NEKAD DŽAJA, DANAS ITALIJANI: Legendarni as za Kurir: Englezi nikako da postanu šampioni Evrope!
Foto: Starsport

analiza

NEKAD DŽAJA, DANAS ITALIJANI: Legendarni as za Kurir: Englezi nikako da postanu šampioni Evrope!

Fudbal -

Jugoslavija 1968. godine golom Dragana Džajića izbacila Englesku iz polufinala Evropskog prvenstva, a u finalu izgubila od Italije. I baš te dve selekcije sada su igrali u finalu EP

Najbolji jugoslovenski fudbaler u istoriji Dragan Džajić, prisetio se tokom finala Evropskog prvenstva na Vembliju između Italije i Engleske najblistavijih trenutaka u izuzetnoj reprezentativnoj karijeri.

Euro 2020, Italija, Engleska, trofej
foto: Profimedia

Naime, na šampionatu Starog kontinenta u Italiji 1968. godine, Džajić je kao prva zvezda bivše velike Jugoslavije prvo u polufinalu srušio tadašnjeg prvaka sveta Englesku (antologijski gol Gordonu Benksu u finišu meča, kada je bio brži i spretniji od legendarnog Bobija Mura), a potom je zatresao mrežu i u finalnom susretu sa domaćinom, ali je meč završen nerešeno (1:1). Uz obilatu pomoć sudija, Italijani su dva dana kasnije slavili u Rimu sa 2:0 i tako prvi put postali prvaci Evrope.

- Bio je to ogroman uspeh. Imali smo veliki šansu da savladamo i Italijane, ali posle toliko vremena ne bih sada nikoga krivio što nismo trijumfovali, niti želim da govorim o suđenju u finalnim mečevima. U to doba jugoslovenski fudbal je bio u evropskom vrhu - podsetio je Džajić, nekada najbolje levo krilo na svetu.

Dragan Džajić
foto: www.crvenazvezdafk.com

Džajić je specijalno za Kurir ocenio da proteklo Evropsko prvenstvo zaslužuje dobru ocenu, s obzirom na okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa, kao i "seljakanje" učesnika s jednog kraja Evrope na drugi.

- Šampionat je bio na zavidnom nivou. Što se tiče finala, kao i u svakoj utakmici sa velikim ulogom, teško je očekivati lepotu i lepršavost. Na kraju su slavili Italijani, po drugi put, mada su i do prvog trofeja u duelu sa nama stigli još teže - rekao je Džajić, koji se trenutno nalazi na odmoru na crnogorskom primorju.

Kurir sport / L. Delić

Bonus video:

00:06

KOŠARKAŠI U KOLICIMA STIGLI U ATINU: Selekcija Srbije spremna za prvi meč sa Hrvatskom (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja