ĆIRO BLAŽEVIĆ JE ZBOG TAPIJA PROVEO U ZATVORU 17 DANA: Hrvatski trener optužen da je primio pare da namesti utakmicu
Foto: Profimedia

Nameštanje mečeva

ĆIRO BLAŽEVIĆ JE ZBOG TAPIJA PROVEO U ZATVORU 17 DANA: Hrvatski trener optužen da je primio pare da namesti utakmicu

Fudbal -

Smrt čuvenog Bernara Tapija podsetio je ljubitelje fudbala na sposobnog sportskog radnika koji je u manje od 10 godina vođenja Olimpik iz Marseja digao do najviših visina.

Klub je od 1986. do 1994. godine četiri puta bio prvak Francuske, a 1993. godine se popeo i na krov Evrope. Slavni klub je 1991. godine takođe igrao finale Kupa šampiona, ali je tada izgubio od Crvene zvezde.

I kao što se za finale odigrano u Bariju vezuju kontroverze, tako se i za druge utakmice kada je Tapi u pitanju vezuju brojni skandali. Zbog toga je Olimpiku i oduzeta jedna titula u Francuskoj, pa je klub izbačen u drugu ligu, a Tapi osuđen na dve godine zatvora.

Jedan od onih koji su igrali u Marseju tih godina bio je i bivši hrvatski reprezentativac Alen Bokšić. On je u sezoni 1992/93 bio najbolji strelac francuske lige. O ponašanju Tapija Bokšić je jednom prilikom rekao:

- Kupio bi nam pobedu i onda još isplatio premiju za nju! Na kraju je on završio u zatvoru, a mi, igrači, profitirali smo!

Tapi je u aferu nameštanja utakmica uvukao i Miroslava Ćiru Blaževića. Bivši glavni direktor Marseja Žan Pjer Barns tvrdio je da je legendarnom hrvatskom treneru 1989. godine isplatio tadašnjih 420.000 franaka da utakmica njegovog Nanta i Marseja završi rezultatom 0:0.

Blažević je zbog toga 1995. godine proveo u zatvoru 17 dana, pa je pušten uz kauciju od 100.000 franaka. Barns je kasnije poricao da je davao mito Blaževiću rekavši da su ga pogrešno interpretirali.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track