DOK SAM JA PREDSEDNIK KOD MENE NEĆE IGRATI SRBI: Spajić je bio Tuđmanov drug, osnivač HDZ-a i veliki mrzitelj svega što je srpsko
Foto: screenshot

NK Dragovoljac

DOK SAM JA PREDSEDNIK KOD MENE NEĆE IGRATI SRBI: Spajić je bio Tuđmanov drug, osnivač HDZ-a i veliki mrzitelj svega što je srpsko

Fudbal -

Novu sezonu najjače fudbalske lige u Hrvatskoj (NHL) obeležio je povratak kontroverznog zagrebačkog kluba "Dragovoljci" u elitu, posle sedam godina pauze.

Klub koji je vodio jedan od osnivača HDZ-a, Stjepan Spajić, danas će odigrati meč prvog kola na gostovanju protiv Istre.

Povratak ovog hrvatskog kluba u najviši rang bio je povod da se hrvatski mediji podsete čoveka koji je devedesetih bio zaštitni znak ovog kluba.

Spajić je bio među osnivačima HDZ-a i poznanstvo sa Franjom Tuđmanom, skojim se sprijateljio osamdesetih godina, iskoristio da se obogati. Postao je uspešan preduzetnik i od 1994. do svoje smrti, 2004. godine vodio je NK Dragovoljci.

Spajić je otvoreno propagirao ustaštvo. Region i dan danas pamti njegove skandalozne rasističke izjave iz perioda dok je vodio hrvatski klub.

"Mi ćemo zauvek ostati etnički čist klub. Dok sam ja predsednik, Srbi nikada neće igrati., izjavio je pred TV kamerama Spajić.

Spajić je tada dodao da u njegovom klubu nema mesta za pripadnike LGBT populacije, kao i tamnopute fudbalere koji nisu katoličke veroispovesti.

Spajić je tvrdio da je1997. godine svojim automobilom došao u Beograd iz Zagreba kako bi uživo gledao meč između Partizana i Kroacije.

Na pitanje novinara kako se osećao kada je ceo stadion skandirao: "Ustaše, Ustaše", odgovorio:

"Odlično, ceo stadion je navijao za nas!"

U toku snimila ga je kamera, pa je odgovorio nacističkim pozdravom u prenosu uživo, a komentator HRT-a ga je nazvao "junakom koji je uspeo da dođe u Beograd".

Kurir sport/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track