KURIR U STOKHLOMU Švedski klubovi gaze, a srpski se blamiraju gde god stignu. Kad vidimo šta sve imaju, SVE POSTAJE JASNIJE...
Foto: Kurir / Miloš Bjelinić

reportaža

KURIR U STOKHLOMU Švedski klubovi gaze, a srpski se blamiraju gde god stignu. Kad vidimo šta sve imaju, SVE POSTAJE JASNIJE...

Fudbal -

Timovi u Švedskoj imaju uslove za rad o kojima ovde možemo samo da sanjamo, epilog toga su i rezultati u evrokupovima

Sva tri švedska kluba prošla su u naredne runde evrokupova, dok su tri od četiri srpska tima ispala! Zašto je to tako?

Kurir je boravio u Stokholmu, pa smo se na licu mesta uverili šta to oni imaju, a mi ne... Za početak, potpuno je jasno da se tu ne radi o nekoj razlici u kvalitetu. Švedski fudbaleri daleko su manje taktički i tehnički obučeni od srpskih. Stranci koje imaju u timovi su solidni, ali ne donose neki ekstreman kvalitet.

Ono što oni imaju, a mi o tome možemo samo da sanjamo su vrhunski uslovi i savršena organizacija klubova. Uz sve to, timovima "kaplje" tri miliona evra od TV prava. Budžeti ekipa su od pet do 20 miliona evra.

Čukarički
foto: Miloš Bjelinić

Fascinantni su uslovi i funkcionisanje tamošnjih klubova. Najbolji klub u državi Malme doveo je do vrhunca princip rada u mlađim kategorijama. Deca iz delova grada koji nisu blizu stadionu ne treniraju kod njih, nego u svojim mestima (da ne bi putovala dugo na treninge...), a sve ih pažljivo prati njihova skauting služba. Naravno, sve te škole fudbala podržava Malme. Epilog - izbacuju olako Rendžers! Hamarbi ima "svemirski brod" na kom igra mečeve, a uskoro će dobiti i trening kamp u rangu onih koje imaju najveći evropski klubovi.

I onda dolazimo da toga da Šveđani, uprkos tome što su deset puta manje talentovani za fudbal od nas, imaju mnogo više uspeha.

Švedski klubovi

Malme - Rendžers 2:1, 2:1

Hamarbi - Čukarički 1:3, 5:1

Elfsborg - Velež 1:1, 4:1

Srpski klubovi

C. zvezda - Šerif 1:1, 0:1

Vojvodina - LASK 0:1, 1:6

Čukarički - Hamarbi 3:1, 1:5

Partizan - Soči 1:1, 2:2 (4:2 pen)

Kafa i sok - 1.500 dinara

Hladno, al' standard. Čuvena izreka koja se primenjuje za Švedsku ovog puta bila je delimično istinita. Naime, vreme u Stokholmu je idealno - 25 do 30 stepeni.

I kako su nam rekli domaćini, tako je bilo i ceo jun i jul. Za razliku od vremena, cene uopšte nisu tako prijatne. Barem ne za nas.

U gotovo bilo kom prestoničkom kafiću ako naručite kafu i sok, dobićete papren račun - oko 130 kruna (1.500 dinara).

Nigde niko ne nosi masku, čak se ne drži ni distanca

Švedski model borbe protiv korone videli smo na licu mesta. Naime, niko, apsolutno niko ne nosi masku, bilo da se nalazi u zatvorenom ili u otvorenom prostoru.

Čak ne postoji ni nikakva obaveza za držanje distance.

Kurir sport / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track