PROMENA U POSLEDNJI ČAS: Skupština La Lige odobrila posao sa CVC fondom, četiri kluba protiv
Foto: EPA / Ballesteros

ZANIMLJIVO

PROMENA U POSLEDNJI ČAS: Skupština La Lige odobrila posao sa CVC fondom, četiri kluba protiv

Fudbal -

Španska fudbalska La Liga odlučila je na danas održanoj skupštini u Madridu da potpiše ugovor s američkim investicionim fondom CVC kojem će prepuštati oko 10 odsto svoje dobiti tokom idućih 50 godina u zamenu za jednokratnu uplatu 2,1 milijarde evra.

U Madridu su se sastali članovi 42 kluba prve i druge lige, a za sporazum je bila potrebna podrška njih barem 32. Na kraju je tajnim glasanjem sporazum podržalo njih 38, dok su četiri kluba bila protiv, prenosi Hina.

Medju protivnicima su Real Madrid, Barselona i Atletik Bilbao, klubovi u vlasništvu svojih članova.

Real Madrid je ranije najavio pokretanje krivičnog postupka protiv protiv predsednika lige Havijera Tebasa ako bude insistirao na tom poslu koji su na Santjago Bernabeu ocenili kao štetan za dugoročno poslovanje kluba.

Real Madrid
foto: EPA

La Liga i CVC fond su, suočeni s protivljenjem i Barselone, doneli kompromisnu odluku prema kojoj će iz sporazuma biti izostavljena četiri kluba koja su glasala protiv.

Umesto planiranih 2,7 milijardi evra CVC će uplatiti 2,1 milijardu La Ligi od čega će ona 90 odsto novca preusmeriti u klubove koji su pristali na taj posao.

Od primljenog novca 15 odsto će smeti da potroše za kupovinu novih igrača i isplatu plata postojećim igračima, a 15 odsto će koristiti za otplatu postojećih dugova. Ostatak primljenog novca moraju da iskoriste za poboljšanje infrastrukture, digitalni i tehnološki razvoj.

"Novac koji će doći u klubove podići ćeatraktivnost naše lige", izjavio je Tebas na konferenciji za medije koja je kasnila dva sata.

Real Madrid i Barselona su još ranije poručili da ne žele da prepuštaju 10-postotne udele na svoja televizijska prava na tako dugi rok kao što je 50 godina te da je iznos koji je ponudio CVC značajno ispod stvarne vrednosti tih prava.

Španski fudbalski savez se takodje usprotivio potpisivanju sporazuma, ali njegova reč nije obvezujuća za sklapanje posla La Lige i američkog investitora.

Tokom konferencije za novinare došao je do izražaja sukob koji vlada u španskom fudbalu izmedju Tebasa i predsednika Real Madrida Florentina Peresa koji i dalje zagovara pokretanje Superlige.

"Superliga nikada neće zaživeti", poručio je Tebas o potencijalnoj ligi 20 najbogatijih evropskih klubova.

Real Madrid i Barselona veruju da bi Superligom ostvarili veću zaradu od televizijskih prava jer bi njihove utakmice bile gledanije u čitavom svetu. Tebas je, pak, rekao kako bi cena televizijskih prava za prenošenje španske lige trebalo biti 30 odsto veća za osam godina zahvaljujući novcu američkog fonda kojim će klubovi unaprediti kvalitet.

Barselona
foto: epa

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da je još početkom jula predstavio posao Barseloninom predsedniku Djoanu Laporti tokom jedne večere, ali ne i Realovom predsedniku Peresu.

"Sa onima koji saradjuju na našem zajedničkom razvoju sam blizak i imam pravo da se nalazim sa njima lično i razgovaram", rekao je Tebas optuživši još jednom Peresa da je pokretanjem Superlige želeo da nanese štetu La Ligi.

La Liga je o poslu s CVC fondom obavestila Real Madrid zvaničnim putem neposredno pre sklapanja preliminarnog ugovora.

Tebas je rekao da je Barselona pogrešila što nije prihvatila sporazum s američkim fondom dodavši da je tako mogla primiti oko 40 miliona evra namenjenih pojačanjima, a što je mogla iskoristiti za davanje novog ugovora Lionelu Mesiju.

Tebas je rekao da nije dobio tužbu koju su najavili iz Reala, ali je pohvalio je dobru finansijsku situaciju u "Kraljevskom klubu" potvrdivši da do isteka prelaznog roka 31. avgusta Real može finansijski podneti dovodjenje skupljeg pojačanja, uključujući Kilijana Mbapea iz Pari Sen Žermena.

Real Madrid je prošle sezone uprkos zatvorenim stadionima zbog pandemije zaradio 653 miliona evra, a sezonu ranije 715 miliona. Objava Barseloninih finansijskih rezultata tek se očekuje.

Španski klubovi smeju najviše 70 odsto prihoda da potroše na plate igrača, a s Mesijem je taj iznos u Barseloni dosegnuo 110 odsto.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track