godine, odigran je deveti po redu prvenstveni derbi Partizana i Crvene zvezde.

Topao sunčan dan izmamio je pedesetak hiljada gledalaca na stadion Partizana, koji su došli da posmatraju duel „večitih“ rivala. Pretpostavljalo se da će i ova utakmica doneti dosta uzbuđenja, kao što su to znali da prirede naša dva najpopularnija kluba.

Gledaoci još nisu čestito zauzeli svoja mesta kada je postignut gol. Igrao se drugi minut kada je Bobek „kao rukom“ poslužio Valoka, a on se oslobodio svojih čuvara i centrirao. Palfi nije uspeo da interveniše, nego pušta Šijakovića koji dolazi do lopte. Šijaković se našao ispred Lovrića koji je padom na zemlju pokušao nešto da učini, ali već je bilo kasno jer se lopta našla u mreži.

Posle ovoga bilo je šansi. Najpre je priliku imao Partizan preko Bobeka, koji je jako i oštro šutirao iz zaleta, ali je lopta pogodila prečku. Odmah u kontranapadu, šansu je imala Crvena zvezda. Tomašević je uputio završni šut, ali se golman Šoštarić dobro postavio, odbio loptu u vis i u sledećem momentu uhvatio. Ubrzo je Stjepan Bobek ponovo imao priliku za gol. Šutirao je iz „mrtvog ugla“, prebacio golmana Lovrića, ali je lopta ponovo uzdrmala prečku.

lopta, fudbal
foto: Starsport©

U 13. minutu Partizan dolazi u vodstvo od 2:0. Na levom krilu lopti je bio bliži centarhalf Crvene zvezde Đurđević. Međutim, loptu mu je sa lakoćom uzeo Bobek i pojurio prema protivničkom golu. Uspeo je da izvuče Lovrića koji je poprilično bio zbunjen i da plasira loptu u mrežu.

Igrao se 26. minut, kada je na scenu ponovo stupio Bobek. Izveo je slobodan udarac sa 18 metara, prebacio živi zid, a lopta je završila u gornjem levom uglu. Zvezdin čuvar mreže Lovrić bio je nemoćan da bilo šta učini, a rezultat je glasio 3:0 za Partizan.

Sedam minuta kasnije, u jednoj akciji Marko Valok šutira iz prilične daljine. Lopta je malo okrznula Đajića i usporila svoj let, ali je ipak bila brza za Lovrića, koji je samo pogledom ispratio put lopte u mrežu.

Ovo je bio nagoveštaj da će Crvena zvezda doživeti katastrofu. Rezultatom 4:0 za Partizan, otišlo se na odmor.

U drugom poluvremenu, Partizan je bio i dalje nadmoćniji tim izrazito napadačkom igrom, dok je Zvezda igrala slabo i nepovezano. Međutim, za utehu Crvena zvezda uspeva da smanji rezultat. U 53. minutu, Ognjanov je prodirao po desnoj strani, umakao svojim pratiocima i centrirao. Tomašević prihvata loptu i iz vrlo teške pozicije šalje je na pravo mesto. Ovaj gol nije poljuljao fudbalere Partizana, koji su nastavili sa uraganskim napadima prema protivničkom golu.

Za peti gol Partizana u 66. minutu zaslugu je imao bek Čolić. On je loptu preneo preko centra igrališta i poslao je u prazan prostor Šijakoviću, a on je na desno krilo prosleđuje Valoku. U punom trku Valok šutira neodbranjivo i povećava rezultat na 5:1.

Samo četiri minuta kasnije Partizan povećava rezultatsku prednost. U jednoj akciji u dvoboju sa Diskićem, Valok je postigao efektan gol i svojim het trikom postavio konačan rezultat utakmice, 6:1 za Partizan.

Za sve vreme utakmice Crvena zvezda je nastojala da poveže svoje redove koje je Partizan od prvog minuta igre potpuno razbio odličnim startom i brzom jednostavnom igrom koja se mnogo razlikovala od one preterane kombinatorne igre pred protivničkim golom“- ističe se u komentaru izveštača „Borbe“ od 18. juna 1951.

Partizan je nastupio u sastavu: Šoštarić – Lazarević, Čolić – Jakovetić, Jovanović Drenovac – Valok, Šijaković, Bobek, Atanacković, Stokić.

Za Crvenu zvezdu igrali su: Lovrić – Stanković, Diskić – Palfi, Đurđević, Đajić – Ognjanov, Mitić, Tomašević, Zlatković, Jezerkić.

Utakmicu je odlično sudio naš najbolji arbitar tog vremena Vasa Stefanović.

Autor: Saša R. Petrović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track