ŠVEDSKA U 94. MINUTU POSTIGLA GOL I POSLALA ŠPANIJU NA HRVATSKU: Crvena furija petardom prošla dalje VIDEO
Foto: Profimedia

euro 2020

ŠVEDSKA U 94. MINUTU POSTIGLA GOL I POSLALA ŠPANIJU NA HRVATSKU: Crvena furija petardom prošla dalje VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Švedske i Španije plasirali su se u oosminu finala Evropskog prvenstva, posle mečeva poslednjeg kola u grupi E

Španija je sa 5:0 deklasirala Slovačku, a Švedska sa 3:2 bila bolja od Poljske.

Španci su ovako obezbedili plasman u osminu finala gde će se sastati sa Hrvatskom, pošto su Šveđani pobedili Poljsku i ostali prvi na tabeli.

Luis Enrike je odlučio da napravi nekoliko ključnih promena, pošto su od prvog minuta zaigrali Aspilikueta, Erik Garsija, Buskets i Pablo Sarabija, a na klupi su ostali do sada standardni - Ljorente, Pau Tores, Rodri i Dani Olmo.

Španci su krenuli žestoko od prvog minuta i već u 10. su imali veliku šansu da povedu. Koke je oboren u šesnaestercu, sudija Kujpers nije ni morao da gleda VAR, da je video kakav je udarac dobio vezista Atletika. Ipak, malerozni Morata je preuzeo odgovornost, a njegov očajan udarac zaustavio je golman Dubravka.

Španci nisu stajali, šanse su se ređale, i sledeću je imao Morata, čiji je udarac sa 16 metara odbranio Dubravka, a potom je Sarabija bio za malo neprecizan posle maestralne lopte Pedrija.

Ipak, u 29. minutu Sarabija je pogodio prečku, lopta je otišla uvis, a u padu je Dubravka sam spustio u mrežu u želji da je izboksuje za 1:0.

Ta loša reakcija očigledno je uticala na Dubravku koji je i u nadoknadi prvog poluvremena nepotrebno istrčao, usledio je centaršut Morena, a Laport je glavom pogodio malu mrežu za 2:0.

Kada je u 56. minutu Alba kao na tacni pronašao Sarabiju koji je od stative pogodio za 3:0, bilo je jasno da je ovaj meč završen.

Ipak, Španija nije želela da stane, u 67. minutu, iz svog prvog kontakta sa loptom pošto je zamenio Moratu, Feran Tores je posle divne akcije i asistencije samo postavio nogu za 4:0.

Poput Ferana Toresa, i Pau Tores je po ulasku u igru, u 71. minutu gađao glavom, a Kucka je nespretno sproveo loptu u svoju mrežu za 5:0.

Luis Enrike je iskoristio ovakav rezultat da šansu pruži i Ojarzabalu i Adami Traoreu, a do kraja nije bilo promene rezultata.

Španci su zauzeli drugo mesto sa pet bodova, dva manje od Šveđana.

Švedska je u poslednjoj utakmici grupne faze pobedila Poljsku 3:2. Vodili su Šveđani gotovo do pred kraj utakmice, kada je Poljska uspela da stigne do boda, ali u nadoknadi Šveđani su ostvarili pobedu.

Počeo je ludo meč na “Gazprom areni” u Sankt Peterburgu. Šveđani su stekli vodstvo već u drugom minutu. Odbrana Poljaka nije bila na visini zadatka, a Forsberg je pogodio dalji ugao za slavlje odmah a startu.

Nakon prvobitnog uzbuđenja, atmosfera u Rusiji je splasnula, ali Švedska je bila dominantniji tim. Posle nekoliko minuta Levandovski je bio i idealnoj prilici. Posle centaršuta iz kornera centarfor Bajerna uputio je loptu u gol glavom, ipak stative. Pokušao je ponovo iz odbitka, ali završilo se isto.

Do kraja poluvremena nije bilo većih prilika ni za jedne, ni za druge, pa je Švedska otišla na pauzu sa minimalnom prednošću.

Poljska je počela ofanzivnije drugo poluvreme. Bili su svesni da moraju da igraju na sve ili ništa. Međutim, umesto izjednačenja, Švedska je udvostručila vodstvo. Ponovo Forsberg. Kuluševski samo što je ušao, već je sotavio traga. Dobro se probio fudbaler Juventusa i dodao do Forsberga koji je šutirao precizno za 2:0.

Samo dva minuta kasnije, Poljaci su odgovorili i konačno potvrdili ofanzivnu igru u drugom poluvremenu. Ko će drugi, nego Robert Levandovski. Centarfor Bajerna sa ivice šesnaesterca uputio je neodbranjiv šut.

Ubrzo nakon ovoga, Poljaci su postigli gol za izjednačenje, ali je poništen, zbog ofsajda. Švercok je bi u nedozvoljenoj poziciji.

Nije to bio kraj. Poljaci su uspeli da izjednače u 84. minutu. Pogađajte, ponovo Levandovski.

U četvrtom minutu nadoknade Švedska je ipak ostvarila trijumf preko Klasona. Primio je loptu po levoj stani u vešto plasirao u gol.

Posle poslednjeg kola, Švedska je prva u grupi E sa sedam osvojenih bodova, dok je Španija druga sa pet. Slovačka je treća sa tri boda, a Poljska poslednja sa jednim osvojenim boda. I Slovaci i Poljaci ovde završavaju učešće na EP.

Drugo poluvreme

90+6. minut - Utakmice su završene

90+3, minut GOOOOL 3:2 Klason! Sve je gotovo Šveđani prolaze dalje

90. minut - Još pet minuta imaju Poljaci da daju gol

84. minut - GOOOOOOOOL 2:2 - Izjednačili su Poljaci još jednim golom Levandovskog i sada im nedostaje još jedan kako bi se domogli nokaut faze. Šveđani su u međuvremenu pali na drugo mesto. U slučaju poraza bi čak završili kao treći.

72. minut - GOOOOOOOOOOL 5:0 Posle Dubravke i Kucka je pogodio svoju mrežu. Malo pre petog gola Enrike je izvršio dve izmene, Garsija i Buskets su napustili igru, a šansu su dobili Alkantara i Tores.

66. minut - GOOOOOOOOOOOL 4:0 Feran Tores je povisio prednost Španaca

64. minut - Postigli su Poljaci izjednačujući pogodak, ali je ubrzo poništen zbog nedozvoljene pozicije Šverčoka

60. minut - GOOOOOL 2:1! Ne predaju se Poljaci! Eskpresno je odgovorila selekcija Paola Souze, nepuna dva minuta posle pogotka Forsberga, odgovorio je Levandovski popularnom "kiflom" sa ivice šesnaesterca.

58. minut - GOOOOOOOL 2:0! Drugi gol postigao je Forsberg preciznim udarcem sa šesnaest metara, ali je veliki posao uradio rezervista Kuluševski, koji mu je prodorom po desnom boku doslovno doneo loptu do kaznenog prostora.

56. minut - GOOOOOOOOOOOL 0:3, Španija rešava sve dileme! Strelac trećeg gola je Sarabija

46. minut - Utakmice su nastavljene

Drugo poluvreme

45+4. minut - Gotova su prva poluvremena

45+3. minut - GOOOOOOOOOL 0:2 Laport! Stigao je Morata pre Dubravke do lopte, ubacio je u peterac, gde je najviši bio Laport i pogodio bliži ugao.

45. minut - Pred kraj prvog poluvremena prilike su imali Španci i Šveđani, ali nema promene rezultata

30. minut - GOOOOOL 0:1, Velika greška golmana Slovačke

17. minut - Nova bruka Levandovskog! Nakon kornera sa desne strane glavom je sa penala pogodio prečku, potom iz odbitka sa peterca natrčao još jednom, ali je ponovo pogodio okvir gola

14. minut - Alvaro Morata, nije ni šutirao loše, ali ga je Martin Dubravka pročitao i odbranio

10. minut - Penal za Španiju! Promašio je Hromada čitavu loptu i udario Kokea po nozi, što je nakon pregledanja snimka Kujpers okarakterisao kao jedanaesterac

2. minut - GOOOOOL 1:0, Fosberg je pogodio za vođstvo Švedske

1. minut - Počele su utakmice

Prvo poluvreme

ŠVEDSKA - POLJSKA

Stadion: Gazprom Arena (Sankt Peterburg)

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Švedska: Olsen - Listig, Lindelof, Danielson, Augustinson - S. Larson, Ekdal, Olson, Frosberg - Isak, Kuaison.

Poljska: Ščesni - Berezinski, Glik, Bendarek - Jozvjak, Krihovjak, Klih, Puhač - Zjelinski, Levandovski, Sviderski.

SLOVAČKA - ŠPANIJA

Stadion: Olimpijski stadion (Sevilja)

Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Slovačka: Dubravka - Pekarik, Šatka, Škrinjar, Hubočan – Haraslin, Kučka, Hromada, Mak – Hamšik – Duda.

Španija: Unai Simon - Aspilikueta, Erik Garsija, Laport, Žordi Alba - Koke, Serhio Buskets, Pedri - Sarabia, Morata, Moreno.

Sastavi

Zasad je moguće jako mnogo scenarija. Šveđani su osigurali plasman jer s četiri boda mogu biti najmanje treći, a Finska i Ukrajina kao trećeplasirane reprezentacije imaju manje bodova. Nakon uvodnog remija bez golova sa Španijom svladali su Slovačku, a protiv Poljske će tražiti pobedu koja bi im osigurala prvo mesto i lakši putu osmini finala.

S druge strane, Poljaci su uzeli bod tek protiv Španije, najviše zahvaljujući neverovatno nepreciznom rivalu. Njih jedino pobeda vodi dalje. Naravno, najveće nade polažu u Roberta Levandowskog, koji zasad nije uspeo svojoj reprezentaciji doneti željeni golgeterski učinak.

Fudbaleri Španije moraju da pobede Slovačku, a Luis Enrike je odlučio da napravi čak četiri promene. Šansu su dobili - Aspilikueta, Erik Garsija, Buskets i Pablo Sarabija, a na klupi su ostali do sada standardni - Ljorente, Pau Tores, Rodri i Dani Olmo.

Inače, Španci moraju da pobede ako žele da se plasiraju u osminu finala i Luis Enrike je u skladu sa tim i ubacio verovatno najveće takmičare koje ima u ekipi i prave lidere - Aspilikuetu i Busketsa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track