KRALJ FUDBALA JE REKAO ZBOGOM! Jugoslavija, "Marakana" i 160.000 ljudi: Pre 50 godina PELE se OPROSTIO! VIDEO
Foto: Instagram

NA DANAŠNJI DAN

KRALJ FUDBALA JE REKAO ZBOGOM! Jugoslavija, "Marakana" i 160.000 ljudi: Pre 50 godina PELE se OPROSTIO! VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno 49 godina svoj poslednji meč odigrao je po mnogima najbolji fudbaler svih vremena – Edson Arantes do Nasimento Pele.

Brazilac se oprostio pre pola veka, 18.jula 1971. godine, a za protivnika je izabrao reprezentaciju koja je tada igrala po njegovom ukusu – Jugoslaviju ili kako su naš državni tim tada mnogi nazivali "evropski Brazil".

Po Peleovoj želji, oproštajni meč u dresu reprezentacije Brazila odigran je "Marakani" a meču je prisustvovalo više od 160.000 ljudi.

Duel između aktuelnog svetskog šampiona i aktuelnog evropskog vicešampiona završen je rezultatom 2:2.

Pele
foto: Reuters

Naša reprezentacija igrala je u sastavu Vukčević, Ramljak (od 46. Antonijević), Stepanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković (od 46. Bjeković), Oblak, Filipović (od 46. Jerković), Aćimović, Džajić.

Prvi gol na meču postigao je Dragan Džajić u 35. minutu, Brazilci prave preokret u intervalu od 60. i 65. minuta preko Rivelinja i Žersona, da bi konačan rezultat postavio Jurica Jerković 20 minuta pre kraja.

U trenutku kada je Pele izašao iz igre, a umesto njega na teren istrčao Klaudiomiro, skoro 160 hiljada ljudi na najvećem hramu fudbala na svetu gromoglasno je pozdravilo čoveka koji je Brazilu doneo tri titule prvaka sveta (1958, 1962, 1970).

Pele je za reprezentaciju Brazila odigrao 92 meča i postigao 77 golova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track