KORONA OPELJEŠILA KLUBOVE ZA 2,5 MILIJARDI EVRA: Real i Barsa izgubili 74 miliona!
Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

PUKLI

KORONA OPELJEŠILA KLUBOVE ZA 2,5 MILIJARDI EVRA: Real i Barsa izgubili 74 miliona!

Fudbal -

Mere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, klubove u pet najjačih evropskih fudbalskih liga bacile u žestok minus

Od marta 2020. godine, kada je i počela svetska pandemija koronavirusa, brojna sportska takmičenja su otkazana, neka su i završena do kraja sezone, ali bez prisustva publike, a tako je bilo i u fudbalu.

Broj utakmica sa publikom u sezoni 2019/2020. smanjen je za 27% u Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, Italiji i Francuskoj, stoji u izveštaju jedne od najvećih svetskih revizorskih kuća KPMG. Studije ove kuće pokazuju da je došlo do ogromnog rasta minusa, koji je prvih meseci iznosio oko 500 miliona evra u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo).

Barselona, Nou Kamp, Kamp Nou, stadion Barselone
foto: Profimedia

Najviše je pretrpela nemačka Bundesliga, koja ima najveći prosečan broj navijača po meču na svetu (42.000) i pretrpela je gubitak od 157 miliona evra, a francuska Liga 1 je izgubila tri puta manje - 48 miliona evra.

Što se tiče klubova, najveće gubitke zbog pandemije imaju ljuti rivali u Španiji, Real i Barsa. Oni su zabeležili finansijske gubitke od 35, odnosno 39 miliona evra! Njihovi prihodi su iz tog razloga iznosili 120 miliona i 136 miliona evra.

Trenutne mere

Samo u Engleskoj pun kapacitet

Revizorska kuća smatra da će sezona koja tek krenula uspeti da ponudi samo delimičan povraćaj tih gubitaka. Što se tiče trenutnih ograničenja, situacija je različita. Engleska dopušta pun kapacitet stadiona, Španija dozvoljava popunjenost od 40%, dok italijanska Serija A dopušta polovinu kapaciteta.

Kurir / sport Darko Lučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track