INTERVJU - TIJANA FILIPOVIĆ, NAJBOLJA FUDBALERKA SUPER LIGE: Zovu je sremski Mesi! U sezoni je postigla 41 gol!
Foto: Privatna arhiva

Ubojita golgeterka

INTERVJU - TIJANA FILIPOVIĆ, NAJBOLJA FUDBALERKA SUPER LIGE: Zovu je sremski Mesi! U sezoni je postigla 41 gol!

Fudbal -

Tijana Filipović, fudbalerka Spartaka i reprezentativka Srbije, proglašena je za najbolju igračicu srpske Super lige u izboru sportske mreže Sportnet.

Filipović je vodila veliku bitku sa Ninom Matejić iz Požarevca, treneri i stručni žiri je bio podeljen, pa je na kraju presudilo pravilo bolje plasiranog na tabeli.

A Filipović tu nema premca jer je članica Spartaka iz Subotice koji poslednjih godina dominira srpskim fudbalom.

Tijana Filipović, ženski fudbal, Spartak
foto: Privatna arhiva

Rođena Rumljanka je sa 14 godina prešla u subotički klub, a zbog svog talenta vrlo brzo je stekla simpatičan nadimak.

- Ljudi u Spartaku su mi dali nadimak "sremski Mesi". Ne smeta mi nadimak, naprotiv, drag mi je - kaže Tijana za Kurir sport.

Na pitanje, da li je Mesi njen fudbalski uzor, kaže:

- Poštujem mnogo Mesija, ali nekako najviše volim kako igra Nejmar. Više vučem na njega, ali zbog visine i tehnike svi mi viču "Mesi". Čast mi je što me tako zovu.

Tijana Filipović, ženski fudbal, Spartak
foto: Privatna arhiva

Počela je da trenira fudbal sa šest godina. Znatiželja ju je odvela na gleda brata na treningu, a kada je trener video kako barata loptom, roditeljima je rekao da Tijana ima talenat za fudbal. Nisu imali ništa protiv, pa je Tijana počela da trenira.

- Fudbal je za devojčice, ima nas dosta dobrih u tome, i ovde i preko.

Do 14. godine je igrala sa dečacima, a pošto propisi ne dozvoljavaju mešanje posle 15. godine, morala je da se odluči za klub.

- U tom trenutku su me zvali Zvezda i Spartak. Odlučila sam se za Spartak jer su bili prvaci. Eto, sa 14 godina sam se odlučila da će fudbal biti moj život.

Da je sa Mesijem ne vezuje samo nadimak, mlada Rumljanka je dokazala ove sezone i time što je postigla neverovatnih 41 pogodaka u sezoni. Podatak dobija dodatno na težini ako se zna da Tijana igra u veznom redu.

- Ove sezone sam dala 41 gol. Nisam špic, nego vezni igrač. Ova sezona je bila najuspešnija u mojoj karijeri do sada. Nadam se da će sledeća biti još bolja. Očekujem da nastavim golgeterski niz i u Ligi šampiona. Dešnjak sam, pa su mi golovi dati tom nogom najdraži, pogotovo kad predriblam nekog. Ali mi je podjednako drago i kad kao vezni igrač asistiram saigračicama.

Tijana Filipović, ženski fudbal, Spartak
foto: Privatna arhiva

Nastavak karijere vezan je za subotički klub, a jednog dana bi volela da se oproba i preko.

- Igraću još u Spartaku, to je moja kuća. U avgustu igramo Ligu šampiona, voleli bi da ostvarimo neki veći rezultat. Posle Spartaka, ako bih mogla da biram onda bi to bila Španija, posebno Barselona, oni su aktuelni osvajači Lige šampiona.

Tijana živi na relaciji Ruma, Subotica, Beograd

Tijana Filipović nije samo uspešna fudbalerka. Pored fudbalske uporedo gradi i akademsku karijeru.

- Studiram u Beogradu Visoku školu biznisa, trenutno sam druga godina. Ja sam iz Rume, živim u Subotici, studiram u Beogradu. Postižem sve, cilj mi je da završim školu i da gradim fudbalsku karijeru.

Tijanine golgeterske sposobnosti dobro će doći i reprezentaciji Srbije, koja u septembru počinje kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

- Mi smo oko 40. mesta na rang listi. Svake godine rastemo, pre nas nije bilo ni na mapi. Sada smo dobili novi stručni štab, imamo medijsku pažnju... Počinjemo u septembru kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Imamo šanse da budemo makar druge u grupi i da se kvalifikujemo na neko veliko takmičenje. Stvarno imamo dobru ekipu, spoj mladosti i iskustva.

Dejan Ignjatović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track