INTERVJU - MILICA KOSTIĆ, NAJBOLJA GOLMANKA SUPER LIGE: Srpski ženski fudbal je u velikom usponu
Foto: Privatna arhiva

Ministarka odbrane

INTERVJU - MILICA KOSTIĆ, NAJBOLJA GOLMANKA SUPER LIGE: Srpski ženski fudbal je u velikom usponu

Fudbal -

Milica Kostić, prvotimka Spartaka iz Subotice, osvajača duple krune, i reprezentacije Srbije, proglašena je u izboru Sportske mreže Sportnet za golmanku sezone 2020/2021.

Uspeh tim veći jer su u anketi učestvovale njene koleginice, golmanke prvoligaških klubova.

Milica Kostić, fudbal, Spartak, golman
foto: Privatna arhiva

Po uručenju nagrade "GK Shield" Kostić je za Kurir pričala o svojoj fudbalskoj karijeri.

-Drago mi je što je ženski fudbal postao medijski praćen, a nagrade poput ove su svakako motiv više da još bolje radimo i napredujemo u karijerama.

O fudbalskim počecima Milica kaže.

- Moj tata se bavio fudbalu, pa sam imala dobru podlogu, ali nisam s njim počela da treniram. Sve se desilo spontano. Počela sam da igram fudbal na ulici sa dečacima. Kasnije sam sa ocem trenirala. Prvih pet godina sam bila igrač, a onda sam igrom slučaja stala na gol i ispostavilo se da sam veći talenat za golmana. Tako sam od 2012. godine na golu, napredujem iz godinu u godinu, stigla sam i do reprezentacije.

Milica Kostić je od 2007. godine trenirala u školici fudbala Napretka iz Kruševca, da bi se 2012. godine priključila prvom timu. Posle šestomesečne pozajmice u Jagodini, zaigrala je za prvi put, pa su je odmah primetili iz Spartaka. U Suboticu se otisnula 2015. godine, a o dominaciji ovog kluba u domaćim okvirima govori činjenica da "Golubice" od tada do danas samo jednom nisu osvojile duplu krunu. No, subotički kolektiv se odavno ne zadovoljava samo rezultatima u Srbiji.

- Godinama stižemo do same nokaut faze Lige šampiona, među 32 najbolje ekipe. Ta evropska iskustva nam mnogo znače. Imali smo priliku da igramo protiv ekipa koje su bile šampioni Evrope, poput Bajerna, Volfsburga, igrali smo protiv Atletika iz Madrida.

Milica Kostić, fudbal, Spartak, golman
foto: Privatna arhiva

Poput klupskog, i reprezentativni ženski fudbal je u usponu. Kostić je reprezentativni čuvar mreže, i biće veoma bitan šraf na jesen.

- Predstoje nam kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. U septembru kvalifikacije otvaramo protiv Nemačke. U grupi su još Portugal, Turska, Izrael i Bugarska. Nemačka je favorit, mi ćemo najverovatnije sa Portugalom da se borimo za drugo mesto. Ekipa je u poslednje dve godine veoma napredovala, pobedili smo Rusiju sa 2:0, igrali veoma dobro protiv moćne Francuske, takođe i protiv Austrije čije igračice su daleko iskusnije. Imamo igračice koje igraju u najboljim evropskim ligama i to mora jednom da nam donese rezultat u reprezentaciji.

O kolegama među stativama, Kostić ima samo reči hvale.

- Poštujem sve golmane. Sviđa mi se kako brane Marko Dmitrović i Predrag Rajković. Marko mi je jako dobar drugar i pozdravljam ga, uz nadu da će imati puno uspeha u Sevilji. Ranije sam od evropskih golmana volela Nojera, sada cenim Ter Štegena iz Barselone. Oni grade stil branjenja i igre nogom koji ja preferiram i u njima sam videla uzore.

Milica Kostić, fudbal, Spartak, golman
foto: Privatna arhiva

Svojim dobrim odbranama, Kostić je na radaru mnogih inostranih ekipa, a o ligama koje preferira, kaže:

- Ranije mi je bila velika želja da igram u Bundesligi, ali mi sada više leži stil igre u Španiji ili Francuskoj.

Dejan Ignjatović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track