REAGOVALI NA HAJKU PROTIV KLUBA: FK Sparta odbacila optužbe da su deca uzvikivala rasističke parole na utakmici
Foto: Profimedia

demant

REAGOVALI NA HAJKU PROTIV KLUBA: FK Sparta odbacila optužbe da su deca uzvikivala rasističke parole na utakmici

Fudbal -

Češki fudbalski klub Sparta odbio je danas kao ksenofobnu hajku bez presedana optužbe u britanskim medijima da su češka deca, koja su umesto odraslih navijača na stadionu u Pragu pratila utakmicu Lige Evropa protiv škotskog Rendžersa, navijala rasistički.

"Vređanje dece u onlajn prostoru i medijima je neprihvatljivo, jadno i smešno. Apsolutno je neverovatno da nakon utakmice vidimo neosnovane optužbe za rasizam. Od 10.000 dece, od kojih je većina na takvoj utakmici bila prvi put, pravnik i aktivista pakistanskog porekla Amir Anvar je napravio rasiste iako u Pragu uopšte nije bio", odbio je praški klub optužbe u saopštenju.

Sparta, uz koju se solidarisao i veliki gradski rival Slavija, optužio je Anvara i britanske medije da svako negodovanje navijača, pa i dece prema suparničkim fudbalerima, u utakmici u četvrtak uveče, neosnovano tumače kao rasizam.

"Opisujete ponašanje dece pogrešno, uzimate sebi za pravo da ocenjujete izražavanje emocija šestogodišnjaka koji nemaju pojma šta je to rasizam. To je drsko", piše u saopštenju Sparte.

Praški fudbalski klub zatražio je od uprave Rendžersa da pomogne da se zaustavi ksenofobno šikaniranje dece i verbalni napadi na decu jer to, kako je naglasila Sparta, prelazi granice morala i pristojnosti.

Trener gostujuće ekipe Stiven Džerard rekao je na konferenciji za novinare da nije primetio nikakvo rasističko ponašanje, ali da se koncentrisao na igru i da, ako ga ja bilo kako se priča, da je razočaran.

Češki mediji naveli su da fudbaler Rendžersa Glen Kamara jeste bio izviždan, a između ostalih, nezavisni portal Seznam.cz zapitao je na osnovu čega se zvižduci na utakmicama automatski tretiraju kao rasizam i naveo primere negodovanja i zviždanja prema belim igračima iz suparničkog kluba u Velikoj Britaniji.

"Nedeljni derbi praške Sparte i Slavije na stadionu Letna. Na teren izlazi Srdjan Plavšić. Iz hiljada grla čuje se negodovanje, sve intenzivnije u trenutku kad dotakne loptu. Na Plavšića ne zvižde zato je Srbin. Ili što je fudbaler niskog rasta. Zvižde zato što je pred početak sezone Plavšić prešao iz Sparte u Slaviju uprkos uveravanjima da to neće učiniti. U očima navijača Sparte on je izdajnik, neomiljen, a na takve se kod nas i ne samo kod nas zviždi", podsetio je povodom najnovijih optužbi portal Seznam.cz.

Spartu je Uefa kaznila jednom utakmicom bez publike zbog rasizma navijača prošle sezone u utakmici protiv Monaka, ali je kasnije odluku promenila i dozvolila da u četvrtak umesto njih dodje 10.000 dece uzrasta od šest do 14 godina.

Sparta je sinoć pobedila Rendžers sa 1:0 i nanela mu drugi poraz u Ligi Evropa.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track