PRIMIO SAM KAZNU U BRADU: Hamilton srećan zbog pobede na Silverstonu
Foto: EPA

FORMULA 1

PRIMIO SAM KAZNU U BRADU: Hamilton srećan zbog pobede na Silverstonu

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je srećan zbog današnje pobede i trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije, ali da to ne bi mogao da uradi bez pomoći timskog kolege Valterija Botasa i ekipe.

"Ovo je bila fizički tako teška trka. Imamo najbolje navijače, najbolje, domaća publika je najbolja. Želim svi da bezbedno stignete kući, a ovo danas je san, da uradim ovo pred svima vama. Ne bih ovo mogao da ostvarim bez sjajnog posla koji su obavili Valteri i cela ekipa", rekao je Hamilton posle trke.

Sedmostruki svetski šampion pobedio je na Silverstonu osmi put i ostvario 99. pobedu u karijeri. On je to učinio uprkos kazni od 10 sekundi koju je dobio zbog incidenta sa Maksom Verstapenom iz Red Bula u prvom krugu trke.

Hamilton je dva kruga pre kraja obišao do tada vodećeg Šarla Leklera iz Ferarija i ostvario važnu pobedu.

"Teško je, ali davao sam sve od sebe tokom cele nedelje. Pokušavam sa vama da otkrijem performanse ovog bolida. Ponosan sam na sve, čak i kad smo imali zaostatak", naveo je Hamilton.

On je upitan i da prokomentariše incident sa Verstapenom. ;U borbi za prvo mesto Hamilton je sa unutrašnje strane pokušao da pretekne Verstapena i zakačio ga je. Vozač Red Bula je pri velikoj brzini udario u zaštitnu ogradu posle čega je trka bila prekinuta oko pola sata.

"Uvek se trudim da pristupam odmereno, pogotovo kada se borim sa Maksom, on je uvek agresivan. Danas sam bio u potpunosti uz njega i nije mi ostavi prostora "Bez obzira da li se slažem sa kaznom, primio sam je 'u bradu' i nastavio sam da radim. Pomislio sam: 'Neću dozvoliti da ništa stane na put uživanju publike u vikendu, državnoj himni i britanskoj zastavi", naveo je Hamilton.

On je sada na osam bodova smanjio zaostatak za Verstapenom u generalnom plasmanu.

Vozač Ferarija Šarl Lekler rekao je da u ekipi nisu očekivali da će se boriti za pobedu.

"Teško je uživati 100 odsto, ali bilo je neverovatno. Dao sam sve od sebe, ne 100 odsto nego 200, ali to nije bilo dovoljno u poslednja dva kruga. Mi definitivno nismo ovo očekivali. Očekivali smo da budemo konkurentni posle kvalifikacija, ali ne konkurentni kao sada, borili smo se za pobedu što je bilo neverovatno. Borili smo se mnogo duže nego što smo navikli", naveo je.

"Ekipa je obavila neverovatan posao i ponasan sam. Sjajno je imati ovakve trke, pošto to pokazuje da nešto radimo kako treba. Dobro radimo i tako bi trebalo da nastavimo. Neće biti lagano sve dok se ne vratimo na vrh. Čestitam Luisu, obavio je neverovatan posao", dodao je on.

Treće mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas. Njega je na startu odmah obišao Lekler, a na ponovoljenom startu i Lando Noris iz Meklarena, ali je pomogao Hamiltonu da pobedi, pošto mu je, posle naredbe iz ekipe, u završnici prepustio drugu poziciju.

"Danas je moja najslabija tačka bio start. To mi je otežalo posao. Morali smo da reagujemo sa odlaskom u boks zbog Landa, otišli smo prerano da bismo bili konkurenti, ali uspeli smo da ga stignemo, a pomogli smo i Luisu da pobedi", rekao je finski vozač.

"Zaista jak vikend za ekipu. I idemo sve ponovo za dve nedelje", dodao je Botas.

Naredna trka u šampionatu vozi se 1. avgusta za Veliku nagradu Mađarske.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track